Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Συμφωνία ίσως και πριν την Κυριακή του Θωμά

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπιανο

ΠΗΓΗ: Γιάννης Συμεωνίδης - politik.gr

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται η άτυπη “D- Day” για το Μακεδονικό, αφού τότε θα ξέρουμε σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν ή όχι σε μια λύση-πακέτο.

Κι αυτό γιατί την Πέμπτη και την Παρασκευή του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ στην Οχρίδα.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην τριμερή της Βιέννης μπήκαν οι βάσεις για συνολική συμφωνία, ωστόσο η κυβέρνηση Ζάεφ καλείται να πείσει τον αντιπολιτευόμενό της πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ και το σκοπιανό Κοινοβούλιο ότι οι υποχωρήσεις της είναι προς το συμφέρον της γειτονικής χώρας.

Αθήνα και Σκόπια, όπως ενημερωνόμαστε, φαίνεται να έχουν καταλήξει στο “Gorna Makedonija” (“Άνω Μακεδονία”) ως δύο λέξεις και με δυνατότητα μετάφρασής του στα αγγλικά ως “Upper Macedonia”, καθώς και σε αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που θα αφαιρούν αλυτρωτικές αναφορές και σε αλλαγές που αφορούν τη γλώσσα, τα διαβατήρια και τις αστυνομικές ταυτότητες των υπηκόων του βόρειου γείτονα.

Οι συνταγματικές αλλαγές θα ενσωματωθούν σε διεθνή συνθήκη με την εγγύηση του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο θα δοθεί στην ΠΓΔΜ ενταξιακό καθεστώς, με τη ρήτρα όμως ότι θα αλλάξει το Σύνταγμά της.

Όταν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί τότε θα συνέλθει –ενδεχομένως κι εκτάκτως– η διάσκεψη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης.

Αν όλα πάνε καλά, το σχέδιο συμφωνίας θα φτάσει στην ελληνική Βουλή μέσα στο Μάιο, αν όχι στα τέλη Απριλίου.

Ύστερα, εξάλλου, από τις συναντήσεις του κ. Κοτζιά με τους πολιτικούς αρχηγούς καθίσταται σαφές ότι υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει μια συμφωνία όπως την περιγράψαμε παραπάνω.

Θετικώς αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (146), της ΔΗΣΥ (19), του Ποταμιού (6), αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές, αλλά και μερικοί από τους ΑΝΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου