Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Με τις πλάτες της Τουρκίας, οι Αζέροι απειλούν την Αρμενία με πυρηνικό πλήγμα

2 Azerbaijani soldiers killed in attack on border with Armenia ...

ΠΗΓΗ: slpress.gr

Ανεβαίνει το "θερμόμετρο" στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν μετά την απειλή από το Μπακού ότι θα πραγματοποιήσει επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο Metsamor, κοντά στην αρμενική πρωτεύουσα, Ερεβάν. Προειδοποιώντας με “αντίποινα” υποτίθεται, για την κλιμάκωση της ένοπλης βίας μεταξύ των δύο χωρών, ο υπουργός Άμυνας Vagif Dargahli απείλησε με πλήγμα ακριβείας από τους «τελευταίας τεχνολογίας πυραύλους του στρατού μας». Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας απάντησε, λέγοντας ότι η στάση του Αζερμπαϊτζάν είναι «απειλή για όλους τους λαούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του πληθυσμού του. Καταδικάζουμε τις πυρηνικές απειλές από το Αζερμπαϊτζάν που δείχνουν απόλυτη ανευθυνότητα και έλλειψη κρίσης». Από τις 11-12 Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 12 στρατιωτικών του Αζερμπαϊτζάν και τεσσάρων της Αρμενίας.

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν τα μηνύματα για ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στην αντιπαράθεση, υπέρ του Αζερμπαϊτζάν, με πολιτική αλλά και στρατιωτική υποστήριξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ότι στον φιλοκυβερνητικό Τύπο, στην Τουρκία, όχι απλά γίνεται λόγος για επίθεση από την Αρμενία στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά για επίθεση στην Τουρκία. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Ερεβάν λειτουργεί κατά τις υποδείξεις της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ χαίρει και της πλήρους υποστήριξης του Ιράν. Διαδίδουν ότι η Τουρκία “πολιορκείται” από Δυτικές και Αραβικές δυνάμεις μέσω της αποσταθεροποίησης του Αζερμπαϊτζάν. Και διαμηνύουν ότι η Τουρκία θα το υποστηρίξει πλήρως: «Είμαστε μία χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Αρμενία «εισβολέα». Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε την Αρμενία ότι εκείνη άνοιξε πυρ πρώτη και δήλωσε ότι «θα πνιγούν στο λάκκο που άνοιξαν». Παράλληλα, ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος για τη βοήθεια που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν. Σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «η εμπειρία, τεχνολογία και δυνατότητες, από τα drones ως τα πυρομαχικά και τους πυραύλους και τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου» είναι στη διάθεση του Αζερμπαϊτζάν». Εν τω μεταξύ, η Ρωσία αρνείται τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι υποκινεί τους Αρμένιους, αλλά εμμέσως έρχεται σε σύγκρουση με την Άγκυρα, λόγω της πάγιας υποστήριξης της Μόσχας στην Αρμενία. Σε εξέλιξη βρίσκονται πάντως διπλωμετικές επαφές με το Ερεβάν. Ήδη ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νίκολ Πασινιάν, συναντήθηκε με το Ρώσο ομόλογό του στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε έτοιμος να διαμεσολαβήσει μεταξύ Μπακού και Ερεβάν για να αποκλιμακωθεί η κρίση.

Στο επιχειρησιακό πεδίο, τα μηνύματα είναι αμφιλεγόμενα. Από τη μια μεριά, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει σταθερή, αν και «το πρωί [της 17ης Ιουλίου] το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε πάλι το βομβαρδισμό χωριών στην επαρχία Ταβούς της Αρμενίας [...]». Να σημειωθεί ότι η περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πρόσφατες συμπλοκές βρίσκεται αρκετά βορειότερα (300 και πλέον χιλιόμετρα) από το περιβόητο και αμφιλεγόμενο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται υπό αρμενικό έλεγχο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι βρίσκεται πλησίον του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου και εμπορικών δρόμων από την Κασπία προς την Ευρώπη. Συνεπώς η ένταση στην περιοχή δεν είναι τυχαία και απειλεί σε μεγάλο βαθμό τα “δυτικά” συμφέροντα, δεδομένου ότι το Αζερμπαϊτζάν λειτουργούσε πάντα ως “μοχλός” απεξάρτησης της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου