Σε πυρηνική βόμβα που μπορεί να τινάξει ολόκληρη την περιοχή στον αέρα, μπορεί να εξελιχθεί ο πυρηνικός σταθμός που θεμελίωσαν προχθές Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το εργοστάσιο στο Ακούγιου, μόλις 64 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Κύπρου, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις καθώς θα κτιστεί πάνω σε μια σεισμογενή περιοχή.
Σύμφωνα με τα «Νέα Σαββατοκύριακο, ο σταθμός κτίζεται σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με όλες τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, με σωρεία εσωτερικών προβλημάτων και ορατό τον κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός να βρεθεί στο στόχαστρο μιας στρατιωτικής ή τρομοκρατικής επίθεσης. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο αλλά και το Ισραήλ ανησυχούν σφόδρα από την εξέλιξη αυτή.
Σε ρεπορτάζ του ο Φιλελεύθερος Κύπρου αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προχώρησε σε διαβούλευση με την Κύπρο και την Ελλάδα, όπως ήταν οι υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν αποφασίσει να ανεγείρει τον πυρηνικό σταθμό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι θα κάνουν τα διαβήματα που επιβάλλονται προς κάθε κατεύθυνση, σε σχέση με το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας σταθμού στου Άκκιουγιου.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε πως η λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού στα νότια παράλια της Τουρκίας «επηρεάζει πολύ περισσότερο τη χώρα μας από το μεγαλύτερο μέρος της ίδιας της τουρκικής επικράτειας» γι’ αυτό και «δημιουργεί ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις ως προς την ασφάλεια».
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, οι κινητοποιήσεις της Λευκωσίας γίνονται γιατί η Κύπρος είναι η χώρα την οποία το ζήτημα αυτό την αφορά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, αφού η εγκατάσταση αυτή θα βρίσκεται σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της. Ένα από τα σημεία αναφοράς της Λευκωσίας είναι η άρνηση της Τουρκίας να λάβει υπόψη της υποδείξεις που της είχαν γίνει στο παρελθόν.
Ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως «η Τουρκία δεν έλαβε υπόψη τις σοβαρές επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από πολλές πλευρές, ούτε και την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για να τερματίσει τα σχέδια κατασκευής, αφού πρόκειται για μια σεισμολογικά ευαίσθητη περιοχή. Όπως δεν έλαβε υπόψη και την έκκληση για να υιοθετήσει τη Συνθήκη του Espoo για τις διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».
Αγνόησε τις υποδείξεις
Επιπλέον, ανέφερε, η Τουρκία αγνόησε την υπόδειξη της Έκθεσης Προόδου του περασμένου Ιουλίου προκειμένου «τουλάχιστον να διαβουλευτεί με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, όπως Ελλάδα και Κύπρος». Τέλος η κυπριακή Κυβέρνηση διαμηνύει πως είναι με τέτοιες ενέργειες που η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες αστάθειας και δυνητικούς κινδύνους, ενώ δείχνει να αγνοεί υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχέση της με την ΕΕ, αλλά και την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας.
Έντονες ανησυχίες για τη λειτουργία πυρηνικού σταθμού στα νότια παράλια της Τουρκίας εκφράζονται και στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα «Κίπρις» στα κατεχόμενα έγραψε πως ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο πυρηνικός σταθμός που θα κατασκευαστεί κοντά την πόλη της Μερσίνας και στην περιοχή Άκκιουγιου θα επηρεάσει τόσο την Κύπρο όσο και τη Μεσόγειο από κάθε άποψη.
Ο γενικός γραμματέας του κινήματος Πράσινη Ειρήνη, Ντογκάν Σαχίρ, δήλωσε πως πυρηνικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε χώρες που χρησιμοποιούν την υψηλότερη τεχνολογία. Ένα άλλο πρόβλημα, είπε, είναι τα πυρηνικά απόβλητα καθώς φαίνεται πως ο υπό ανέγερση σταθμός δεν έλαβε υπόψη του αυτό το θέμα. Υποστήριξε ακόμα πως ο κίνδυνος για την Κύπρο υφίσταται και με τη μικρότερη διαρροή από τον σταθμό λόγω της μεταφοράς νερού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα.
Και στο Ισραήλ προβληματίζονται έντονα με τον πυρηνικό σταθμό. Στο Τελ Αβίβ είδαν μάλιστα να συμμετέχει σε όλη αυτή την φιέστα που έστησε ο Ερντογάν και το Ιράν, που αποτελεί το Νο1 εχθρό της ισραηλινής κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου