Ο Ιωάννης Α΄ Κουρκούας ο λεγόμενος Τσιμισκής, (925 - 10 Ιανουαρίου 976) ήταν ένας σημαντικός στρατηγός και αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ο Ιωάννης Α΄ Κουρκούας ο λεγόμενος Τσιμισκής, (925 - 10 Ιανουαρίου 976) ήταν ένας σημαντικός στρατηγός και αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Αρμενικής καταγωγής (το παρωνύμιό τσιμισκής σημαίνει στα αρμενικά σμιχτοφρύδης) που οι ιστορικοί τον περιγράφουν σαν ένα άνδρα, μετρίου αναστήματος αλλά πολύ δυνατό και με άριστες διοικητικές ικανότητες. Ασυναγώνιστος στο τόξο, λέγανε πως μπορούσε να περάσει ένα βέλος μέσα από ένα δαχτυλίδι.
Αλλά και η ταχύτητα του στην ιππασία και η ικανότητα στο σπαθί ήταν ξακουστή. Μαζί με τον ανιψιό του Βασίλειο Β Βουλγαροκτόνο, αποτέλεσαν την τριάδα των στραταρχών αυτοκρατόρων, που οδήγησαν το Βυζάντιο στην πιο ένδοξη στρατιωτική του περίοδο. Ήταν φιλόπτωχος, ευγενής και δίκαιος αλλά και λάτρης των ηδονών και της οινοποσίας. Ο Ιωάννης Α΄ Τσιμισκής έγινε αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας επί επτά χρόνια (969 - 976 μ.Χ) μετά τη δολοφονία του Νικηφόρου Φωκά. Στη συνωμοσία του εναντίον του Νικηφόρου Β΄ συμμετείχε -ή ίσως και πρωτοστατούσε- η Θεοφανώ.
Η Θεοφανώ ήταν σύζυγος αρχικά του Ρωμανού Β΄ και στη συνέχεια σύζυγος του Νικηφόρου Β΄ Φωκά. Η Θεοφανώ, κρίνοντας ότι ο Φωκάς με τα αυστηρά μέτρα του προκαλούσε λαϊκή δυσαρέσκεια, συνωμότησε με τον εραστή της Τσιμισκή να τον σκοτώσουν και να αναλάβει αυτός τη διακυβέρνηση ως νέος σύζυγός της. Η Θεοφανώ έβαλε στο παλάτι τους δολοφόνους, συνωμοτώντας και με άλλα μέλη του Αυλικού περιβάλλοντος και αυτοί σκότωσαν τον Αυτοκράτορα στον κοιτώνα του. Όμως η συνωμοσία ήταν πασιφανής και όλο το βάρος έπεσε στη Θεοφανώ. Ο Πατριάρχης αρνήθηκε να δεχθεί τον Ιωάννη Τσιμισκή στην Αγία Σοφία για να στεφθεί Βασιλέας, επειδή είχε σκοτώσει συγγενή του. Απαίτησε να διώξει τη Θεοφανώ από το παλάτι και να επιστρέψουν στην εκκλησία τα παλιά της προνόμια, τα οποία είχαν αφαιρεθεί επί Νικηφόρου. Απαιτήσεις τις οποίες αναγκαστικά και δέχθηκε ο Ιωάννης Τσιμισκής και έτσι στέφτηκε αυτοκράτορας. Την Θεοφανώ, την αποκήρυξε και την έκλεισε σε μοναστήρι.
Παντρεύτηκε τη Θεοδώρα, θεία των δύο συμβασιλέων γιων του Ρωμανού, Βασιλείου και Κωνσταντίνου, (αδελφή του Ρωμανού του Β). Ο Ιωάννης Τσιμισκής πέθανε στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την επιστροφή του από εκστρατεία στη Μέση Ανατολή. Όταν μπήκε στην Πόλη, ο λαός τον επευφημούσε για τις νίκες του, αυτός όμως πολύ εξαντλημένος με δυσκολία μπορούσε να αναπνεύσει και πήγε αμέσως στο παλάτι. Τις επόμενες μέρες λίγο πριν πεθάνει μοίρασε στους φτωχούς και στους λεπρούς της πρωτεύουσας ένα μέρος από τους θησαυρούς που είχε συγκεντρώσει από τις εκστρατείες του στην Ανατολή. Το όνομα του έχει ο πιο διάσημος δρόμος της Θεσσαλονίκης η Οδός Τσιμισκή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου