Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Τι λέει η Κ. Περιστέρη για ανασκαφές και επικρητές


Τι λέει η Κ. Περιστέρη για ανασκαφές και επικρητές

karfitsa.gr 
Η αρχαιολόγος  της πρόσφατης αρχαιολογικής αποκάλυψης στη Μεσολακκιά, απαντώντας στο karfitsa.gr  εξέφρασε την ικανοποίηση της για την κατάληξη που έχουν προσπάθειες χρόνων. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένη επειδή έλεγα ότι ήταν ταφικός περίβολος. Η δική μου νοοτροπία είναι διαφορετική από των υπολοίπων, η έρευνα δεν μπορεί να είναι κρυφή, πρέπει να μεταδίδεται».
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αρχαιολόγου με δημοσιογράφους στο Μουσείο της Αμφίπολης. Η Κατερίνα Περιστέρη φιλική με τους εκπροσώπους του Τύπου μπήκε στην αίθουσα ζητώντας από τους συνεργάτες της να ανοίξουν τα παράθυρα.
«Κάνετε τεράστιο έργο κι για την ανασκαφή και για την ενημέρωσή της», είπε χαρακτηριστικά.
Η Κατερίνα Περιστέρη επέμεινε πως η χρονολόγηση του τάφου είναι γνωστή από τη στιγμή της ανακάλυψης του περιβόλου του τάφου.
«Όταν έσκαβε ο Λαζαρίδης εκεί που είναι η δική μας ανασκαφή έπεφταν τα μπάζα του Λαζαρίδη» σημείωσε». Έσκαβα δυο μήνες για να τα απομακρύνω.
Έστειλε μάλιστα μήνυμα σε συναδέλφους της αρχαιολόγοι οι οποίοι προχωρούν σε εκτιμήσεις χωρίς να έχουν επικοινωνήσει μαζί της ή να δουν το σημείο των ανασκαφών. Σημείωσε μάλιστα ότι κατά την πορεία των ανασκαφών βρήκαν κομμάτια από τη ράχη του Λέοντα της Αμφίπολης. Εξέφρασε επίσης τη σιγουριά της ότι ο τάφος είναι του Δεινοκράτη, του αγαπημένου αρχιτέκτονα του Μέγα Αλέξανδρου.
«Είναι κρίμα να δίνουν χρονολογήσεις οι συνάδελφοι χωρίς να έχουν δει μια φωτογραφία των ανασκαφών», είπε και συμπλήρωσε: «αυτός ο τάφος κάθε μέρα μας εκπλήσσει. Δεν είναι τύπος παραδοσιακού Μακεδονικού Τάφου. Ο τάφος είναι μοναδικός».
Σε ερώτηση εάν εκτιμά που μπορεί να βρίσκεται το κύριο μέρος του τάφου και εάν επιβεβαιώνει πως αυτό βρίσκεται στο κέντρο του τύμβου αρκέστηκε να δηλώσει «το ψάχνουμε».
«Η ανασκαφή τιμά το Λαζαρίδη. Όσα βγαίνουν από παλιούς του συνεργάτες τον ρεζιλεύουν» σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Απομακρύνω την επίχωση Λαζαρίδη», σχολίασε.
Αναφερόμενοι στα αισθήματά της όταν βρέθηκαν οι Καρυάτιδες υπογράμμισε πως «η χαρά μας ήταν μεγάλη. Είμαστε βουρκωμένοι όταν τις είδαμε».
Σε ερώτηση του karfitsa.gr εάν αισθάνεται δικαιωμένη από τις μέχρι σήμερα αποκαλύψεις του ταφικού μνημείου δήλωσε «απόλυτα δικαιωμένη» και τόνισε πολλάκις ότι η δική της νοοτροπία είναι ό,τι βγαίνει από την πορεία των ανασκαφών να βλέπει το φως της δημοσιότητας και να μην μένουν τα ευρήματα κρυφά. «Ο πολιτισμός δεν είναι για λίγους. Πρέπει να δίνεται. Από το εξωτερικό έχουμε μόνο θετικά μηνύματα» είπε.
Η επικεφαλής της αρχαιολογικής ανασκαφής εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι στον τάφο μπήκαν… τυμβωρύχοι όχι αρχαιοκάπηλοι. «Ψάχνω να βρω κάποιο κοκκαλάκι τους» σχολίασε αστειευόμενη.
Σε άλλη ερώτηση του karfitsa.gr εάν την ενοχλεί που ορισμένοι πολιτικοί με δηλώσεις τους προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα στην κοινή γνώμη ότι βοήθησαν οικονομικά την ανασκαφή είπε πως: «Η Περιφέρεια στάθηκε στο πλευρό μας με τον κ. Μωυσιάδη. Το ΥΜΑΘ με τον Θεόδωρο Καράογλου επίσης. Μετά το υπουργείο με τον κ. Τζαβάρα και τώρα η πολιτική ηγεσία». Σε αντίθεση μάλιστα με το 2012 όπου έψαχνε χρηματοδότηση σημείωσε πως τώρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. «Ο Πρωθυπουργός πίστεψε στην ανασκαφή και είναι στο πλευρό μας. Είναι χαρά μου το ενδιαφέρον του. Ενημερώνεται από τα Δελτία Τύπου του υπουργείου».
Σε ό,τι αφορά τις ανασκαφές αυτές συνεχίζονται. Αναθεωρήθηκε ο τρόπος εισόδου στον τρίτο θάλαμο αφού κατέστη αδύνατο να μπουν για να εργαστούν περισσότερα από δυο άτομα. Έτσι αποφασίστηκε η αποχωμάτωση του θυρώματος και η είσοδος από το χώρο κάτω από της Καρυάτιδες. Εργάτες, συντηρητές και αρχαιολόγοι αναμένεται να αφαιρέσουν λίθους, την ώρα που θα ενισχύεται η υποστύλωση του πρώτου και του δεύτερου θαλάμου. Ενισχύονται επίσης τα μέτρα για τη βροχή και αναμένεται το προσεχές διάστημα να μπουν σωλήνες. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των εργασιών αυτό θα εξαρτηθεί από τη μελέτη. Σήμερα στο χώρο βρέθηκε ειδικός σπηλαιολόγος αφού το σημείο που βρίσκεται η ομάδα εργασίας είναι 23 μέτρα οριζόντια από το σημείο όπου βρέθηκαν οι Σφίγγες.
Αναλυτικά όσα είπε η Κατερίνα Περιστέρη στους δημοσιογράφους: «Είναι χαρά μου που βρίσκεστε σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά πρώτα πρώτα τους συνεργάτες μου που δουλεύουμε σε καθημερινή βάση με όλες τις δύσκολες συνθήκες Το υπουργείο Πολιτισμού και την πολιτική ηγεσία που είναι στο πλευρό μου αυτή τη στιγμή και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Αυτό πραγματικά μας δίνει δύναμη και όχι μόνο χρηματική δύναμη. Μας δίνει και την ψυχική δύναμη για να κάνουμε αυτές τις δουλειές. Θα ήθελα να πω ότι νιώθω αγανάκτηση για συναδέλφους οι οποίοι χωρίς να ξέρουν ούτε την ανασκαφή, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις, προσπαθώντας να έχουν 5 λεπτά τηλεθέασης, πέντε λεπτά για να φανούν και να δείξουν κάποια πράγματα. 
Αυτό για μένα δεν είναι καλό προσβάλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας αλλά και τον τόπο. Γιατί αυτή η ανασκαφή γίνεται όχι μόνο για το καλό της αρχαιολογίας, αλλά και για το καλό του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Και χαίρομαι που συνάδελφοι, από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, από Αμερική, Ευρώπη κτλ με παίρνουν για να μου πουν τα καλά τους λόγια. Αυτό μου δίνει δύναμη και μας κάνει να πιστεύουμε ότι αξίζει η δουλειά που κάνουμε και μας δικαιώνει ακόμα πιο πολύ.
Από εκεί και πέρα εγώ πιστεύω ότι η επιμονή και το κουράγιο είναι απαραίτητα για να προχωρήσουμε και πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π. Χ. και έχουμε όλες τις αποδείξεις για αυτό. Για αυτό είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο. Μιλάνε χωρίς να έχουν δει την ανασκαφή ποτέ ούτε την Αμφίπολη, ούτε χωρίς να έχω κάποια επαφή μαζί τους. Και κάτι ακόμα. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε όχι μόνο τους αρχαιολόγους αλλά να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο και τον ποιο απλό άνθρωπο και τον αγρότη και τον μαθητή και όλους με τα δελτία τύπου, τα οποία βγάζουμε σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, τη κ. Λίνα Μενδώνη, την κ. Άννα Παναγιωταρέα και από εκεί και πέρα τον υπουργό και όλους τους άλλους σχετικούς. Αυτό βοηθάει για να ξέρει τι γίνεται ο κόσμος κάθε στιγμή.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι ανασκαφές ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα και μετρά από κάποιες δεκαετίες θα αναδειχθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για μας είναι καλό η επιστήμη και πολιτισμός να κυκλοφορεί γιατί είναι για το καλό όχι μόνο της ανασκαφής αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Η έρευνα πρέπει να προχωράει, αυτά που ξέρουμε να τα δίνουμε στους άλλους όχι μόνο στους δημοσιογράφους , αλλά και σε όλο τον κόσμο».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου