Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η υπέρβαση του ορίου που έθετε η εκλόγιμη θέση στη λίστα βάζει νέα πρόσωπα στο παιχνίδι



Η υπέρβαση του ορίου που έθετε η εκλόγιμη θέση στη 

λίστα βάζει νέα πρόσωπα στο παιχνίδι

Η πρόταση Σαμαρά – Βενιζέλου για ανάδειξη των ελλήνων ευρωβουλευτών με σταυρό και όχι με τις κλειστές λίστες με τις οποίες γίνονταν οι εκλογές μέχρι σήμερα, έρχεται να μεταβάλλει τους όρους διεξαγωγής της κρίσιμης αναμέτρησης του Μαϊου. 
Και τούτο διότι, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί – αλλά εν δυνάμει και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού – αποκτούν την ευχέρεια επιλογής πολλών δυνατών στελεχών στο ψηφοδέλτιο, υπερβαίνοντας το όριο που έθετε η εκλόγιμη θέση καθενός στη λίστα. 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει τη σύγκρουση και πετάει το μπαλάκι στους «58», το Λοβέρδο και τους υπόλοιπους της κεντροαριστερής Ελιάς για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου και μπορεί να ελπίζει ότι ο εναπομείνας μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ θα κάνει το θαύμα και στις Βρυξέλλες θα βρεθεί στέλεχος της δικής του επιρροής. 
Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς θα μπορέσει να υπερβεί το εμπόδιο που έθετε η πραγματικότητα των 5 ευρωβουλευτών που αναμένεται να εκλέξει η ΝΔ και των πολλών πιέσεων ή σκέψεων που είχε για τους υποψηφίους. 
Κυρίως, όμως, και οι δύο αρχηγοί βρίσκονται 42 + 42 υποψηφίους έτοιμους να δώσουν μία μάχη που μπορεί να τους οδηγήσει και στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με τους κάτω από το όριο εκλογής υποψηφίους του παρελθόντος που είχαν μόνον διακοσμητικό – συμβολικό ρόλο και, πάντως, δεν συμμετείχαν ενεργά στον προεκλογικό αγώνα. Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει και για τα στελέχη των υπολοίπων κομμάτων, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, πάντως, να εκτιμούν ότι έχουν περισσότερους «άσσους» στο μανίκι τους ως προς τη στελέχωση των ψηφοδελτίων. 
Το ενδεχόμενο σταυροδοσίας στους ευρωβουλευτές μοιάζει παράξενο για τους Έλληνες, καθώς από το 1981 όταν και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, η διαδικασία προβλέπει ενιαία λίστα, με τον ψηφοφόρο να επιλέγει μόνον το κόμμα της αρεσκείας του. 
Ωστόσο, η επιλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό συνιστά παγιωμένη πρακτική για περισσότερες από τις 28 χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, με σταυρό αναδεικνύονται οι ευρωβουλευτές στις γειτονικές Ιταλία, Βουλγαρία και Κύπρο, καθώς επίσης και σε  Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Αυστρία και στην Κροατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου