Ιδιο χέρι σμίλεψε τις Σφίγγες και τον Λέοντα της Αμφίπολης
Με προσοχή αλλά και γρήγορους ρυθμούς εργάζονται στην Αμφίπολη τα συνεργεία στην ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και όσα αποκαλύπτονται είναι πράγματι εντυπωσιακά για το κοινό, συγκινητικά για όσους σηκώνουν το βάρος της ανασκαφής. Οι Σφίγγες για παράδειγμα που ζυγίζουν 1,5 τόνο έκαστη και βρέθηκαν ακέφαλες με σπασμένα τα φτερά, στο υπέρθυρο της πύλης του τάφου και με ίχνη κόκκινου χρώματος στα πόδια, ήταν «φτιαγμένες από τα ίδια χέρια» (όπως λένε χαρακτηριστικά αρχαιολόγοι στην «Κ») με τον Λέοντα της Αμφίπολης που κοσμούσε την κορυφή του τύμβου στον λόφο Καστά.
Δεν γνωρίζουμε από ποιο ακριβώς εργαστήριο προέρχονταν, αν ήταν τοπικό ή κάποιο άλλο, ήταν όμως επιχρωματισμένες ολόκληρες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιούνται στην ανασκαφή, βρέθηκαν επίσης τμήματα των φτερών τους -που ήταν ένθετα στους κορμούς- και επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους.
Τι σημαίνει, όμως, η εύρεση του μεγάλου τμήματος από τη ράχη του αγάλματος του Λέοντος της Αμφίπολης; Στην ουσία ενισχύει όσα είχε πει ο ανασκαφέας Δ. Λαζαρίδης, επιβεβαιώνοντας την αρχική θέση του επιτάφιου μνημείου που χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ.
Οι υπεύθυνοι της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ κατάφεραν με προσοχή αλλά και γρήγορους ρυθμούς να αφαιρέσουν 11 λίθους από τον τοίχο σφράγισης, αποκαλύπτοντας την ομορφιά των Σφιγγών-φυλάκων που φιλοτεχνήθηκαν από μάρμαρο Θάσου. Το ύψος τους, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού, είναι 1.45 μ. ενώ το συνολικό, υπολογίζοντας τις κεφαλές τους, φαίνεται πως έφτανε τα δύο μέτρα. Στους κορμούς τους, που είναι δουλεμένοι με ψιλό ντισιλίδικο, αποτυπώνεται η πλαστικότητα και η λεπτοδουλειά των γλυπτών της τελευταίας εικοσιπενταετίας του 4ου π.Χ. αιώνα.
Αφαιρώντας τα χώματα εμφανίστηκε, επίσης, μικρό τμήμα της ανωδομής του μνημείου, που φέρει ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, σε δύο αποχρώσεις αντίστοιχα. Αυτό, ωστόσο, δεν σχετίζεται με τις υποθέσεις των αρχαιολόγων ότι μπορεί να ακολουθεί τοιχογραφία στην οποία θα αποκαλύπτεται η ταυτότητα του νεκρού.
Οι εργασίες συνεχίζονται στη στάθμη του εσωρραχίου της θόλου, με τη στερέωση και στήριξη των λίθων της καθώς και την αφαίρεση των χωμάτων.
Στην ερώτηση πότε θα αφαιρεθούν όλοι οι λίθοι, η απάντηση ήταν ότι οι εργασίες προχωρούν βήμα βήμα. «Πρέπει να “ελαφραίνει” σταδιακά το μνημείο από την πίσω πλευρά».
Οι λίθοι είναι από ευαίσθητο υλικό, όσο για το βάρος υπολογίζεται γύρω στα 250 κιλά έκαστος. Οταν απομακρυνθούν οι όγκοι χώματος από την πρόσοψη και πίσω από τις Σφίγγες, η κ. Κ. Περιστέρη και η ομάδα της θα αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις. Στην Αμφίπολη, πάντως, κατά τη διάρκεια κάθε εργασίας είναι παρούσα η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Δωρεά
Ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) διά του προέδρου του Αντωνίου Νάτσικα και του διευθύνοντος συμβούλου Κων/νου Ξιφαρά, γνωστοποίησαν χθες στον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Τασούλα, πως ο ΔΕΣΦΑ, επιθυμώντας να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες που γίνονται στην Αμφίπολη, αποφάσισε να τις ενισχύσει με το ποσόν των 30.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου