Ηχηρή απουσία του Κώστα Καραμανλή
κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή
Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί πλέον στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με το επιτελείο του Κώστα Καραμανλή, μετά τη χθεσινή απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού όχι μόνον να μην προσέλθει στην ονομαστική ψηφοφορία για τις άδειες στους τηλεοπτικούς σταθμούς αλλά και να διαμηνύσει, μέσω βουλευτών, ότι η απουσία του αποτελεί μήνυμα με πολλούς αποδέκτες.
Ο υπόγειος πόλεμος, με κατά καιρούς διαρροές περί δυσαρέσκειας ή δυσφορίας, που υπέφωσκε επί μήνες χθες, θεωρούν αρκετά πολιτικά στελέχη, πέρασε σε μία νέα φάση. «Γιατί δεν ψήφισαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, γιατί καταψήφισε ο Παπανδρέου;» αναρωτιόνταν στελέχη κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, διατυπώνοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους για τους εκ μέρους της κυβέρνησης χειρισμούς στην εν λόγω υπόθεση.
Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες «γαλάζιων» βουλευτών, η απουσία του κ. Καραμανλή συνδέεται με την επί της ουσίας ακύρωση του νόμου 3592/2007 του τότε υπουργού κ. Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος προέβλεπε διαδικασία αδειοδότησης και καταβολής «ενοικίου» για τις ψηφιακές συχνότητες.
Για πολλούς, ωστόσο, η χθεσινή ψηφοφορία υπήρξε μόνον η αφορμή.
Παρά τις κατά καιρούς εισηγήσεις που υπήρξαν για επαφή μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Καραμανλή, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Αντιθέτως, οι αψιμαχίες μεταξύ στελεχών που βρίσκονται ή δηλώνουν ότι βρίσκονται στο περιβάλλον των δύο ανδρών μετατρέπονταν σε ανοικτή σύγκρουση.
Μόνον τους τελευταίους μήνες, στελέχη των δύο πλευρών βρέθηκαν στα χαρακώματα είτε λόγω της θεωρία των δύο άκρων, η οποία αποδοκιμάστηκε εντόνως από τους εκφραστές του «καραμανλισμού», είτε λόγω των χειρισμών στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, είτε – τέλος – σειράς οικονομικών μέτρων, όπως ο φόρος ακινήτων, εναντίον των οποίων πρωτοστάτησαν καραμανλογενείς, όπως οι Γιώργος Βλάχος και Αλέκος Κοντός αλλά και ο Προκόπης Παυλόπουλος που ήγειρε ζήτημα συνταγματικότητας.
Κάποιες, μάλιστα, από τις κινήσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν από το Μαξίμου ως ευθεία υπονόμευση του κυβερνητικού έργου και γι αυτό, άλλωστε, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σειρά δημοσιευμάτων όπου καταγράφονταν η δυσφορία του πρωθυπουργικού επιτελείου για συγκεκριμένα στελέχη.
Το κλίμα καχυποψίας επιδεινώνουν και τα επίμονα σενάρια περί επανάκαμψης του πρώην Πρωθυπουργού, που πάντως απέχουν από την πραγματικότητα. Ο ίδιος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ουδεμία διάθεση επιδεικνύει να αμφισβητήσει την κυβερνητική πορεία ενώ σε σχετικές συζητήσεις, όταν δεν τις αποφεύγει, στέλνει σαφές μήνυμα στήριξης της κυβέρνησης υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, η χθεσινή στάση, εφόσον φυσικά οι διαρροές που υπήρξαν έτυχαν της έγκρισης του Κ. Καραμανλή, διαφοροποιεί σημαντικά τα δεδομένα καθώς είναι η πρώτη φορά που, χωρίς να σπάει τη σιωπή του, ο πρώην Πρωθυπουργός εμφανίζεται να εκφράζει δυσφορία για τους χειρισμούς του Μαξίμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου