Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Σκέψεις για την εκλογή Προέδρου τον Νοέμβριο

Σκέψεις για την εκλογή Προέδρου τον Νοέμβριο


Σκέψεις για την εκλογή Προέδρου τον Νοέμβριο


Πριν από ένα μήνα τα σενάρια επιτάχυνσης της διαδικασίας αναζήτησης του νέου Προέδρου που θα διαδεχθεί τον Κάρολο Παπούλια έμοιαζαν με αποκυήματα φαντασίας. Υπήρχαν μόνο οι διαρροές ότι το Μαξίμου σκεφτόταν να προτείνει τον Φώτη Κουβέλη.
Τα σενάρια, ωστόσο, επανήλθαν με εμφατικό τρόπο μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα. Η αρχή έγινε από «καραμανλικούς» κύκλους, για να ακολουθήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Εάν μάλιστα σε αυτούς προσθέσουμε και τον Ανδρέα Λοβέρδο, που δήλωσε ότι ήδη υπάρχουν 190 βουλευτές που θα ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο, τότε άπαντες κατανοούν ότι όλα είναι ρευστά. Η σχετική συζήτηση εδράζεται σε δύο-τρία δεδομένα, που μάλλον μοιάζουν να ενισχύονται μέρα με την ημέρα:
Η τρόικα επανέρχεται με άγριες διαθέσεις (προ ημερών το Eurogroup ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου μέχρι τα… τέλη Ιανουαρίου) και, αν ισχύουν οι πληροφορίες απ’ όσα συζητήθηκαν στο Μαξίμου, έχει στο επίκεντρό της εργασιακά και ασφαλιστικό. Προφανώς, η κυβέρνηση δεν έχει τις πολιτικές αντοχές για να αποδεχθεί τέτοιου είδους μέτρα. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι που συνδυάζουν το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο την Τρίτη και το γεύμα που έχει προγραμματιστεί με τηνΆνγκελα Μέρκελ στην προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού να αναχαιτίσει τις απαιτήσεις της τρόικας.
ΕΚΤ, Βερολίνο και Ουάσιγκτον έχουν μπλέξει σε ένα γαϊτανάκι ευθυνών για την κρίση στην Ευρωζώνη και την ενδεικνυόμενη απάντηση, με τον Μάριο Ντράγκι να επιδιώκει χαλάρωση και να δοκιμάζει τα νεύρα της Μέρκελ, που προ εβδομάδων «καθάρισε» τον απείθαρχο Γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών.
Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει στη διαδικασία ρύθμισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που σηματοδοτήθηκε και από τη ματαίωση της διάσκεψης που επεδίωξε να διοργανώσει το Ταμείο στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, η ΕΚΤ, μέσω Ντράγκι, πιέζει την Ελλάδα για ένα νέο μνημόνιο.
Εμπλοκές…
Όλα αυτά καταδεικνύουν τον κίνδυνο σημαντικών εμπλοκών και καθυστερήσεων που, προφανώς, δεν ταιριάζουν με το χρονοδιάγραμμα που είχε διαμορφώσει η Αθήνα και ήθελε τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την προεδρική εκλογή.
Σε αυτά τα νέα δεδομένα, η εκκρεμότητα για οριστική επίλυση του ελληνικού προβλήματος δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες σχετικά με τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ειδικά εάν οριστικοποιηθεί η απροθυμία των εταίρων μας να ανοίξουν τη συζήτηση για το χρέος. Τότε, όπως ισχυρίζονται έμπειροι κοινοβουλευτικοί, «δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως τον Φεβρουάριο, και είναι πιθανό να ανοίξουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Προέδρου εντός του Νοεμβρίου».
Και φυσικά, τα εν λόγω σενάρια αναζωπυρώθηκαν και από την κίνηση του Βενιζέλου να επαναφέρει το ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι που ισχυρίζονται πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι θα απαιτηθεί ούτως ή άλλως και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες (όπως είχε συμβεί τον Μάιο και Ιούνιο του 2012) και ο στόχος του επικεντρώνεται, κυρίως, στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης.
«Υπάρχει κούραση στον λαό»
Ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος φρόντισε να δημοσιοποιήσει την πρότασή του προς τον Αντ. Σαμαρά, παραδέχτηκε πως «υπάρχει μια κούραση στον ελληνικό λαό μετά από πέντε συνεχή χρόνια προσπάθειας και θυσιών, και τώρα όλοι αδημονούν για άμεσα, χειροπιαστά αποτελέσματα για αλλαγή του κλίματος».
Ασκώντας κριτική στην αντιπολίτευση πρόσθεσε: «Δυστυχώς, υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο, που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της μεταπολίτευσης: τον ρόλο της δημαγωγίας, μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του ελληνικού λαού». Πρόσθεσε πως «τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα, γιατί υπάρχει αυτή η κόπωση. Χρειάζεται, λοιπόν, μία εθνική διαπραγμάτευση, μία εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας που πρέπει να σεβόμαστε».
Για την κατάσταση στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ανέφερε: «Οι ΚΟ έχουν υποχρέωση δημοκρατική να επικοινωνούν με τον λαό και αυτό κάνουν. Εμείς είναι εύκολο να υιοθετήσουμε όλα τα αιτήματα, αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό και τι μπορεί να οδηγήσει σε κατεδάφιση του οικοδομήματος που έχουμε κτίσει».
Η Ντόρα, ο Μιχάλης και ο Ανδρέας
Την άποψη ότι οι 180 ψήφοι «υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας υπάρχουν» και πως θα ήταν προς όφελος της χώρας να επισπευσθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. επεσήμανε: «Νομίζω ότι οι 180 που είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας υπάρχουν. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν ξέρω αν το κλίμα που θα διαμορφωθεί θα είναι ένα κλίμα που θα επιτρέψει να φτάσουμε ως εκεί, και γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μαζέψουμε τους ανθρώπους που έχουν συναίσθηση του πού πάει η χώρα αυτή τη στιγμή. Ένα επιχείρημα που έχει βάση είναι το να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να ξέρουν (οι εταίροι) ότι υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και να ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους συνομιλητές, για να μη χάσουμε χρόνο. Πιστεύω ότι πρέπει να επιταχυνθούν τα πράγματα, ναι. Διότι πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η σκέψη έχει λογική».
Την επίσπευση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας ζήτησε και ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου «να μη σέρνεται το θέμα των πρόωρων εκλογών που αποβαίνει σε βάρος της χώρας», όπως υποστήριξε. «Η γνώμη μου είναι να λύσουμε άμεσα το ζήτημα του Προέδρου και να απαντήσουμε άμεσα στο ερώτημα “εκλογές ή μη εκλογές”», ανέφερε επίσης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ο υπουργός Υποδομών χαρακτήρισε «παρανοϊκό» το φαινόμενο, «που ο ένας λέει “εγώ έχω 180 και μπορώ να βγάλω Πρόεδρο” και ο άλλος λέει “εγώ έχω 120 και εν πάση περιπτώσει ό,τι και να κάνεις δεν πρέπει να τον ψηφίσω”».
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εκτίμησε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τουλάχιστον 190 ψήφους. «Υπάρχουν ένας άνδρας και μία γυναίκα από τον κεντροδεξιό χώρο που μπορούν να συγκεντρώσουν πάνω από 180 ψήφους για να εκλέγει Πρόεδρος Δημοκρατίας. Αν δείτε τη Βουλή, και ιδιαίτερα τον χώρο των ανεξάρτητων, μια τέτοια υποψηφιότητα δεν πρόκειται να βρει απέναντί της πάνω από 110 ψήφους», σημείωσε σχετικά με την πιθανή γυναίκα υποψήφιο ο υπουργός Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου