Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς: Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει στη βία - «Όχι» σε νέα μέτρα - Επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του προγράμματος το 2014




Σαμαράς: 

Η Δημοκρατία δεν θα υποκύψει στη βία - 


«Όχι» σε νέα μέτρα

Επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του προγράμματος το 2014


«Όποιος δείξει ότι δεν κάνει το παν για να αποτρέψει φαινόμενα βίας, θα εισπράξει την καταδίκη του λαού», υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς αναφερόμενος στις πρόσφατες δολοφονίες τόσο του Παύλου Φύσσα πριν ένα μήνα, όσο και στην εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή. 
Η χώρα δεν είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega και τόνισε ότι οι δολοφόνοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. 
Σχολιάζοντας τα περιστατικά αυτά ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι «είναι σαν να ανάβεις σπίρτο σε πυριτιδαποθήκη και τώρα έχουμε πολλές οικονομικές φωτιές μπροστά μας».
«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η αυστηρότητα του κράτους, αλλά και η ενωτική διάθεση από πλευράς του κόσμου», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. «Μια αγκαλιά είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι΄αυτά τα παλικάρια» είπε  χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει σταθερότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στη χώρα τους και των ξένων προς την Ελλάδα».
«Δεν με ενδιαφέρει ποιος το έκανε, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι αυτός που το έκανε» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Περιμένω από όλα τα κόμματα να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες περιπτώσεις». 
«Άλλο η πράξη βίας, άλλο η ακραία συμπεριφορά» σημείωσε ο πρωθυπουργός και έφερε μία σειρά από παραδείγματα όπως η κατάληψη πτέρυγας νοσοκομείου στα Ιωάννινα, αλλά και δηλώσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
«Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει και να απομονώνει κάθε ακραία συμπεριφορά» είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ανέχεται και δικαιολογεί ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στη βία».
«Δεν είναι δυνατόν να μην καταδικάζεις γεγονότα όπως ο εμπρησμός της Marfin ή στις Σκουριές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς ο οποίος υποστήριξε ότι είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Δημοκρατία καταδικάζει πράξεις όχι προθέσεις. Χρειάζονται στοιχεία. Αν είχε ο όποιος ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία για εγκληματική οργάνωση ας τα κατήγγειλε στον εισαγγελέα».
Αναφερόμενος στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια εισήγηση και προσέθεσε λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει ένα μόνιμο τικ. Όποιος δεν του αρέσει, τον αποκαλεί αμέσως “ακροδεξιό”».
Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις και σημείωσε ότι είναι «πλάνη» κάτι τέτοιο. 
«Εν πάση περιπτώσει θα το δεχόμουν εγώ;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι «ήδη από το Μάιο φωνάζω εναντίον της Χρυσής Αυγής», και χαρακτήρισε τις αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ, «αστειότητες, να μην πω αθλιότητες».
Μιλώντας για τη βάση της Χρυσής Αυγής ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι ψηφοφόροι της δεν έχουν καμία σχέση με την ηγεσία και τις απόψεις του κόμματος, ούτε με το νεοναζισμό στην Ελλάδα» ενώ αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα τις συλλήψεις της ηγετικής της ομάδας.
«Ο απλός κόσμος, αντιλήφθηκε περί τίνος πρόκειται, επόμενο είναι να αποδρά από τη Χρυσή Αυγή» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Το πόσο θα αποδομηθεί, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πράξη. Σίγουρα τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μια μείωση σημαντική, εύχομαι αυτό το πράγμα να συνεχιστεί».
Εκτίμησε ότι το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. «Είναι μία αντίδραση στα πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά τα οποία περνάει σήμερα ο κόσμος, σε ένα κατεστημένο πολιτικό, που το θεωρούν υπαίτιο για τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος λέγοντας ότι με το που μειωθεί η ανεργία και μπει η χώρα σε μια σταθερότητα και ομαλότητα θα εξαφανιστεί και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».

«Κανένα ενδεχόμενο νέων μέτρων»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι χάρη στις διαβουλεύσεις κατορθώσαμε από το Νοέμβριο πέρυσι, να έχουν δεχθεί οι πάντες, οι Ευρωπαίοι, ότι σε περίπτωση που πιάσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρχει μείωση του χρέους.
Αναφέρθηκε εξάλλου και στο «κούρεμα» του χρέους είπε ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια».
Απέρριψε τα περί πολέμου με την τρόικα, αποκλείοντας ωστόσο κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο λήξης νέων «οριζόντιων» μέτρων.
«Τέτοια (σ.σ. μέτρα) ούτε έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα να πάρουμε άλλα, όσα έχουν συμφωνηθεί είναι μόνον, από παλιά, ούτε το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ούτε και απαιτείται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.
Είπε παράλληλα ότι «η τρόικα και κάθε ξένος πρέπει να σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού».
Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και δεσμεύτηκε να αποκατασταθούν οι αδικίες, στους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Επεσήμανε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση με την τρόικα σε περίπτωση που ζητήσει νέα μέτρα λέγοντας ότι «είναι θέματα τα οποία θα τα λύσουμε». 
«Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο», είπε ο κ. Σαμαράς, «μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η  υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα, επομένως αυτή τη στιγμή η τρόικα δεν μπορεί σε αυτό να μας πει ότι δεν τηρείτε τα υπεσχημένα ή εκείνα που έχετε υπογράψει». 
«Κατά την άποψή μας δημοσιονομικό κενό δε θα υπάρχει» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε λέγοντας ότι το «χρηματοδοτικό κενό, είναι δικιά τους υποχρέωση γιατί (...) πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που είπαν ότι αν το πιάναμε θα μας καλύπτανε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, με τη μείωση των χρεών που έχουμε».
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις συζητήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και με άλλους πολιτικούς: «Θέλω να σας πω ότι την Παρασκευή είχα εκτενέστατη τηλεφωνική συζήτηση μαζί της. Την επόμενη εβδομάδα θα ξαναβρεθούμε στο Παρίσι, στο τέλος του μήνα εγώ θα πάω στο Βερολίνο για μια μεγάλη εφημερίδα που με έχει επίσημο καλεσμένο, μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Αυτές οι επαφές, οι τηλεφωνικές ή μη, γίνονται συνέχεια και γίνονται με όλο τον κόσμο». 

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους»

Αναφερόμενος στο θέμα της υπερφορολόγησης είπε ότι «η κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όριά της στο φορολογική απόδοση, πλην φοροφυγάδων βεβαίως, που και με αυτούς δεν ξέρω πόσοι έχουν μειωθεί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Εγώ είμαι ο θεωρητικός θερμός υποστηρικτής και εύχομαι αυτό να γίνει και πράξη, της άποψης ότι στην Ελλάδα ο φόρος είναι πολύ υψηλότερος από ό,τι πρέπει, πρέπει να πάει παράδειγμα των κερδών των επιχειρήσεων και τα λοιπά για όλες τις επιχειρήσεις στο 15% παντού. Δεν μπορεί η Τουρκία να έχει χαμηλότερα από το δικό μας. Πράγματι το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας, δεν μπορώ να το πω εγώ παραπάνω ωμά, από αυτό που σας λέω. Είχαμε εισόδημα του 2012, ΦΑΠ το τέλος του 2010, του 2011, του 2012 και του 2013, είχαμε ΕΕΤΗΔΕ . Αυτό δεν πρόκειται να επανέλθει, είναι η τελευταία χειρότερη χρονιά».
Επίσης δήλωσε αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ότι θα υπάρξουν διορθώσεις και πως σκέπτεται να περάσει ο φόρος στους δήμους.
«Κάτι το οποίο άκουσα το οποίο το βρήκα πάρα πολύ σωστό είναι: μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα...  Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε ξένες χώρες, είναι κάτι το οποίο θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα» είπε.

«Μιλάει ευθέως ο Στουρνάρας»

Εξάλλου αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και τις σχέσεις του με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. 
«Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται», είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε:
«Πιστεύω ότι σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών έβαλε «την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος».
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα και όπως σημείωσε το ίδιο κάνει και ο  κος Βεωιζέλος.

Επίθεση σε Τσίπρα

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση».
«Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, “σκοτώνει” την οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Κατηγόρησε τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι οι εξαγγελίες του «θυμίζουν έντονα το “τα λεφτά υπάρχουν”» και διερωτήθηκε που θα βρει τα χρήματα για να κάνει τα όσα εξαγγέλλει. 
Τον χαρακτήρισε εξάλλου «θύμα κακόφωνων συνιστωσών που υπάρχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε εξάλλου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «θα πρέπει επιτέλους να ξεπεζέψουν από αυτά τα ιδεολογήματα τα οποία έχουν πεθάνει».

«Απολύτως αναγκαία αλλαγή ο νέος νόμος για τις δημοτικές εκλογές»

Ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι το 2014 θα υπάρξει μία «μικρή βιώσιμη ανάπτυξη», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, με το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί σε αυτό».
Προανήγγειλε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τις δημοτικές εκλογές κάνοντας λόγο για «απολύτως αναγκαία αλλαγή», και σημείωσε ότι θα υπάρχει αξιοκρατία στην αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, πρόθεσή του είναι να εφαρμοστεί ο νόμος από τις ερχόμενες εκλογές ενώ επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό βρίσκονται στα τελειώματα τους. 
«Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό και για πρώτη φορά αξιολογείς τον καλό και τον βάζεις δίπλα στον δήμαρχο που νομίζεις ότι είναι κι ας είναι ο καλός από άλλη παράταξη. Για το δήμο τι σημασία έχουν τα πολιτικά;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Χτυπούν τη σταθερότητα του τόπου»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα όσα προσάπτονται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι οι επιθέσεις αυτές πλήττουν «τη σταθερότητα του τόπου».
«Για τα υποβρύχια έγινε και προανακριτική και εξεταστική το ’11 και δεν του βρήκαν τίποτα. Βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Έγινε εξεταστική, δεν του βρήκαν τίποτα. Για τα υποβρύχια, ρωτώ, αυτοί που τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα βρίσκονται; Για τη Λαγκάρντ βγήκε ότι δεν υπάρχει τίποτα να του πούνε. Επομένως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη», είπε χαρακτηριστικά. 
Για τον Φώτη Κουβέλη είπε ότι συνεργάστηκε μαζί του θετικά «σε κρίσιμες ώρες για τον τόπο».

«Το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν ο μόνος τρόπος»

Υπεραμύνθηκε εξάλλου της απόφασής του να κλείσει την ΕΡΤ λέγοντας ότι επί 12 χρόνια καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να την αλλάξει. 
«Δεν γινόταν πλέον, ήταν ο μόνος τρόπος, ήδη η EBU της δημόσιας τηλεόρασης, η ένωση όλων των ευρωπαϊκών δημοσίων τηλεοράσεων, εκεί που στην αρχή ήταν εναντίον, σήμερα λέει ότι το νομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή για την καινούρια ΕΡΤ είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τις παρακολουθήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι  «δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι κεντραρισμένο στο να παρακολουθεί τον οποιονδήποτε πολίτη, για τον οποιονδήποτε λόγο».
«Με βάση τα δικά μας, αυτά τα οποία έχουμε τα επίσημα, απολύτως τίποτα. Και είμαι απολύτως ξεκάθαρος σε αυτό», είπε.
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε και για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στους 18 μήνες που βρίσκεται στην πρωθυπουργία. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα υγείας του,  αλλά και στη δυσπιστία που αντιμετώπισε στο εξωτερικό, αφού όπως είπε  «δεν υπήρχε η αίσθηση της αλήθειας από πλευράς Ελλάδος».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε με την αισιόδοξη πρόβλεψη: «Πλησιάζει όλο και περισσότερο η στιγμή που τα πράγματα θα είναι καλά. Πλην ατυχήματος».  
Επαναδιαπραγμάτευση των στόχων του προγράμματος το 2014
Μια σημαντική είδηση έβγαλε ο Πρωθυπουργός από την σχεδόν 90λεπτη συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Πρετεντέρη. Το 2014 θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση στόχων του προγράμματος. It makes sense όπως λένε και οι Άγγλοι.
Ο στόχος για το 2016 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Με βάση τις ίδιες τις παραδοχές του προγράμματος αυτό σημαίνει 9 δισ. παραπάνω έσοδα από ότι δαπάνες. Φέτος ιδρώσαμε να βγάλουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά ένα δισ. Του χρόνου χρειαζόμαστε 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 δις και ήδη έχει πέσει πανικός. Το 4,5% του ΑΕΠ είναι κάτι που ξεπερνά κάθε φαντασία.
Αυτό που δεν απεκάλυψε ο Πρωθυπουργός (ίσως γιατί ο Πρετεντέρης δεν κατάλαβε τι άκουσε και δεν επέμεινε) είναι τι είδους επαναδιαπραγμάτευση στόχων θα επιδιώξει. Να πιάσουμε το 4,5% του ΑΕΠ το 2018 δηλαδή μια χρονική μετάθεση του στόχου; Η να αλλάξουμε τον ίδιο το στόχο του 4,5% που δεν είναι αυθαίρετος, υποτίθεται ότι με  9 δισ. περίσσευμα η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετεί με ίδιες δυνάμεις το χρέος της.
Σε κάθε περίπτωση αυτό που στην πράξη σημαίνει αυτή η εξαγγελία είναι ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια μείωση φόρων κατά 1% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Θα πρόκειται για μια πολύ σύνθετη διαπραγμάτευση, που προϋποθέτει ότι όλες οι λήξεις των ομολόγων θα έχουν μετακυλιστεί στο απώτερο μέλλον, δηλαδή να έχουν διευθετηθεί και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού και το θέμα των ελαφρύνσεων στο χρέος.
Αυτό βεβαίως προϋποθέτει, ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα με την τροικα θα κλείσει επιτυχώς, τσαμπουκάς και διαπραγμάτευση μαζί δεν γίνεται. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα 500 εκ. σκληρά μέτρα που ζητάει η τροικα, ώστε μαζί με 700 εκ «απαλά» μέτρα να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ που θα είναι, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, το λογικό σημείο συμβιβασμού με τους δανειστές.
Τις τελευταίες εβδομάδες φαινόταν ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα και επεδίωκε πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αυτό προς το παρόν, φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε στη συνέντευξη του, απέρριψε με σαφήνεια τα περί πολέμου με την τρόικα ενώ δεσμεύτηκε μόνο ότι δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα. Δεν θα  υπάρξει σύγκρουση με την τρόικα,  σε περίπτωση που ζητήσει νέα μέτρα αυτά «είναι θέματα τα οποία θα τα λύσουμε», είπε ο κ. Σαμαράς.

Σχετικό απόσπασμα:

Α. Σαμαράς Ακριβώς. Κάθε πολιτικός θέλει να μεγιστοποιεί τα οφέλη για την πατρίδα του και είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει και ορισμένους βασικούς «παίκτες» προκειμένου να τον βοηθήσουν. Αλλιώς θα ήταν λάθος.
Πολιτική διαπραγμάτευση, αν εννοείτε αλλαγή των όρων του προγράμματος, δηλαδή εκεί που με περιμένουν να έχω 1,5% πλεόνασμα το ’14 να έχω 0,8%, ασφαλώς μου δίνει μεγάλα ανάσα. Αυτό όμως θα πρέπει να πάει πίσω σε όλα τα Κοινοβούλια και δεν το έχω ζητήσει. Δεν το έχουμε ζητήσει, ούτε μπορεί τώρα να γίνει.
Πότε θα γίνει κ. Πρετεντέρη; Τη στιγμή που θα έχω στο μαντήλι που λένε στο χωριό  μου, το πρωτογενές πλεόνασμα…
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τότε θα ζητήσετε …
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν λέω ότι θα ζητήσω. Το πρωτογενές πλεόνασμα φέρνει από μόνο του με την απόφαση του Νοεμβρίου την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά εάν τα πράγματα τότε είναι δύσκολα, που εγώ πιστεύω δεν θα χρειαστεί και θα μπορέσουμε τότε να το έχουμε. Το να το κάνω τώρα, θα είναι λάθος.

Αν. Σαμαράς: Μικρή ανάπτυξη το 2014

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο MEGA μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.
Μικρή ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εκτιμά ότι θα υπάρξει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2016, ενώ παραδέχθηκε ότι «το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας».
«Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της 4ετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δεν συμφωνούν είναι όποιοι δεν θέλουν να είναι η χώρα σε στέρεα πόδια, όταν γίνουν εκλογές. Το καταλαβαίνω».
Επίσης άνοιξε και το θέμα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.
Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2016 απάντησε ότι «δεν έχω κανέναν στο μυαλό μου, δεν έχω κάτσει να σκεφτώ καν κάτι τέτοιο, αυτό το οποίον έχω σίγουρα στο μυαλό μου είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος αυτός, υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες παντού. Και Ελληνίδες.
Θα κοιτάξουμε ανεξαρτήτως παρατάξεων κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω».  

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου  αναφερόμενος στη δολοφονία των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και στη δολοφονία, πριν από ένα περίπου μήνα του Παύλου Φύσσα, ότι οι δολοφόνοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.
Σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας και πως σε καμία περίπτωση η δημοκρατία δεν θα υποκύψει στην εγκληματική βία.
«Η κυβέρνηση θα είναι ανελέητη ενάντια στους πρωταίτιους» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αυστηρότητα, αλλά και ενωτική διάθεση.«Μια αγκαλιά είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι΄αυτά τα παλικάρια» είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη θεωρία των δύο άκρων και άφησε αιχμές για ακραία συμπεριφορά στο ΣΥΡΙΖΑ.
Έκανε αναφορά μεταξύ άλλων για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσαν σε ανατροπή της κυβέρνησης, με αφορμή την παρέλαση κατά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και υπενθυμίζοντας αντίστοιχες δηλώσεις  του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την ώρα του αγιασμού όταν ξεκινούσε η σχολική χρονιά.
«Αυτό μπορεί να μην είναι πράξη βίας, αλλά είναι σίγουρα κάτι το απαράδεκτο και πιστεύω ότι είναι αυτή η συμπεριφορά η οποία πρέπει να καταγγελθεί» είπε ο πρωθυπουργός.
«Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία» είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε».
Για τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει την κριτική και υπάρχουν κάποια άτομα που ζουν σε μία παράνοια», ενώ κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Σε διαπραγμάτευση με την τρόικα 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τρόικα είπε ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο αλλά σε διαπραγμάτευση».
Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, «δεν έχουν συμφωνηθεί τέτοια μέτρα και δεν αντέχει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία και οικονομία» και ότι η απόσταση θα καλυφθεί με την λήψη διαρθρωτικών μέτρων.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο προσθέτοντας ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη μιλούν για προέκταση του υπάρχοντος μνημονίου λόγω του ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχίσει να μας δανείζει το ΔΝΤ».
Ωστόσο είπε ότι  «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει. Το χρηματοδοτικό κενό είναι δική τους υποχρέωση να το καλύψουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει και θα είναι κακό για την Ελλάδα είναι να αρχίσει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές».

Στους δήμους ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ότι θα υπάρξουν διορθώσεις και πως σκέπτεται να περάσει ο φόρος στους δήμους.
«Κάτι το οποίο άκουσα το οποίο το βρήκα πάρα πολύ σωστό είναι: μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα...  Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε ξένες χώρες, είναι κάτι το οποίο θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα» είπε.

Αναγκαστική στήριξη σε Στουρνάρα και Βενιζέλο

Αναγκαστική στήριξη παρείχε ο Πρωθυπουργός σε Βενιζέλο και Στουρνάρα, χωρίς τον πρώτο δεν υπάρχει κυβέρνηση και τον δεύτερο αν τον άδειαζε θα έπρεπε να τον ανασχηματίσει αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί παραμονή των συναντήσεων με την τροικα. 
«Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος. Τον στηρίζω. Και ο Βενιζέλος τον στηρίζει».
Ο κ. Σαμαράς μίλησε και τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο υποστηρίζοντας ότι πολιτικά τους χωρίζουν πολλά.
Αυτό το οποίο μας ενώνει, είπε  ο πρωθυπουργός,  είναι αυτή η κοινή ευθύνη για το αύριο.
Για το ζήτημα των υποβρυχίων είπε ότι έγινε και προανακριτική και εξεταστική το '11 και δεν του βρήκαν τίποτα, το ίδιο και για τη λίστα Λαγκάρντ.
«Στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη. Και μιλάω ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ, είμαι καθαρός. Αλλά χτυπάνε όχι τον Βενιζέλο, ή τον Σαμαρά ή τον οποιονδήποτε. Τη σταθερότητα του τόπου χτυπάνε, που εγώ σας τη βάζω από την αρχή της κουβέντας μας ως τη μεγάλη προϋπόθεση προκειμένου να βγει ο κόσμος από το τέλμα και από την κρίση».
Τέλος, έριξε τους τόνους με τον κ. Αβραμόπουλο τονίζοντας ότι η στάση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που φάνηκε ότι συνέπραξε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ουσία αλλά ήταν φαινομενικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου