ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ...ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΥΡΙΟΣ


ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ...
ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΥΡΙΟΣ

Όταν στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ο κος Γλέζος "κατέβηκε" υποψήφιος με τον τότε Συνασπισμό, κοινοβουλευτικό στέλεχος με μακρά και ιστορική εμπειρία έλεγε σε μια παρέα: " εύχομαι να μην μπλέξουμε με τον Μανώλη, ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, χωρίς ο ίδιος να το θέλει". Περιέγραφε με σχεδόν απόλυτο τρόπο τον αντιφατικό και ταυτόχρονα ενθουσιώδη "Μανώλη", για τον οποίο μια σειρά στελεχών τότε δεν έτρεφε και τα καλύτερα συναισθήματα, πάντα με πολιτικούς όρους.
Η συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου (βουλευτής 1981, 1985 και ευρωβουλευτής 1984) δεν ήταν και τα καλύτερα διαπιστευτήρια για τον Συνασπισμό που έδινε τον υπερ "πάντων αγώνα" απέναντι στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ. Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο "αυλάκι" και ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" βάλθηκε να επιβεβαιώσει το παλιό κοινοβουλευτικό στέλεχος. Η τοποθέτησή του στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όταν από το βήμα είχε ζητήσει "συλλογική ηγεσία του κόμματος", είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση του Α. Τσίπρα ο οποίος είχε απαντήσει " ...με στενοχώρησε η ομιλία του Μανώλη... δεν στενοχωριέμαι για τις απόψεις του αλλά γιατί από το ιστορικό αυτό βήμα επέλεξε να ομιλήσει ως αρχηγός μιας συνιστώσας και όχι ως εκπρόσωπος μιας ιστορικής γενιάς". 
Ηταν μάλλον το κομβικό σημείο που οι σχέσεις των δύο διαταράχθηκαν και δεν αποκαταστάθηκαν έκτοτε, όπως και η μάλλον σιωπηρή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "δεν σχολιάζουμε τον Μ. Γλέζο". Οι τελευταίες του δηλώσεις με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, είχε χαρακτηρίσει το κόμμα "μαντρί" και η προχθεσινή ότι " ορρωδώ να πω οτι στον κόσμο που με ρωτάει που θα βρούμε τα λεφτά, ότι η απάντησή μας δεν είναι πειστική", δεν προκάλεσε έκπληξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του κόμματας έλεγαν οτι " αν ο Μανώλης πίστευε ότι θα προκαλούσε εσωκομματικό πρόβλημα τότε μάλλον ατύχησε", και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που του σύστηναν " να ξαναδιαβάσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος". Όσοι συνομιλούν με τον "ξεροκέφαλο Απειραθιώτη", ισχυρίζονται ότι " η αγωνία του για την χώρα τον οδηγεί σε λεκτικά ατοπήματα, και δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει ούτε τον Α. Τσίπρα, ούτε να προκαλεί σύγχυση στο κόμμα". 
Στελέχη της Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν μάλλον με "συμπάθεια" τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι ο "Μανώλης με την ιστορική διαδρομή του δικαιούται να κάνει και λάθη,", ενω δεν συμμερίζονται, απόψεις που εκφράζουν διάφορες "κακές γλώσσες" και οι οποίες ισχυρίζονται ότι "ο Μανώλης πιστεύει ότι ζεί στη μεταδικτατορική περίοδο, αν όχι στην προδικτατορική και έχει αναπτύξει ένα ιδιότυπο ναρκισσισμό". 
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί ως "μαντρί", είναι σαφές ότι ο βουλευτής επικρατείας θα έχει δικαίωμα λόγου ακόμα και όταν "προκαλεί", όπως και το κόμμα "να ακούει, αλλά να μην υιοθετεί πάντα τις απόψεις του". 
Στελέχη του κόμματος απαντώντας σε διάφορες "φήμες" επισημαίνουν ότι " ειναι αστειότητες τα όσα διακινούνται για λήψη διοικητικών μέτρων κατά του Μανώλη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτό κόμμα" και υπενθυμίζουν το τελευταίο "ενσταντανέ" απο την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. 
Είπε ο Α. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Μ. Γλέζο " Μανώλη και στο αντάρτικο όλοι στόχευαν τον ίδιο στόχο και μείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο, γιατί βρισκόμαστε σε πόλεμο". Στο βιβλίο του με τίτλο "Εξοδος" που αναμένεται να εκδοθεί μάλλον τον Δεκέμβριο, ο Ν. Γλέζος θα αναφέρεται στην έξοδο απο την κρίση και τις απαραίτητες πολιτικές, το ερώτημα είναι αν θα βρει χώρο έστω και μικρό για ψήγματα αυτοκριτικής.

Γιατί ο Μανώλης Γλέζος χτυπάει με δηλώσεις στην καρδιά τον Αλέξη Τσίπρα

Γιατί ο Μανώλης Γλέζος χτυπάει με δηλώσεις στην καρδιά τον Αλέξη Τσίπρα


Γιατί ο Μανώλης Γλέζος χτυπάει με δηλώσεις στην καρδιά τον Αλέξη Τσίπρα


Φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ άναψε ο Μανώλης Γλέζος λέγοντας ότι το κόμμα δεν έχει πειστική απάντηση στο πού θα βρει τα λεφτά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Και σαν να μην έφτανε αυτό ο κ. Γλέζος έφερε σε δυσκολότερη θέση τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αν έρθει πρώτο κόμμα θα πρέπει να μη δεχθεί το μπόνους των 50 εδρών και αμέσως να φέρει την απλή και άδολη αναλογική.

«Υπάρχουν σημεία που δεν έχουν ξεκαθαριστεί στο πρόγραμμά μας» είπε μιλώντας στο Bήμαfm. «Και δεν φοβάμαι να πω στον κόσμο που με ρωτάει πού θα βρούμε τα λεφτά ότι η απάντησή μας δεν είναι πειστική. Δεν είναι, Πρέπει να είναι πιο πειστική».
Ο Μανώλης Γλέζος δεν έμεινε σε αυτό αλλά χτύπησε στην καρδιά ενός ζητήματος που ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να θίξει εδώ και ένα χρόνο: Τι θα γίνει με το μπόνους των 50 εδρών και την απλή αναλογική. «Εμείς το είπαμε και το έχουμε δηλώσει. Δεν το θέλουμε το μπόνους των 50 εδρών και αν χρειαστεί θα κάνουμε αμέσως ψηφοφορία για να έρθει το σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής και μετά ας έρθει ο κόσμος να αποφασίσει».
Και συνέχισε:
«Αν η εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός στηρίζεται σε αυτές τις 50 έδρες δεν τις δεχόμαστε».
Με τις δηλώσεις του αυτές ο Μανώλης Γλέζος ουσιαστικά μεταμορφώνεται από σύμμαχος και υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα σε εσωκομματικό αγκάθι που δεν διστάζει να «ξεμπροστιάζει» τις ατέλειες του ΣΥΡΙΖΑ και να επιχειρεί να επαναφέρει τον αρχηγό του στην γραμμή της αριστερής ορθοδοξίας.
Βαρυσήμαντη παρέμβαση του Μανώλη Γλέζου στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ
Σε προηγούμενο άρθρο του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εξωκυκλική δήλωση του Μανώλη Γλέζου», άφησε προ ημερών σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος και τους χειρισμούς της Κουμουνδούρου στο ζήτημα των διαφοροποιήσεων, τόσο του ιδίου όσο και της Ζωής Κωνσταντοπούλου, από την κομματική γραμμή, στην ψήφιση της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Θυμίζοντας την φράση του Ευάγγελου Αβέρωφ «Όποιος βγαίνει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος», λοιδορεί τηνογική των κομμάτων του δικομματισμού «που ήθελε τους βουλευτές, άφωνους, χωρίς άποψη, υποταγμένους στην εκάστοτε ηγεσία».
Ο Μανώλης Γλέζος απείχε από την ψηφοφορία, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου ψήφισε παρούσα, γεγονός που σχολιάστηκε δυσμενώς από «κύκλους» του κόμματος προσκείμενους στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη δήλωσή του, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επιχειρηματολογεί γιατί η «ομογενοποίηση» που προσπαθεί να επιβάλει η ηγεσία του κ. Τσίπρα είναι λάθος.
«Στη "δική μας Αριστερά" δεν υπήρχε μαντρί. Και αυτή ίσως ήταν η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε "εμάς" και όλους τους άλλους», έγραψε ο κ. Γλέζος: «Αυτό το έχει καταγράψει η νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου, και εμείς καλούμεθα να αποδείξουμε ότι αυτή η διαφοροποίηση δεν έχει τελειώσει».
Ιδιαίτερα καυστικός απέναντι στους συνεργάτες του κ. Τσίπρα που τον επέκριναν επειδή τόλμησε να διαφοροποιηθεί από την επίσημη γραμμή, ο κ. Γλέζος χαρακτήρισε την λογική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ «σαν ίωση» που τον τελευταίο καιρό έχει εξαπλωθεί.
Οργή του Τσίπρα
Ο Μανώλης Γλέζος αρνήθηκε πως υπάρχει ανοικτό μέτωπο με την ηγεσία του κόμματος, έκανε λόγο για μια συνεχή και "γόνιμη" διαβούλευση στα πλαίσια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και για "προσπάθειες να λυθεί όποιο θέμα παρουσιάζεται και το οποίο δεν συνάδει με την υπόσταση ενός αριστερού κόμματος".

Στην ερώτηση του κατά πόσον και άλλοι βουλευτές έθεσαν ζήτημα για το πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γλέζος απάντησε πως ο Αλεξης Τσίπρας έχει δικαίωμα να αποφασίζει ως αρχηγός αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει διαβούλευση με την Κ.Ο για σημαντικά ζητήματα. Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει πως ο ίδιος είναι υποχρεωμένος να δεχθεί την άποψη "να μην τα βγάζουμε όλα στη φόρα...", απαντώντας εμμέσως στην προτροπή του Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Κ.Ο, ότι "δεν πρέπει τα στελέχη να δίνουν την εικόνα μεμονωμένων επιλογών".
Σημείωσε πως στα πλαίσια των εσωκομματικών συζητήσεων υπήρξε αναγνώριση για το που έγιναν σφάλματα στην μέχρι τώρα πορεία και πως αυτά δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον. Ξεκαθάρισε δε πως: "Έχω εμπιστοσύνη στον Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ο ίδιος να γίνει το κόμμα αρχηγικό προσωποπαγές..."

Και συμπλήρωσε: "Ο Γλέζος παίρνει αποστάσεις από εκείνους που θέλουν να καταστήσουν το ΣΥΡΙΖΑ μονολιθικό κόμμα, όχι από τον Τσίπρα"
Παραδέχθηκε πάντως πως το θέμα των συνιστωσών, θέμα για το οποίο ο ίδιος διαφοροποιήθηκε έντονα, δεν έχει λυθεί, αλλά ευελπιστεί πως σύντομα θα λήξει.
Αμήχανη ήταν η αντίδραση για τον Μανώλη Γλέζο από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Χαμηλούς τόνους προσπάθησαν να κρατήσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας πολύ προσεκτικές παρατηρήσεις όσον αφορά τις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου.
Σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ FM, ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε πως «εκλαμβάνω την παρατήρηση του Μανώλη Γλέζου, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ απεριόριστα, ως μία προτροπή προς τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει πιο πειστική την πρότασή του για την οικονομία και την καθημερινότητα. Να πείθουμε καθημερινά και περισσότερους και περισσότερο. Είμαι βέβαιος ότι η επιτροπή προγράμματος, υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, θα αξιοποιήσει και τις προτάσεις του Μ. Γλέζου» ανέφερε.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημούλης πρόσθεσε: «δεν παριστάνουμε τους τέλειους. Δεν μας ενοχλεί όταν κάποιος, είτε πολίτης είτε στέλεχος μας, μας επισημαίνει κενά και αδυναμίες, διότι είναι στις προτεραιότητες του ίδιου μας του συνεδρίου η επεξεργασία του προγράμματός μας, για να γίνεται πιο συγκεκριμένο, πιο πειστικό και πιο τεκμηριωμένο».
Παράλληλα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε δηλώσεις του στο Mega, θέλησε να «ρίξει» τους τόνους επισημαίνοντας πως «οποιαδήποτε παρατήρηση του Μανώλη Γλέζου είναι χρήσιμη και σεβαστή».

Τέλος, ως προς την φορολογία ακινήτων δήλωσε πως η άποψή του προϋποθέτει καμία φορολόγηση σε ιδιοκατοικηση και σε αγροτεμάχια χωρίς εισόδημα, παρά μόνον αναλογικό φόρο σε ακίνητα που δημιουργούν εισόδημα. "Θα βρούμε τρόπο να υποχρεώσουμε τους ιδιοκτήτες να καλλιεργούν τα αγροτεμάχια και να νοικιάζουν τα άδεια σπίτια ή τα σπίτια με πολλά δωμάτια", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ κλείνοντας αποκάλυψε πως γράφει βιβλίο με τίτλο: Η Έξοδος (από την κρίση).


ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ...ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ! ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ!

Και πολιτικός και… ρομαντικός – Όταν στη Βουλή ακούγονται… στιχάκια!

ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ...ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ! 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ!

Πιστεύεις πως λαϊκίζεις; Πιστεύεις πως επαναλαμβάνεις συνεχώς τα ίδια και τα ίδια; Θέλεις να αναδείξεις μια πιο λόγια πλευρά σου; Τι καλύτερο από το να απαγγείλεις δύο στίχους κάποιου γνωστού ποιητή και να ανέβεις στην εκτίμηση ανδρών και γυναικών, ψηφοφόρων του κόμματός σου ή και άλλων πολιτικών σχηματισμών;
Η ξύλινη γλώσσα που τείνει να γίνει και η… μητρική του μεγαλύτερου ποσοστού των πολιτικών, αποκτά άλλη διάσταση με μια… λόγια προσθήκη, ενώ σου εξασφαλίζει και δημοσιότητα, αφού «χαρίζει» μια σίγουρη θέση στη στήλη των «παραπολιτικών».
Επίσης, ο λυρισμός των στίχων, αν έχουν εντοπίσει κάτι που να «κολλάει» στην περίσταση λειτουργεί συναισθηματικά στον ακροατή, μπορεί να αφυπνίσει, να συγκινήσει και το λιγότερο να σε… βγάλει από το λήθαργο μιας «Φιντελοκαστρικής» ομιλίας.
Να και κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα…

Ο Σαμαράς και οι «Κήποι» του Ελύτη

Απαγγέλλοντας στίχους από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Κήποι με τις Αυταπάτες» έδωσε το στίγμα του ταξιδιού του στην Κίνα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Μάιο.
Αφού μίλησε για την εμπειρία του στην ασιατική χώρα, δηλώνοντας μάλιστα εκστασιασμένος με την Σανγκάη, είπε να «ρίξει» και έναν στίχο.
«Για να το πω με τα λόγια του Ελύτη "πρέπει να είμαστε του ολίγου και του ακριβούς"» σημείωσε ο πρωθυπουργός. 
Η αγάπη και ο σεβασμός του Μεσσήνιου πολιτικού προς τον Νομπελίστα ποιητή είναι γνωστή και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο Ελύτης ήταν ο «νονός» της «Πολιτικής Άνοιξης» (εμπνευστής του ονόματος) στο μακρινό 1993.

Ξέχασε τον ποιητή ο Τσίπρας

Αφού «κατακεραύνωσε» ό,τι κυκλοφορεί «δεξιά και αριστερά του», από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να κάνει και μια ποιητική ρελάνς…
«Όπως έχει πει και ο ποιητής "τον ξέρουμε τον ένοχο και είναι γνωστή η αιτία"», σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό, την πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Αν και το ποίημα του Φώτη Αγγουλέ δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, ο συγκεκριμένος στίχος είναι πλέον παροιμιώδης και χρησιμοποιείται ευρέως από λόγιους. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας πάνω στην «ένταση» της στιγμής ξέχασε να πει το όνομα του ποιητή....

Τους «ξύπνησε» με Σεφέρη ο Βενιζέλος

Λίγο το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάρτιο, λίγο η νύστα που είχε πιάσει τους συνέδρους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να ρίξει το βαρύ «πυροβολικό» της ποίησης.
Σαν άλλος «Νίκος Ξανθόπουλος» αφιέρωσε μάλιστα τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη στον ελληνικό λαό.
«Στην πέτρα της υπομονής προσμένουμε το θάμα 
που ανοίγει τα επουράνια κι είν' όλα βολετά».

…κάποιοι φυσικά συνέχισαν να ονειρεύονται!

Ο Κουτσούμπας και ο «φασισμός»

Οι στίχοι του Φώντα Λάδη «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον» έδεσαν άψογα με τη ζοφερή επικαιρότητα που κυριάρχησε μετά τον θάνατο του Παύλου Φύσσα.
Αυτό σκέφτηκε, μάλλον, και ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος χρησιμοποίησε το απόσπασμα του ποιήματος σε ομιλία του με αφορμή τη δολοφονία στο Κερατσίνι και σε αμέτρητες δηλώσεις του στη συνέχεια.

Ο all time classic Βύρων Πολύδωρας

Στίχους από την καβαφική ποίηση «δανείστηκε» ο βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας για να απευθύνει ερώτημα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη για τους... αμπελουργούς.
Ο κ. Πολύδωρας επέλεξε να θέσει στον υπουργό το θέμα της εκρίζωσης των αμπελώνων χρησιμοποιώντας στην εισαγωγή του στίχους από το ποίημα «Εν μεγάλη Ελληνική Αποικία, 200 π.Χ.».
Πιθανότατα επηρεάστηκε από τους στίχους του Κ. Π. Καβάφη, οι οποίοι αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους, καθώς βρίσκονται τοιχοκολλημένοι σε αφίσες στου σταθμούς του μετρό της πρωτεύουσας, αλλά και στα αστικά λεωφορεία.
Άλλωστε, ο Βύρωνας Πολύδωρας δεν διστάζει να εκφράζεται δημοσίως με λυρισμό και καλλιτεχνική διάθεση. Αρκεί να ανασύρει κανείς τη δήλωσή του περί «στρατηγού ανέμου», που τοποθετήθηκε αμέσως στις high lights δηλώσεις πολιτικών.

Κουράκης, ο αυθεντικός ποιητής

Εκτός, βέβαια, από τους πολιτικούς που... δανείζονται στίχους, υπάρχουν και οι original ποιητές.
Ένας από αυτούς είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης ο οποίος έχει παρουσιάσει και τη δική του ποιητική συλλογή.
«Με κουράζουν οι πράξεις που δεν έκανα/ τα ναι και τα όχι που δεν είπα/ μου φράζουν το στόμα/ και το αίμα που δεν έδωσα/ λερώνει το πουκάμισό μου».

Ρουκέτες Ντόρας για την τσαπατσουλιά του επιτελείου Στουρνάρα



Ρουκέτες Ντόρας για την τσαπατσουλιά 
του επιτελείου Στουρνάρα

Ο συνδυασμός τσαπατσουλιάς και έπαρσης με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι Έλληνες πολίτες από το επιτελείο του Στουρνάρα αναδεικνύεται από τα όσα δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη μετά την συνάντηση των βουλευτών με τον YΠΟΙΚ.
«Το κλίμα στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των βουλευτών της ΝΔ με τον Γιάννη Στουρνάρα δεν ήταν κλίμα προθέσεων για να γίνει ζημιά στην κυβέρνηση» δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τον Άρη Πορτοσάλτε η Ντόρα Μπακογιαννη.

«Οι βουλευτές που πήγαν στη συνάντηση και στον υπουργό Οικονομικών πήγαν, με επεξεργασμένες προτάσεις για τις αδικίες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αυτό που δεν έκαναν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ το έκαναν οι βουλευτές» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής και πρώην υπουργός, και εξήγησε ότι οι προτάσεις τους αφορούν και την επαρχία αλλά και τις αστικές περιοχες.

«Οι συνάδελφοι ήταν καλά προετοιμασμένοι σε αυτά που προτείνουν, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά. Ήταν η πρώτη σύσκεψη που δεν υπήρξε μπουρδολογία» τόνισε δε.


Σύμφωνα με την κυρία Μπακογιάννη, η πολυπλοκότητα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου εκ των πραγμάτων περιλαμβάνει πολλές αδικίες. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις περιπτώσεις ενός αγροτεμαχίου που βρίσκεται 300 μέτρα απο τη θάλασσα στη Μύκονο, και ενός αντιστοίχου στο Πέραμα. "Ένας αμπελώνας είναι δέντρα ή θάμνοι;" διερωτήθηκε. "Είναι χαοτική αυτή η κατάσταση με το νομοσχέδιο" πρόσθεσε.

«Όλοι οι βουλευτές πάντως συμφωνούμε οτι πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης» σημείωσε. Ο κ. Στουρναρας, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, απάντησε επίσης ότι ενέχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας η διατήρηση του ΕΕΤΑ και πρέπει να παμε στον ενιαίο φόρο ακίνητων.

Σε ό,τι αφορά τα μη ηλεκτροδοτουμενα ακίνητα, η πρώην υπουργος ανέφερε ότι θα πρέπει να πληρώσουν χαμηλότερη φορολογία απο αυτή που τούς επιβάλλεται με το φορολογικό ν/σ στην υπάρχουσα μορφή του.



kourdistoportokali.com

Η κίνηση του Φώτη Κουβέλη που θα βάλει σε μπελάδες το ΣΥΡΙΖΑ



Η κίνηση του Φώτη Κουβέλη 

που θα βάλει σε μπελάδες το ΣΥΡΙΖΑ


Πρόταση νόμου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ σε οποιοδήποτε σύστημα απλής αναλογικής αναμένεται να παρουσιάσει ο Φώτης Κουβέλης σε δηλώσεις του, γεγονός που είναι βέβαιο ότι θα δώσει τροφή για ένα νέο κύκλο ζυμώσεων στο χώρο της κεντροαριστεράς και όχι μόνο.Το μεγάλο ζητούμενο είναι πως θα αντιδράσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια πρόταση και αυτό γιατί:
- αν πει ΟΧΙ θα είναι ουσιαστικά σαν να αναιρεί μια από τις βασικές θέσεις του περί απλής αναλογικής,
- αν πει ΝΑΙ θα είναι σαν να αμφισβητεί την προοπτική αυτοδυναμίας και δυναμικής πλειοψηφικού ρεύματος στην κοινωνία με βάση τα όσα υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ήδη ο Μανόλης Γλέζος συνεχίζοντας να παίρνει αποστάσεις από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει «δανεικές έδρες» φέρνοντας σε αμηχανία την Κουμουνδούρου η οποία καλείται να ισορροπήσει μεταξύ θέσεων και πολιτικής πραγματικότητας-αναγκαιότητας ώστε να μην διαταραχθεί η πολιτική σταθερότητα.
Βέβαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διαρκώς ότι ακόμη και αυτοδύναμος να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασίες και συμμαχίες, ενώ πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και την στάση της Αγίου Κωνσταντίνου στην αναμενόμενη πρόταση Τσίπρα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Να σημειωθεί ότι με την κατάργηση του μπόνους συμφωνεί σύσσωμη η αντιπολίτευση, ενώ το ΠΑΣΟΚ δια του προέδρου του προτείνει χωρίς να το έχει πει ακόμη επισήμως το μοίρασμα των 50 εδρών στα κόμματα εκείνα που προεκλογικά θα έχουν εκδηλώσει την βούληση κυβερνητικής συνεργασίας.
Η ΔΗΜΑΡ γενικότερα προτείνει ένα εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής κατά περιφέρεια. 
Για τα ζητήματα αυτά πάντως απαιτούνται αυξημένες πλειοψηφίες 2/3 προκειμένου να εφαρμοστούν στις επόμενες εθνικές εκλογές διαφορετικά η εφαρμογή των όποιων αλλαγών μετατίθεται στις μεθεπόμενες εκλογές.

Κάνεις «κρακ» τα δάχτυλα σου; Να γιατί πρέπει να το σταματήσεις!



Κάνεις «κρακ» τα δάχτυλα σου; 

Να γιατί πρέπει να το σταματήσεις!

Το χαρακτηριστικό «κρακ» των δαχτύλων πρωταγωνιστεί στις λίστες με τις πιο ενοχλητικές συνήθειες.
Τι συμβαίνει όμως, στα δάχτυλα και τις ενώσεις τους όταν το κάνουμε αυτό;
Οι σύνδεσμοι ανάμεσα από τα οστά του ανθρώπινου οργανισμού περιέχουν υγρό και αέρια, όπως είναι το άζωτο και το διοξείδιο του άνθρακα. Όταν το υγρό αυτό βρίσκεται υπό πίεση, τη στιγμή δηλαδή που ασκείται πίεση στον σύνδεσμο, το αέριο απελευθερώνεται και ακούγεται αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος. Είναι όμως η ανακουφιστική κατά τα άλλα κίνηση, επικίνδυνη για τον οργανισμό;
Σύμφωνα με τον καθηγητή ρευματολογίας και ερευνητή του Πανεπιστήμιου του Johns Hopkins University, Δημήτριο Παππά, M.D, για μερικούς ανθρώπους η κίνηση αυτή είναι μία μια νευρική συνήθεια, ενώ σε άλλους προσφέρει ανακούφιση. Ωστόσο το ερώτημα παραμένει: μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία των αρθρώσεων αυτή η συνήθεια και αν ναι, ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες;
Υπάρχουν παρενέργειες στις αρθρώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη, ότι το «σπάσιμο» των δαχτύλων προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη, όπως για παράδειγμα αρθρίτιδα στις αρθρώσεις.
Ωστόσο, στην ιατρική βιβλιογραφία είναι διαθέσιμα στοιχεία που αναφέρουν ότι ορισμένες ζημιές στις αρθρώσεις ενδεχομένων να συνδέονται με τις ρωγμές από τον τραυματισμό των συνδέσμων που περιβάλλουν την άρθρωση ή με την εξάρθρωση των τενόντων, καταστάσεις οι οποίες βέβαια βελτιώνονται με κάποια συντηρητική αγωγή.
Μια μελέτη διαπίστωσε μάλιστα, ότι μετά από πολλά χρόνια «σπασίματος» των δαχτύλων, οι αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη δύναμη της λαβής σε σχέση με τους ανθρώπους που δε «σπάνε» τα δάχτυλά τους.

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ο μεσαίος χώρος δεν εκπέμπει καθαρό στίγμα Mοιάζει σαν να μην τον χωρίζει τίποτα από την νέο-δεξιά



Ο μεσαίος χώρος δεν εκπέμπει καθαρό στίγμα

Mοιάζει σαν να μην τον χωρίζει τίποτα από την 


νέο-δεξιά



ΓΠαπασπυρόπουλος
Ο Γιώργος Παπασπυρόπουλος είναι απόφοιτος γεωπονικού πανεπιστημίου, blogger και εικονολάτρης.
Ηαιτία της - πρακτικά - διάλυσης του μεσαίου, μεταρρυθμιστικού προοδευτικού χώρου, ή αλλιώς, τα εμπόδια στην δημιουργία Τρίτου Πόλου, δεν είναι οργανωτικά - τι θα κάνει δηλαδή, ή τι κάνει ο ένας ή ο άλλος, ποιον αποκλείει και ποιον επιθυμεί για συνεργάτη και που κινούνται οι αδέσμευτοι/ες του «χώρου». Τα αίτια είναι πολιτικά.
Είναι η πολιτική ομηρία στην ατζέντα Σαμαρά που εμφανίζει τον μεσαίο χώρο ως «νεοδεξιό», χωρίς δική του εναλλακτική πρόταση και κυρίως χωρίς ουσιαστική πολιτική αντίδραση στην καταστροφική οικονομική πολιτική της συγκυβέρνησης και το μπλοκάρισμα κάθε αναγκαίας διαρθρωτικής μεταρρύθμισης - με το κόλπο των καθυστερήσεων και μετά των οριζόντιων μέτρων. Πάντα ο κόσμος προτιμά τους original. Χωρίς διακριτό στίγμα, η "προοδευτική παράταξη" δεν υφίσταται.
Ο προοδευτικός μεταρρυθμιστικός χώρος εγκλωβίστηκε στο σχέδιο της «φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης σωτηρίας για παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ», που μεταλλάχθηκε όμως σε μια μεγάλη αντι-μεταρρύθμιση και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ σε ένα ρεβανσιστικό σχέδιο επιβίωσης των λαϊκών δεξιών του Σαμαρά και των «νεοδεξιών» του Βενιζέλου (που δεν διαχωρίζεται πουθενά στην πράξη από την ατζέντα Σαμαρά και την ανάλγητη εφαρμογή της).
Ένα χρόνο+ μετά, το πολιτικό σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό και η ανασύσταση της κεντροαριστεράς μπορεί να γίνει μόνο με την δική της πολιτική ατζέντα και όχι με εκείνη του Σαμαρά. Επίσης με σαφές μέτωπο απέναντι στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, τη δικτατορική οικονομική πολιτική και το χάιδεμα της δεξαμενής ψήφων, ΧΑ. Και επίσης πρέπει να απαντήσει η κεντροαριστερά, για δικό της λογαριασμό, αν αυτή η κυβέρνηση είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει σήμερα η κεντροαριστερά ή αν πρέπει να αντικατασταθεί, εδώ και τώρα, από μια νέα κυβέρνηση, είτε από αυτή τη βουλή είτε με εκλογές, που θα σταματήσει την εικονική πραγματικότητα και το φορομπηχτικό κατήφορο σε μια ήδη νεκρή οικονομία.
Όσοι ζούμε ακόμη στην πραγματική οικονομία, προσωρινοί survivors έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, ξέρουμε ότι οι επιλογές αντίδρασης όλο και μειώνονται. Κάθε μέρα που περνά χάνονται οι βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσαν να τρέξουν οι οποιεσδήποτε λύσεις. Και μένουν μόνο η επαιτεία από τους δανειστές, τα μνημόνια και το πελατειακό κράτος μειωμένο αλλά αλώβητο επί της ουσίας.
Η πολιτική ώρα της κεντροαριστεράς είναι τώρα. Όχι η οργανωτική. Με την απόφαση να σταματήσει να χαρίζει την κυβερνητική διαχείριση στη ΝΔ και την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι πασιφανές πια ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και κανένα σεβασμό απέναντι σε όσους δεν ευθύνονται για τη χρεοκοπία. Η πολιτική της κάθε μέρα που περνά συσσωρεύει προβλήματα, αδιέξοδα και απελπισία. Οποιοσδήποτε θέλει να υπάρξει πολιτικά πρέπει πρώτα απ΄όλα να να απαντήσει στα οξυμένα ζητήματα βιωσιμότητας της καθημερινότητας που αφορούν την πλειοψηφία του πληθυσμού. Και όχι να αναμασά τα ιδεολογήματα του «πρωτογενούς πλεονάσματος», της άδικης αλλά υποχρεωτικής λιτότητας και άλλων αστικών μύθων της νέας δεξιάς...
Αυτόνομα και πολιτικά. Και κυρίως διακριτά από την υποκρινόμενη τον ...μεταρρυθμιστή κρατικοδίαιτη δεξιά (και νεοδεξιά του ΠΑΣΟΚ) και τη χωρίς σοβαρό σχέδιο εξουσίας αριστερά.

athensvoice.gr

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΜΕΣΑΙΟΣ-ΚΕΝΤΡΩΟΣ ΧΩΡΟΣ?




ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΜΕΣΑΙΟΣ-ΚΕΝΤΡΩΟΣ ΧΩΡΟΣ?


Ιδιαίτερη συζήτηση γίνεται τελευταία περί ύπαρξης ή μη του Μεσαίου Χώρου και ποια κόμματα ανήκουν και διεκδικούν πολιτικά αυτό τον χώρο (μέχρι και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...).  Ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός όρος που αν και χρησιμοποιήθηκε ευρέως την τελευταία δεκαετία από την Νέα Δημοκρατία (και το ΠΑΣΟΚ) δεν έχει πείσει περί της ορθότητάς του ούτε τα ίδια της τα στελέχη.

Ο όρος δεν χρησιμοποιείται για πρώτη φόρα.  Στην φιλοσοφία, κατά τον Αριστοτέλη, η χρυσή τομή (golden mean) αποτελεί το αρμονικό και αισθητικά βέλτιστο μέσο σημείο μεταξύ δύο άκρων.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, η συνηθισμένη άποψη για την πολιτική – δηλαδή ο νοητικός χάρτης που χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι, αναφορικά με τις πολιτικές πεποιθήσεις – συνίσταται στον μονοδιάστατο άξονα αριστεράς-δεξιάς. Η άξονας αυτός παρίσταται γραφικά ως ακολούθως: AΡΙΣΤΕΡΑ – ΚΕΝΤΡΟ – ΔΕΞΙΑ

Όταν εμπλουτίζεται, ο άξονας αναπαριστάται και ως εξής:
άκρα αριστερά --- κομμουνισμός --- σοσιαλισμός --- κέντρο --- συντηρητισμός --- φασισμός --- άκρα δεξιά


Το μοντέλο αυτό, είναι ιστορικά ξεπερασμένο και άκρως προβληματικό. Και αυτό διότι δεν παρέχει τη δυνατότητα τοποθέτησης για μεγάλες ομάδες πολιτών που δεν εμπίπτουν συνειδητά στην αριστερά, το κέντρο ή την δεξιά. Στην πραγματικότητα, αποκλείει όλους τους πολίτες που δεν θεωρούν πως οι χαρακτηρισμοί αριστερός, δεξιός, σοσιαλιστής κλπ περιγράφουν επακριβώς τις πεποιθήσεις τους. 

Πέραν τούτου, το μοντέλο αριστεράς-δεξιάς είναι εξ ορισμού ανεπαρκές. Το μοντέλο αυτό υπονοεί πως, όταν κάποιος υπερβαίνει τα εσκαμμένα (δηλαδή ασπάζεται πλήρως) κάποια πολιτική ιδεολογία, καταλήγει – κατά περίεργο και ανεξήγητο τρόπο – στον φασισμό ή τον αναρχισμό ή και στα δύο.

Ακολουθώντας τη συντηρητική ιδεολογία ως το λογικό της άκρο, καταλήγουμε στο φασισμό (δηλαδή τον Εθνικοσοσιαλισμό) ή την κυριαρχία της Αρείας Φυλής ή κάποια άλλη παρόμοια απολυταρχική θέση.

Αντίστοιχα, ακολουθώντας την κεντρώα ιδεολογία ως το λογικό της άκρο, καταλήγουμε θεωρητικά στον αναρχισμό ή τον κομμουνισμό. Η εκλογίκευση αυτή είναι ασυνεπής και επιπλέον παραβλέπει κολοσσιαίες φιλοσοφικές διαφορές μεταξύ π.χ. του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού ή του συντηρητισμού και του φασισμού. 

Επίσης, η ευθεία αριστεράς-δεξιάς δεν παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών κατηγοριοποιήσεων. Δεν μας εξηγεί ποιες είναι οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των φιλελεύθερων, των συντηρητικών, των φασιστών κλπ. 

Το πραγματικό πολιτικό φάσμα της εποχής μας είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το παραδοσιακό αυτό υπεραπλουστευμένο μοντέλο. 

Πιστεύω πως μια πολύ πιο ακριβέστερη αναπαράσταση του πραγματικού, πολυδιάστατου σύγχρονου πολιτικού κόσμου δίδεται μέσω του πολιτικού χάρτη του μοντέλου Nolan.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τον David Nolan, σε άρθρο του με τίτλο Ταξινόμηση και Ανάλυση των Οικονομικοπολιτικών Συστημάτων στο τεύχος του Ιανουαρίου του 1971 του The Individualist, του μηνιαίου περιοδικού της Ένωσης για την Ατομική Ελευθερία, Society for Individual Liberty, SIL.

 



Το διάγραμμα Nolan

Η κατηγοριοποίηση των πολιτικών ομάδων σύμφωνα με διάγραμμα του Nolan είναι η ακόλουθη:

Οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν την ελευθερία και το δικαίωμα επιλογής τόσο σε προσωπικά όσο και οικονομικά ζητήματα. Πιστεύουν πως μοναδικός σκοπός της κυβέρνησης είναι η προστασία των πολιτών από τη βία και τη διαφθορά. Τιμούν την ατομική ευθύνη και δείχνουν ανοχή απέναντι στην οικονομική και κοινωνική ποικιλομορφία. 

Οι Αριστεροί-Σοσιαλιστές γενικά ενστερνίζονται το δικαίωμα της επιλογής σε προσωπικά ζητήματα, αλλά υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός κέντρου λήψης αποφάσεων για οικονομικά ζητήματα. Αναμένουν από την κυβέρνηση να βοηθά τους μη προνομιούχους, στο όνομα της ισονομίας. Οι αριστεροί δείχνουν ανοχή στην κοινωνική ποικιλομορφία, αλλά επιδιώκουν τη λεγόμενη «οικονομική ισότητα». 

Οι Δεξιοί-Συντηρητικοί προτιμούν το δικαίωμα της επιλογής αναφορικά με τα οικονομικά ζητήματα, αλλά επιζητούν επίσημα πρότυπα για τα προσωπικά ζητήματα. Τείνουν να υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά, αλλά συχνά ζητούν από την κυβέρνηση να προστατεύσει την κοινωνία από κατ’ αυτούς απειλές για τα ήθη ή τον παραδοσιακό οικογενειακό ιστό. 

Οι Απολυταρχικοί επιθυμούν από την κυβέρνηση να ασκεί σημαντικό έλεγχο στους πολίτες και την κοινωνία. Υποστηρίζουν τον κεντρικό σχεδιασμό και συχνά αμφισβητούν τη σημασία της ελευθερίας και του δικαιώματος στην επιλογή. Στο κατώτατο τμήμα του πίνακα, οι αριστεροί απολυταρχικοί καλούνται κομμουνιστές, ενώ οι απολυταρχικοί της δεξιάς ονομάζονται γενικά φασίστες (εθνικοσοσιαλιστές). 

Ο Μεσαίος ή Κεντρώος Χώρος
Με βάση μεταγενέστερες εκδοχές του μοντέλου Nolan ο Μεσαίος ή Κεντρώος χώρος προσδιορίζεται σύμφωνα με το επόμενο τροποποιημένο διάγραμμα. Αντιστοιχεί στους πολίτες που προτιμούν τον επιλεκτικό κρατικό παρεμβατισμό και εστιάζουν στις λεγόμενες «πρακτικές λύσεις» για τα τρέχοντα προβλήματα. Τείνουν να αντιμετωπίζουν τα πολιτικά ζητήματα με διαλλακτικότητα. Πιστεύουν πως η κυβέρνηση αποτελεί ένα αποδεκτό μέσο ελέγχου της υπερβολικής ελευθερίας. Χαρακτηρίζονται δε, από ήπιο και μετριοπαθή πολιτικό λόγο και συμπεριφορά.


Το διάγραμμα Nolan με απεικόνιση του μεσαίου χώρου

Φυσικά, οι αναφορές διαφόρων πολιτικών αναλυτών στο Μεσαίο ή Κεντρώο χώρο δεν σημαίνει ότι ταυτίζονται πάντα με την ανωτέρω θεώρηση, που προσωπικά υιοθετώ, όπως, αντίστοιχα, με τελείως διαφορετικό τρόπο ορίζουν κάποιοι τον φιλελευθερισμό ή τον σοσιαλισμό. Αυτό που πραγματικά έχει αξία, πριν κάποιος αναφερθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές ταμπέλες είναι να βρίσκεται σε θέση να τις ορίσει τουλάχιστον μονοσήμαντα.
Αποδεχόμενοι τον εκάστοτε ορισμό, μπορούμε στη συνέχεια να τον αξιολογήσουμε, να κρίνουμε και να σχολιάσουμε. Για να μπορεί να διενεργηθεί ένα αποτελεσματικός πολιτικός διάλογος θα πρέπει πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι ορισμοί, η ορολογία και οι πιθανές –αν υπάρχουν- παραδοχές.

Τελικά, το ζητούμενο δεν είναι τόσο οι ταμπέλες αλλά οι θέσεις που έκαστος πολίτης, αναλυτής η πολιτικός οργανισμός πρεσβεύει. Συγκεκριμένες θέσεις π.χ. για το μέγεθος του κράτους και τα περιθώρια παρεμβατισμού του, τις ατομικές ελευθερίες, τον σεβασμό σε αξίες, αρχές, παραδόσεις κλπ.
Από αυτές τελικά πρέπει να κρίνονται και οι εκάστοτε πολιτικές προτάσεις και όχι από προκαταλήψεις, αξιώματα και αφορεσμούς.


ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ SITE AYTO, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΕΙΣΤΕ: http://www.politicalmap.gr/

«Εξορκίζουν» την γκρίνια, τη μιζέρια και την πολυγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ



«Εξορκίζουν» την γκρίνια, τη μιζέρια 
και την πολυγλωσσία στον ΣΥΡΙΖΑ

Φρένο στην γκρίνια και την μιζέρια που κάποιες  φορές παρουσιάζεται στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ φορώντας τον μανδύα της διαφορετικότητας και της άλλης άποψης προσπάθησε να βάλει ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του με τα στελέχη της πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή την κίνηση αφού-όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου- πλέον πιστεύει ότι οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες και άρα η εικόνα που καλείται να δώσει το κόμμα του θα πρέπει να είναι μια η εικόνα ενός κόμματος που  έχει άλλη πρόταση, βρίσκεται κοντά στην εξουσία και που ότι λέει το εννοεί.
Ο κος Τσίπρας κατέληξε στο ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στους συντρόφους τους ζητώντας τους ενότητα και πολιτική ωριμότητα αφού πρώτα ανέλυσε όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα και διαπίστωσε ότι η πρωτιά του κόμματος του δεν συνοδεύεται από αυτοδυναμία.
Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις οι ερωτηθέντες ακόμα και αυτοί που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν την επιφυλακτικότητα τους για το εάν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορέσουν  τελικά  να γίνουν μια κοινή γραμμή. Εάν δηλαδή αυτοί που τις εκφράζουν θα μπορέσουν να παραμερίσουν την διαφορετικότητα τους προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα.
Έτσι και παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε ότι για δεύτερη φορά θα πίκρανε τον παλαίμαχο σύντροφο του Μανώλη Γλέζο ενώ θα πυροδοτούσε και συζητήσεις μέσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε προς τους συντρόφους του λέγοντας  
«Η κρισιμότητα των στιγμών, οι δυνατότητες που ανοίγονται καθημερινά μπροστά μας, αλλά και οι προκλήσεις.
Σήμερα όμως χρειάζεται κάτι παραπάνω. Γιατί δεν καλούμε το λαό απλώς να μας εμπιστευτεί στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες του, αλλά να μας εμπιστευτεί το σκάφος της χώρας σε συνθήκες επικίνδυνης φουρτούνας. Και να δώσει τη μάχη μαζί μας για να αλλάξουμε τη μοίρα της χώρας και του καθενός.
Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε την πιο ευρεία ενότητα όσων έχουν συμφέρον και διάθεση να αντισταθούν στην πολιτική των μνημονίων. Χρειαζόμαστε επίσης την ενότητα στις ίδιες τις γραμμές μας, που κανείς βέβαια δεν αμφισβητεί σήμερα, αλλά που πρέπει να πάρει ακόμα πιο στέρεα και βαθιά χαρακτηριστικά ενιαίας θέλησης και δράσης, ενιαίας απόφασης και στάσης, ενιαίας  ειλικρίνειας και συντροφικότητας. Ενότητας εν τέλει με βασικό κριτήριο το συμφέρον του λαού και της χώρας.
Χρειαζόμαστε τέλος εκείνη την πολιτική ωριμότητα που ξέρει να συνδυάζει τη σταθερότητα με την ευελιξία, τη στρατηγική με την τακτική, την αυτοσυγκράτηση με την αγωνιστικότητα και να διακρίνει σε κάθε στιγμή όχι μόνο τις προθέσεις των φίλων, αλλά και τις προθέσεις και τους στόχους των αντιπάλων.  
Την ωριμότητα που ξέρει επίσης την αξία της προσωπικής ευθύνης και μετράει το γεγονός ότι καθένας από μας, όπου κι αν βρεθεί, εκπροσωπεί όχι μόνο το πρόγραμμα και την πολιτική του κόμματος, αλλά και το ήθος και την ικανότητά του να πείθει ότι και θέλει και μπορεί».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμα από τους συντρόφους του να μην δίνουν σημασία σε ιστορίες συνομωσίας και παραλογισμού.  
«Σας καλώ είπε να συνειδητοποιήσετε τη δύναμη που έχουμε, αλλά και την ιστορική μας ευθύνη. Το όπλο στα χέρια του αντιπάλου μας που λέγεται φόβος είναι ισχυρό, αλλά όχι πια ανίκητο. Αρκεί και εμείς να σταματήσουμε να φοβόμαστε το φόβο. Να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μίζερα και μοιρολατρικά. Και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια ανάσα από τη μεγάλη αλλαγή. Μια ανάσα από τη μεγάλη νίκη του λαού μας. Μια ανάσα από τη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό κανένας φόβος δεν μπορεί πια να το αποτρέψει γιατί είναι η μεγάλη και ίσως η μοναδική ελπίδα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας. Και κανείς πια δεν μπορεί να το αποτρέψει. Ξέρω είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει επέλθει αυτή η μεγάλη αλλαγή, όμως ζούμε ιστορικές στιγμές και θα τα καταφέρουμε καλύτερα μόνο αν τις συνειδητοποιήσουμε  και συνειδητοποιήσουμε και τα μεγέθη και τη δυναμική μας.
Άλλωστε, αν κάποιος θα έπρεπε σήμερα πραγματικά να φοβάται και να φοβάται πολύ, είναι όλοι όσοι νομίζουν ότι με το φόβο μπορούν να ξεγελάσουν το λαό μας, Όλοι όσοι έριξαν τη χώρα στα βράχια έκαναν καθεστώς τη διαφθορά, τη μίζα και τη διαπλοκή και τώρα έχουν και την απαίτηση να συνεχίζουν να κυβερνούν πάνω στα κοινωνικά ερείπια των επιλογών τους. Ε, όχι. Πάει αυτό πολύ! Μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μέρα!».

newpost.gr

Τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ παρουσίασε ο Κούρκουλας






Τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ

 παρουσίασε ο Κούρκουλας




Οι προτεραιότητες και οι στόχοι της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το α' εξάμηνο του 2014 βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, στο υπουργείο Εξωτερικών, αρχικά με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή για τα Δικαιώματα Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM) και εν συνεχεία με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL).
 
Αναφερόμενος στο κλίμα μέσα στο οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ το α' εξάμηνο του 2014, ο κ. Κούρκουλας υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά καταγράφονται τόσο υψηλά ποσοστά ευρωσκεπτικισμού στους κόλπους της ΕΕ και τόνισε την προσπάθεια που θα καταβάλει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή όχι μιας «ελληνικής», αλλά μιας «ευρωπαϊκής» προεδρίας που θα επαναφέρει στο προσκήνιο την ευρωπαϊκή ιδέα και θα προσπαθήσει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Όπως παρατήρησε ο Έλληνας υφυπουργός, η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μια μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη και επεσήμανε τις προκλήσεις, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και υπογράμμισε τη σημασία θωράκισης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), ώστε να βγει η Ευρώπη από την κρίση.
 
Μάλιστα, τόνισε ότι η ύφεση και η ανεργία κλόνισαν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην ικανότητα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος να εφαρμόσει αξιόπιστη πολιτική για την οικονομική ανάκαμψη και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη καλείται σήμερα να ανταποκριθεί στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης διαφυλάττοντας το κοινό νόμισμα μέσα από την εμβάθυνση της ΟΝΕ.
 
Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι η χώρα μας διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, αλλά παρόλα αυτά, όπως υποστήριξε, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια για ανάκαμψη. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι παρά την κρίση η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει και παρατήρησε ότι «δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα».
 
Παράλληλα, ο κ. Κούρκουλας ανέφερε ότι η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας συνιστά ένα πρόσθετο παράγοντα που ορίζει το πλαίσιο της προεδρίας αυτής και πρόσθεσε ότι «η ελληνική προεδρία θα είναι λιτή, αξιοπρεπής και πλήρως λειτουργική».
 
Αναλύοντας τους στόχους της ελληνικής προεδρίας, ο κ. Κούρκουλας διευκρίνισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση των προσπαθειών ανάδειξης και ενίσχυσης των θετικών συνεπειών μιας συνολικής ευρωπαϊκής διαχείρισης του μεταναστευτικού φαινομένου στην υπηρεσία της ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της για να αναδείξει όλες τις διαστάσεις της μεταναστευτικής πολιτικής, με παράλληλες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τη λαθρομετανάστευση, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη θαλάσσια πολιτική, καθώς ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι αποτελεί «οριζόντια πολιτική» για την ελληνική προεδρία. Κεντρική ιδέα, όπως είπε, είναι η επανεκκίνηση και ο επαναπροσδιορισμός της Θαλάσσιας Πολιτικής, με συμπερίληψη όλων των εκφάνσεών της, και όχι μόνον των αναπτυξιακών πτυχών.
 
Κατά συνέπεια, οι δράσεις που θα αναληφθούν και τα θέματα που θα αναδειχθούν, όπως προανήγγειλε, θα εκτείνονται σε ένα ευρύτατο φάσμα, όπως η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στην «Ατζέντα Ανάπτυξη και Απασχόληση στους τομείς Θάλασσας και Ναυτιλίας», ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, η Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου, η Θαλάσσια Στρατηγική Ασφάλειας, ο Θαλάσσιος και Παράκτιος Τουρισμός, η Μετανάστευση διά της Θάλασσας. «Στοχεύουμε να συνεργασθούμε στενά με εταίρους με τους οποίους έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και να προωθήσουμε στρατηγικές και πολιτικές προς το κοινό συμφέρον όλων των μελών της ΕΕ. Η θάλασσα είναι προνομιακό πεδίο γνώσης και δράσης των Ελλήνων και αστείρευτη πηγή ανάπτυξης και ευημερίας για όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας.