Η κυβέρνηση δεν πέφτει (ακόμη...) - Εκπλήξεις και ανατροπές δεν αναμένονται στην μεταμεσονύχτια ψηφοφορία της Κυριακής
Εκπλήξεις και ανατροπές δεν αναμένονται στην μεταμεσονύχτια ψηφοφορία της Κυριακής για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης με αφορμή την ΕΡΤ και η οποία πρέπει να υπερψηφιστεί με 151 ψήφους, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.
Τα κόμματα θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους και οι ανεξάρτητου βουλευτές θα δώσουν το στίγμα της περαιτέρω στάσης τους, στις κρίσιμες ψηφοφορίες που αναμένονται στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Οι κοινοβουλευτικές ομάδες αναμένονται συμπαγείς, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίζουν την πρόταση και τους ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητους Έλληνες, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή να υπερψηφίζουν. Η ΔΗΜΑΡ μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Παρασκευή αποφάσισε να δηλώσει παρών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς κομματικές διαρροές η πρόταση αναμένεται να υπερψηφιστεί από 117 βουλευτές- απόντες θα είναι οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έχουν προφυλακιστεί- και να καταψηφιστεί από τους 155 της συγκυβέρνησης, ενώ οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσουν «παρών».
Το ενδιαφέρον στρέφεται στους ανεξάρτητους βουλευτές -11 στον αριθμό - και στη στάση που θα κρατήσουν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως υπάρχουν πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πολλών εξ αυτών με παλαιούς «συντρόφους» ενώ οι βολιδοσκοπήσεις των προθέσεων δίνουν και παίρνουν.
Τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν ήδη ξεκαθαρίσει τη στάση τους. Ο κ. Οδυσσεάς Βουδούρης δήλωσε πως μπορεί να έχει διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο θα υπερψηφίσει την πρότασή του, ενώ και οι κ. Κουράκος και Σταυρογιάννης είπαν πως θα στηρίξουν την πρόταση μομφής.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, όπως γνωστοποίησαν σήμερα από το βήμα της Βουλής αναμένεται να ψηφίσουν «παρών».
Άγνωστες είναι οι προθέσεις των πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη, Μάρκου Μπόλαρη, Θεόδωρου Παραστατίδη, του πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Πάρη Μουτσινά και των πρώην βουλευτών της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου και Γιώργου Κασαπίδη.
Συνεπώς η πρόταση φαίνεται να υπερψηφίζεται από τουλάχιστον 120 βουλευτές - αριθμός όχι ικανός για να γίνει δεκτή- και να καταψηφιστεί από τουλάχιστον 154-156.
Κάθε μια ψήφος λιγότερη ή παραπάνω κυρίως για το κυβερνητικό στρατόπεδο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν νέες πολιτικές εξελίξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου