Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Το δύσκολο παζλ του Επιτρόπου

Το δύσκολο παζλ του Επιτρόπου

Το δύσκολο παζλ του Επιτρόπου

Ένα μίνι θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τη Μαρία Δαμανάκη στη θέση της Επιτρόπου. Αναμφίβολα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το φαβορί έχει ονοματεπώνυμο. Είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία ακολουθεί και η οικογενειακή ιστορία.

ΠΗΓΗ: www.iapopsi.gr
Η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. ενδιαφέρεται για τη θέση της Ελληνίδας Επιτρόπου και, παρά τα όσα λέει στις επίσημες δηλώσεις της, ήδη βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα και σε πλειάδα επαφών με κοινοτικούς παράγοντες. Εξάλλου, και το πρόσφατο δείπνο με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Αλίεφ, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ο Αζέρος ηγέτης αναζητά συμμάχους στο Κολλέγιο των Επιτρόπων στην Κομισιόν κι εκτιμά ότι η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη εκεί θα είναι πολύ σημαντική. Ας μη λησμονούμε ότι Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρονται να ολοκληρωθούν οι κοινοτικές διαδικασίες για τη μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ στη Socar.
Πολλοί πάντως εντός Μαξίμου δεν δείχνουν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την κινητικότητα που παρουσιάζει η Ντόρα Μπακογιάννη. Αντίθετα, όχι μόνο είναι ενοχλημένοι, αλλά εισηγούνται στον Αντώνη Σαμαρά να επιλέξει άλλο πρόσωπο.
Όμως υπάρχουν πολλά πράγματα που έχει στο μυαλό του ο Αντώνης Σαμαράς. Κατ’ αρχάς, με μία ενδεχόμενη επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη, θα στείλει πολλαπλά μηνύματα. Τόσο προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, όσο και προς τη βάση του κόμματος. Αυτή την εποχή και με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός φιλοδοξεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., κι έτσι το κόμμα να πάει ενωμένο στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε κι εάν γίνουν.  Με την επιλογή της Ντόρας θα έχει κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο με τους «μητσοτακικούς», καθώς, πέραν της Ντόρας, ο Κυριάκος είναι υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ο Κ. Μπακογιάννης εξελέγη πρόσφατα περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Με το να κλείσει το πιο δύσκολο μέτωπο με τους «μητσοτακικούς», ο Σαμαράς θεωρεί πως μπορεί να «κουλαντρίσει» στη συνέχεια τους «καραμανλικούς», οι οποίοι είναι πιο πιστοί στρατιώτες της παράταξης.
Η συμφωνία
«Η παρτίδα Σαμαρά-Μπακογιάννη δεν είναι τωρινή και έχει τεράστιο ενδιαφέρον», λέει άνθρωπος που συνομιλεί και με τους δύο και όπως επισημαίνει η παρτίδα αυτή δεν ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012, όταν επέστρεψε η πρώην υπουργός Εξωτερικών στη Ν.Δ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να πέρασε μια μακρά περίοδο εσωτερικής αναζήτησης, επαναπροσδιορισμού των στόχων της, επαναξιολόγησης των πολιτικών σχέσεών της, αλλά ποτέ δεν έχει ξεχάσει ότι στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, υπήρξε μια συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτή η συμφωνία ξεχάστηκε επί δύο χρόνια σε κάποιο συρτάρι του πρωθυπουργικού γραφείου. Η συμφωνία των δύο, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της,  είχε στον πυρήνα της τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε. Από τον Μάιο του 2012, οπότε και έγινε η συνάντησή τους για να βοηθήσει η Μπακογιάννη την προσπάθεια της Ν.Δ. για νίκη στις εκλογές του Ιουνίου, αυτή η συμφωνία δεν επικαιροποιήθηκε.
Και όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποί της, ο πάγος εξακολουθεί να υπάρχει στις σχέσεις της με τον πρωθυπουργό. Εξάλλου και στην πρόσφατη συνάντηση, στην οδό Μουρούζη, και οι δύο ήταν επιφυλακτικοί. «Μάλλον αγόραζαν, παρά πούλαγαν», εκτιμούν οι γνωρίζοντες.  Πολλοί τότε ισχυρίστηκαν ότι το θέμα συζήτησης ήταν η συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση ως νέα υπουργός Οικονομικών. Όμως η ίδια το διαψεύδει. Αντίθετα υποστηρίζει ότι  το καυτό ζήτημα της συζήτησης ήταν η θέση της Επιτρόπου. Ο πρωθυπουργός το άφησε ανοιχτό και η Ντόρα, επειδή γνωρίζει ότι στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν είναι καθόλου αρεστή, ξεκίνησε τις πιέσεις μέσω των διεθνών επαφών της, που για να πούμε και του στραβού το δίκιο είναι πολλές.
Από το Μαξίμου διαρρέεται πως ο πρωθυπουργός θα λάβει την οριστική του απόφαση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μάλιστα όσοι εκ των συνεργατών του πρωθυπουργού ακούν Ντόρα και βγάζουν εξανθήματα προωθούν τελευταία τον Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι εκπαραθυρώθηκε από την κυβέρνηση δεν έκανε ούτε μία αιχμηρή δήλωση. Και φυσικά επισημαίνουν τις γνωριμίες του Χατζηδάκη στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δίνει παρασκηνιακή μάχη για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του και προσπαθεί να αξιοποιήσει όλες τις γνωριμίες του τα τελευταία χρόνια.
Μία λύση που επίσης προωθείται είναι αυτή του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος ως πιστός στρατιώτης της παράταξης δέχθηκε να δώσει την άνιση μάχη των περιφερειακών εκλογών στην Αττική. Και φυσικά πάντα παίζει το όνομα της νυν Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία δεν θα έλεγε «όχι» σε μία δεύτερη θητεία. Οι υποστηρικτές της Δαμανάκη τονίζουν πως με αυτή θα καμφθούν και οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στοχεύει σε ένα καλό χαρτοφυλάκιο
Την ίδια ώρα που στο Μαξίμου κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να αποτρέψουν τον πρωθυπουργό από το να επιλέξει την Μπακογιάνη, η ίδια έχει επιδοθεί σε έναν μεγάλο αγώνα lobbying και αξιοποιεί όλες τις σημαντικές γνωριμίες που έχει στην Ευρώπη, ενώ στοχεύει σε ένα καλό χαρτοφυλάκιο, όπως π.χ. αυτό της ενέργειας. Βασικοί υποστηρικτές της εμφανίζονται ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Ε. ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ολλανδική πλευρά, ενώ έχει και στήριξη από τους Γάλλους. Ειδικά η Γερμανία θα ήθελε να δει την Ντόρα Μπακογιάννη σε θέση επιτρόπου και ειδικά με το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, καθώς η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί για δεύτερη φορά να έχει επίτροπο στο συγκεκριμένο πεδίο.
Όλα αυτά δεν περνάνε απαρατήρητα από τον Αντώνη Σαμαρά και προφανώς θα παίξουν τον ρόλο τους στην τελική του απόφαση.
Ο ίδιος έχει δεχθεί εισηγήσεις να μην επιλέξει την Ντόρα Μπακογιάννη για τη θέση του νέου επιτρόπου, με το εξής επιχείρημα: «Δεν είναι δυνατόν να αναστήσουμε πολιτικά την οικογένεια Μητσοτάκη που θα έχει την Ντόρα επίτροπο στην Ε.Ε., τον υιό της Κώστα περιφερειάρχη και τον αδελφό της Κυριάκο σε θέση υπουργού». Τον τελικό λόγο τον έχει όμως ο πρωθυπουργός και ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου