Αν και τα αποτελέσματα είναι ακόμα συγκεχυμένα, το βέβαιο είναι πως η Μαρίν Λεπέν και ο Εμανουέλ Μακρόν είναι οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από δύο εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους και έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μέλλον της Γαλλίας:
Μαρίν Λε Πέν:
Η 48χρονη «σιδηρά κυρία» της ακροδεξιάς, κέρδισε τις πρώτες της εκλογές το 1998 ως περιφερειακή σύμβουλος και το 2011 διαδέχθηκε τον πατέρα της στην ηγεσία του Εθνικού Μέτωπου (FN). Σύντομα επιχείρησε να διαχωρίσει τη θέση της από τις ακραίες του απόψεις και όταν εκείνος επανέλαβε, λόγου χάρη, ότι το «Ολοκαύτωμα είναι μία λεπτομέρεια της ιστορίας», τον διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες. Εκείνος την «αποκλήρωσε» με τη σειρά του, πατέρας και κόρη ωστόσο «συνθηκολόγησαν» παραμονές των προεδρικών.
Η Μαρίν Λεπέν καταγγέλλει την «ισλαμοποίηση» της Γαλλίας, την παγκοσμιοποίηση και τη δικτατορία των Βρυξελλών, ενώ σε μία από τις τελευταίες της ομιλίες είπε ότι σκοπεύει να καταργήσει προσωρινά ακόμη και τη νόμιμη μετανάστευση. Υποψήφια στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2012, σταμάτησε στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 17,9 %, τερματίζοντας στην τρίτη θέση, μετά τον Ολάντ και το Σαρκοζί.
Ήταν το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει πετύχει ποτέ το Εθνικό Μέτωπο. Δύο χρόνια μετά το Kόμμα της κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές, ενώ εξασφάλισε 24 έδρες στις ευρωεκλογές του 2014. Από την ανάληψη της ηγεσίας του FN το 2011, η Μαριν Λεπεν προσπάθησε να γίνει η φωνή των «αγανακτισμένων» της παγκοσμιοποίησης και της αποβιομηχάνισης, συνενώνοντας τους πρώην εργάτες της χαλυβουργίας στην Αλσατία-Λωρραίνη και τους μεταλλωρύχους στο Πα-ντε Καλέ με τους πατριώτες που αισθάνονται ότι απειλείται η γαλλική κουλτούρα από τους ξένους
Τι προτείνει
* Δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την έξοδο απο την ευρωζώνη
* Τη μείωση των περιφερειών, του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών και την υιοθέτηση του αναλογικού εκλογικού συστήματος για την έξοδο από το «διπολισμό»
* Την «αυτόματη» απέλαση των παράτυπων μεταναστών και την προσωρινή απαγόρευση ακόμη και της νόμιμης μετανάστευσης. Το όριο που προτείνει ειναι οι 10.000 άνθρωποι ετησίως
* Λουκέτο στα τεμένη των «εξτρεμιστών» και προτεραιότητα στην κοινωνική στέγαση των Γάλλων
* Όριο συνταξιοδότησης τα 60 έτη, διατήρηση του 35ωρου εργασίας και μία σειρά απο κρατικοποιήσεις
Εμμανουέλ Μακρόν:
Ο αγαπημένος υποψήφιος των Αγορών, της επιχειρηματικής ελίτ και επιφανών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος που «αυτομόλησαν», αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία των προκριματικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κατεβαίνει ως ανεξάρτητος με το κίνημα «Εμπρός» (En Marche!) που ο ίδιος ίδρυσε και απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο που κουράστηκε από το φθαρμένο δίπολο αριστεράς-δεξιάς. Ο 38χρονος πρώην τραπεζίτης δεν είναι ο πρώτος Γάλλος πολιτικός που υποστηρίζει μια μέση οδό στα πρότυπα του περίφημου «Τρίτου Δρόμου» του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ.
Προηγήθηκαν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν, ο Ρεϊμόν Μπάρ και ο Ζακ Ντελόρ. Ολοι τους οραματίστηκαν μία πολιτική αναπροσαρμογή του κέντρου. Πρώην υπουργός Οικονομίας του Ολάντ ήταν ένας από τους βασικούς «εγκεφάλους» της κυβερνητικής στροφής σε πιο νεο-φιλελεύθερες πολιτικές, διχάζοντας το Κόμμα. Το 2008 προσελήφθη στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Ρότσιλντ όπου διακρίθηκε για την εξαγορά-μαμούθ τμήματος της φαρμακευτικής Pfizer από τη γαλλική Nestle. Είναι παντρεμένος με την κατά 20 χρόνια μεγαλύτερή του Μπριζίτ Τρονιέ, πρώην φιλόλογό του στο Λύκειο. Στα 39 του χρόνια και με ελάχιστη πολιτική εμπειρία δεν αποκλείεται –με βάση τουλάχιστον τις δημοσκοπήσεις- να γίνει ο νεότερος πρόεδρος στη σύγχρονη γαλλική ιστορία.
Τι προτείνει
* Ένα επενδυτικό σχέδιο 50 δις ευρώ για την επαγγελματική κατάρτιση, την έξοδο από τον άνθρακα, τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανανέωση των υποδομών.
* Tη διατήρηση του 35ωρου, αλλά με ευελιξία. Το κράτος να αναλάβει την ασφάλιση των ανέργων
* Την Παραμονή στη ζώνη Σένγκεν. Την ενίσχυση των συνοριακών αστυνομικών κατά 5.000 και την πρόσληψη 10.000 περισσότερων αστυνομικών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
* Την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία για παιδιά κάτω των 15 ετών και την υιοθέτηση ενός «πολιτισμικού πάσου» αξίας 500 ευρώ για παιδιά ηλικίας 18 ετών.
* Μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της ΕΕ που θα διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου