Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΟΙ 22 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 180 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΟΙ 22 ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 180 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πηγή: newpost.gr
Όταν ο Αντώνης Σαμαράς, ένα χρόνο πριν, δήλωνε από το Βερολίνο πώς η κυβέρνηση έχει εφεδρείες, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι η σχετική συζήτηση θα μπορούσε να αφορά ακόμη και τον...μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η πρωτόγνωρη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και η δεινή δοκιμασία των μικρότερων κομμάτων, εν προκειμένω της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, μοιάζουν να απελευθερώνουν δυνάμεις που καθιστούν το... δύσκολο πάντως εγχείρημα, μαθηματικώς εφικτό. Η ανεξαρτητοποίηση, χθες, της κυρίας Μίκας Ιατρίδη από τους ΑΝΕΛ είναι η 7η κατά σειρά. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου είχε αναδείξει 20 βουλευτές, πλέον βρίσκεται με 13 ενώ από όσους έφυγαν ένας, ο Κ. Μαρκόπουλος, επέστρεψε ήδη στη ΝΔ ενώ οι υπόλοιποι έξι παραμένουν στη...δεξαμενή των ανεξαρτήτων.
Πληροφορίες θέλουν την κ. Ιατρίδη να ισχυρίζεται ότι ήταν οι πολιτικοί φίλοι και ψηφοφόροι της που την πίεζαν να κινηθεί προς την επάνοδό της στη ΝΔ Αν θα το πράξει και επισήμως, μένει να αποδειχθεί. Ωστόσο, τα σενάρια είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Σήμερα, τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν 152 βουλευτές, που σύντομα θα γίνουν 154 καθώς επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ οι Λοβέρδος και Αηδόνης. Το αργότερο, δε, την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθούν, περαιτέρω, σε 155 καθώς αναμένεται να παραιτηθεί ο διαγραφείς από τη ΝΔ Νικ. Σταυρογιάννης που εξελέγη δήμαρχος Λαμίας. Στη θέση του θα ορκιστεί ο Δ. Μπριάνης.
Άρα, και πάντοτε με το δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν εσωτερικές αναταραχές στη ΝΔ και, κυρίως, στο ΠΑΣΟΚ που βιώνει και αυτό τους κραδασμούς του εκλογικού αποτελέσματος και της αναζήτησης του μέλλοντος της κεντροαριστεράς, η κυβέρνηση ξεκινά με μία δύναμη 155 βουλευτών.
Μπορεί να φτάσει τους 180 και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας;
Ιδού ποιοί θα μπορούσαν να αθροίσουν δυνάμεις σε μία τέτοια προσπάθεια, καθώς είναι σαφές ότι πολλοί εκ των βουλευτών δεν επιθυμούν μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, υπό το φόβο της μη επανεκλογής.
Οι τέσσερις διαγραφέντες της ΝΔ: Νικ. Κακλαμάνης Β. Πολύδωρας, Γ. Κασαπίδης, Νικ. Νικολόπουλος. Χθες ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε (ΣΚΑΪ) την πάγια θέση του ότι η εκλογή Προέδρου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ψς μοχλός πτώσης της κυβέρνσησης και δεν απέκλεισε να ψηφίσει. Ο σιωπηρός κ. Κασαπίδης, επίσης, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να στηρίξει και μένει να φανεί ποιά στάση θα κρατήσουν ο “θυμωμένος” Βύρων Πολύδωρας και ο “φωνακλάς” Νικ. Νικολόπουλος που συνεχίζει να “τρέχει” το Χριστιανοδημοκρατικό του κόμμα.
Οι έξι ανεξάρτητοι από τους ΑΝΕΛ. Πρόκειται για τους Γ. Κουράκο (συμμετέχει στη Νέα ΜΕΡΑ του Χρ. Ζώη), Γ. Νταβρή, Κ. Γιοβανόπουλο, Β. Καπερνάρο, Χρυσούλα Γιαταγάνα και, από χθες, Μίκα Ιατρίδη. Η κ. Ιατρίδη εμφανίστηκε να αποχώρησε αντιδρώντας στη, χωρίς συζήτηση με τα όργανα, απόφαση Καμμένου να μην στηριχθεί οποιαδήποτε υποψηφιότητα για την Προεδρία προκειμένου να πάει η χώρα σε εκλογές. Ο κ. Καπερνάρος, προ ημερών, είπε ότι θα σταθμίσει τη στάση του, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ψηφίσει, ενώ κατά πληροφορίες Νταβρης, Γιοβανόπουλος και Γιαταγάνα έχουν δεχθεί νύξεις από γαλάζιους. 
Νυν βουλευτές των ΑΝΕΛ. Κι όμως είναι αλήθεια! Το παρασκήνιο βοά ότι από τους 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ κάποιοι θα αποστασιοποιηθούν από το κόμμα, αν όχι νωρίτερα, τουλάχιστον κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, αν φυσικά δεν προηγηθούν εκλογές.
Οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Καθώς το κόμμα είναι τριχοτομημένο μεταξύ ΠΑΣΟΚ/Ελιάς, ΣΥΡΙΖΑ και αυτόνομης πορείας και το σενάριο μίας υποψηφιότητας Κουβέλη ατονεί, η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ θα είναι κρίσιμη, γιατί χωρίς την ενεργή ψήφο των περισσότερων εκ των βουλευτών της το σενάριο εκλογής προέδρο, πολύ απλά, δεν βγαίνει, εκτός αν μεταβάλλει άρδην στάση πχ το κόμμα του Π. Καμμένου.
Οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, ουσιαστικώς, για δύο, τον Μίμη Ανδρουλάκη και τον Μάρκο Μπόλαρη, καθώς Παραστατίδης και Τζάκρη βρίσκονται λίγο πριν την επίσημη ένταξη στο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η στάση τους ενδέχεται να είναι καθοριστική.
Βγαίνουν τα...κουκιά; Δύσκολο αλλά όχι απίθανο. Μόνο βέβαιο είναι ότι μέχρι εκείνη την ώρα έχουμε να δούμε πολλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου