Ανασχηματισμός επί τάπητος
Η επόμενη ημέρα της αποχώρησης της τρόικας από την Αθήνα θα σημάνει για πολλούς την έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης για τον ανασχηματισμό και τις αλλαγές (για εκπλήξεις μιλάνε πολλοί) που ετοιμάζεται να κάνει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο υπουργικό του συμβούλιο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν το παραδέχονται, έχουν σχέδιο για την πολιτική διαχείριση της «επόμενης ημέρας», που περιλαμβάνει κυρίως τον ανασχηματισμό, γιατί από επικοινωνιακή διαχείριση και πολιτική στρατηγική, πάσχουν σημαντικά, όπως προκύπτει από τα ίδια τα γεγονότα.
Ακόμα και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι του Πρωθυπουργού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Φώτης Κουβέλης, του έχουν επισημάνει ότι είναι στη διακριτική του ευχέρεια να κάνει τον ανασχηματισμό, ο οποίος πλέον τοποθετείται έως το Πάσχα.
Τις τελευταίες εβδομάδες αποκαλύφθηκαν πολλά για τον πραγματικό ρόλο πολλών υπουργών και το έργο που έχουν ή δεν έχουν, κάνει. Υπάρχουν πολλά παράπονα για πολλούς και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς έχει διαπιστώσει τα προβληματικά πεδία μιας τρικομματικής κυβέρνησης και έχει πλήρη εικόνα για όλους.
Και μην ξεχνάτε αυτό που γράφαμε χθες για τα τηλεφωνήματα που κάνει ο Πρωθυπουργός για να τσεκάρει ο ίδιος προσωπικά, ποιοι υπουργοί είναι στα γραφεία τους ή δεν είναι τις πρωινές ώρες και το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι: «Δεν υπάρχει μονιμότητα στις υπουργικές θέσεις».
O Αντ. Σαμαράς στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και θετικό πρόσημο υπάρχει για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ στο πόστο του θα παραμείνει ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης για τον οποίο έχει άριστη εικόνα.
Εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί, όπως είναι αναμενόμενο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης λόγω των προβλημάτων με την τρόικα, ενώ ίσως αναβαθμιστεί ο υφυπουργός Μανούσος Βολουδάκης που έχει ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου.
Αλλαγή θα γίνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος με μόνη σταθερή αξία τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου που συνάντησε χθες, αντί για τον υπουργό, την τρόικα και συζήτησε μαζί της.
Άρα, εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος που προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως μάλλον θα κρατήσει το συγκεκριμένο υπουργείο και ενδέχεται στην υπουργική καρέκλα να καθίσει ο Γιάννης Μανιάτης, για τον οποίο έχει άριστη άποψη και ο Πρωθυπουργός. Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη.
Στο πόστο του αμετακίνητος θα μείνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης για τον οποίο ο Πρωθυπουργός έχει πει πως είναι άριστος γνώστης του αντικειμένου, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τον αναπληρωτή του, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο που έχουν πολλά προβλήματα στη σχέση τους. Ίσως τον σώσει το γεγονός ότι εκλέγεται στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου, εκτός και εάν επιλεγεί άλλο πρόσωπο για τη θέση του από τους γειτονικούς νομούς.
Μέγα ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, αν και τελευταία έχει κερδίσει πόντους, ενώ εκτός θα βρεθεί ο Κώστας Καραγκούνης, καθώς ως υφυπουργός είναι αρμόδιος για τις φυλακές, οι οποίες τους τελευταίους μήνες, εμφανίζουν εικόνα διάλυσης.
Σταθερός στην κυβέρνηση θα παραμένει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος για τον οποίο το Μαξίμου έχει καλή εικόνα, αλλά μάλλον θα μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και θα τοποθετηθεί άλλος υπουργός Υγείας. Εκτός κυβέρνησης πιθανότατα θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (ΝΔ) και η προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ Φωτεινή Σκοπούλη και έτσι θα έχουμε ριζική ανανέωση στο υπουργείο.
Χαμηλή βαθμολογία έχει ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης που μάλλον θα είναι εκτός σχήματος, ενώ εντός θα είναι- ίσως σε άλλο υπουργείο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτση. Στη θέση του μάλλον θα παραμείνει ο υφυπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Αρνητικό πρόσημο έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, από τον οποίο περίμεναν πολλά στο Μαξίμου.
Μάλλον εκτός θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, εντός θα μείνει ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς και μάλλον προς την έξοδο βαίνει ο έτερος υφυπουργός Νότης Μηταράκης.
Κίτρινη κάρτα βγάζει το πρωθυπουργικό περιβάλλον (υπήρξαν και σχετικές διαρροές πρόσφατα) και για τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη που είναι άγνωστο εάν θα μείνει ή θα φύγει, ενώ αμετακίνητος είναι ο αναπληρωτής Χαράλαμπος Αθανασίου, τον οποίο θα τον ήθελε ο Σαμαράς, στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.
Στις θέσεις τους θα μείνουν οι υπουργοί, Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Παιδείας, οι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Νίκος Δένδιας και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ ερωτηματικά πολλά υπάρχουν για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Σφαγή θα έχουμε στις θέσεις των υφυπουργών, αφού θα δοθούν ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα.
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου