Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Μερικά tips για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου


Μερικά tips για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου


Την ώρα που έχει ήδη ολοκληρωθεί η διόρθωση των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε πολλά μαθήματα, οι πληροφορίες που φτάνουν από τα βαθμολογικά κέντρα επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τη διακύμανση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. 
Πριν πάντως από την οριστική ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων που αναμένεται εντός της εβδομάδας αλλά και της στατιστικής κατανομής των βαθμών των υποψηφίων σε κάθε μάθημα, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι απολύτως ασφαλής.
Περί βάσεων...
Το νέο Μηχανογραφικό δελτίο θα πρέπει κατά συνέπεια να συμπληρωθεί χωρίς οι υποψήφιοι να λαμβάνουν υπόψη τις βάσεις των προηγούμενων ετών. Οι υποψήφιοι μάλιστα που ανήκουν σε μια από τις τρεις ειδικές κατηγορίες (πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου χωρίς να επηρεάζονται στις προτιμήσεις τους από τις περσινές βάσεις των ειδικών κατηγοριών.    
    Την ώρα που έχει ήδη ολοκληρωθεί η διόρθωση των γραπτών των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε πολλά μαθήματα, οι πληροφορίες που φτάνουν από τα βαθμολογικά κέντρα επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τη διακύμανση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. 
Διαφαίνεται δηλαδή μια σημαντική πτώση των βάσεων στο 2ο, 4ο και 5ο επιστημονικό πεδίο η οποία θα είναι περισσότερο εντυπωσιακή σε σχολές και τμήματα της ελληνικής περιφέρειας. 
Οι βάσεις εισαγωγής στο 1ο και το 3ο επιστημονικό πεδίο θα κινηθούν πάντως ανοδικά αν τελικώς επιβεβαιωθεί η φημολογούμενη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Νομικές και Ιατρικές σχολές.
Οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων, θα παρουσιάσουν πιθανότατα άνοδο των βάσεων. Πριν πάντως από την οριστική ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων που αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας αλλά και της στατιστικής κατανομής των βαθμών των υποψηφίων σε κάθε μάθημα, καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να είναι ασφαλής.   

Πρόσθετες οδηγίες για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δελτίου

Προσεκτική ανάγνωση της εγκυκλίου που βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Παιδείας για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.
Ο υποψήφιος που θα δηλώσει προτίμηση για σχολή η οποία περιλαμβάνεται και στα δύο επιστημονικά πεδία που επέλεξε τη δηλώνει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει στο μηχανογραφικό δελτίο όσες σχολές επιθυμεί, ακόμη και όλες, από αυτές που περιλαμβάνονται σε ένα ή το πολύ δύο από τα πέντε επιστημονικά πεδία. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει με όποια σειρά επιθυμεί τις σχολές, ανεξάρτητα από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο περιλαμβάνονται.
Οι υποψήφιοι καλό είναι να σημειώνουν πρώτα στα μηχανογραφικά τους δελτία τα τμήματα που πραγματικά προτιμούν, ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής τους. Και αυτό για να ολοκληρώσουν τελικά τις σπουδές τους και να μην τις εγκαταλείψουν.
Ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει ότι αν με το σύνολο των μορίων του εισάγεται σε περισσότερες από μία σχολές από αυτές που έχει δηλώσει προτίμηση, τότε θα εισαχθεί σε αυτή που έχει δηλώσει με προγενέστερη προτίμηση.

Απλή και πρακτική μέθοδος συμπλήρωσης

Θεωρούμε ως υπόθεση εργασίας ότι έχουμε συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό μορίων, π.χ. 20.000 μόρια. Καλό είναι να έχουμε στον νου μας ότι έχουν παρατηρηθεί άνοδοι και πτώσεις σχολών κατά χιλιάδες μόρια από τη μία χρονιά στην άλλη.
Χαρακτηρίζουμε τις σχολές είτε ως Α (πρώτης προτίμησης) είτε ως Β (δεύτερης προτίμησης) είτε ως Γ (τρίτης προτίμησης) διατρέχοντας το σύνολο των σχολών και των δύο πεδίων που έχουμε επιλέξει, ανεξάρτητα από τις βάσεις των προηγουμένων ετών. Όσες σχολές δεν μας ενδιαφέρουν τις προσπερνάμε και δεν τις χαρακτηρίζουμε.
Διερευνούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πρόγραμμα των σπουδών κάθε σχολής ή τμήματος, τις μεταπτυχιακές προοπτικές και τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Ιεραρχούμε τις σχολές της κάθε κατηγορίας με αύξοντα αριθμό 1, 2, 3 κ.λπ. Έτσι, αν π.χ. έχουμε χαρακτηρίσει 10 σχολές ως Α, 10 ως Β και άλλες 10 ως Γ, θα έχουμε τις σχολές Α1, Α2 (...), Α10, Β11, Β12 (...), Β20, Γ21, Γ22 (...), Γ30.
Σβήνουμε τους χαρακτηρισμούς Α, Β, Γ. Ο αριθμός που είναι σημειωμένος δίπλα από κάθε σχολή αποτελεί τη σειρά προτίμησης με την οποία θα συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό δελτίο.
KAΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ - ΥΠΟΜΟΝΗ...!

...και ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου