Τζιτζικώστας: Δεν είμαι δελφίνος, είμαι περιφερειάρχης
Συναντήσεις στη Συγγρού και τηλεφωνήματα από Μαξίμου...
Η έκπτωση του περιφερειάρχη από το αξίωμά του βρήκε τον Απόστολο στη θέση του, κατά την 78η Διεθνή Έκθεση, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε τη συμπρωτεύουσα. Κατά τη διάρκεια των εθιμοτυπικών χαιρετισμών τους, οι δύο άνδρες έκλεισαν συνάντηση «για τα εκλογικά», την επόμενη εβδομάδα στην πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, άνθρωποι του περιβάλλοντος του περιφερειάρχη επιμένουν –ακόμα και σήμερα‒ ότι έλαβε εκεί τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι «θα συνεχίσουμε με σένα στην περιφέρεια». Κι αμέσως μετά, όπως λένε, άκουσαν τον ίδιο, ν’ απευθύνεται στον πυρήνα των δικών του ανθρώπων, λέγοντας «βρείτε μου άλλον υποψήφιο δήμαρχο για τη Θεσσαλονίκη».
Βαδίζοντας σε αυτήν τη λογική, ο Τζιτζικώστας δέχθηκε ένα τηλεφώνημα (αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου) από το Μαξίμου για να κατέβει στην Αθήνα. Εκεί έλαβε (όχι από τον κ. Σαμαρά, αλλά από πολιτικό πρόσωπο, στενό του συνεργάτη) εκ νέου διαβεβαίωση ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος.
Το ίδιο βράδυ, κάθισε στην αναπαυτική πολυθρόνα του σπιτιού του και παρακολούθησε το δελτίο ειδήσεων από την τηλεόραση. Περιχαρής άκουσε την, καλά πληροφορημένη, τότε ρεπόρτερ της ΝΔ (και νυν ευρωβουλευτή του κόμματος) Μαρία Σπυράκη να λέει το –κατ’ εκείνον‒αυτονόητο: «Το Μαξίμου κατέληξε στην υποψηφιότητα Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αναζητεί υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Τα ονόματα που ακούγονται είναι τα…» κ.ο.κ.
Δύο μέρες μετά, δέχθηκε τηλεφώνημα να μεταβεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη λεωφόρο Συγγρού. Υπέθεσε ότι ήθελε να συζητήσουν τα ονόματα των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών του συνδυασμού του. Εκεί, έκπληκτος άκουσε επιτελικό στέλεχος της ΝΔ (πιθανότατα τον φίλο του από τα ΟΝΝΕΔίτικα χρόνια της Θεσσαλονίκης, γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Παπαμιμίκο) να του λέει «ο πρόεδρος είπε ότι θα είσαι υποψήφιος δήμαρχος και όχι περιφερειάρχης». «Να μου το πει ο ίδιος», ήταν η ορθή-κοφτή απάντησή του.
Όντως, την επομένη, του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός. Ήταν μια επικοινωνία που ξεκίνησε ομαλά (άλλωστε, τους συνέδεαν και προσωπικές στιγμές, όπως κοινοί περίπατοι στην Κηφισιά την εποχή που ο Απόστολος είχε χάσει τον πατέρα του και του συμπαραστεκόταν), αλλά κατέληξε άσχημα, με το τελεσίγραφο Σαμαρά: «Στον δήμο ή στο σπίτι σου».
Στο σπίτι του συγκέντρωσε το ίδιο βράδυ την ομάδα των στενών του συνεργατών και κατά τις 05.00 το πρωί κατέληξαν στην ιστορική τους απόφαση: να κάνουν την περιφέρεια σπίτι του(ς). Το είπαν και το έκαναν, αφού εκεί θα περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους και για τα επόμενα πέντε ‒τουλάχιστον‒ χρόνια!
Έχοντας «στο συρτάρι την κομματική ταυτότητα», ο θριαμβευτής των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών Απόστολος Τζιτζικώστας (που με το ανεπανάληπτο, μα και «αντάρτικο» 71,5% του β’ γύρου, έκανε ολόκληρη την Ελλάδα να… παραμιλάει) απορρίπτει κατηγορηματικά τα σενάρια που τον εμπλέκουν στη διαδοχολογία της ΝΔ.
«Κάποια στιγμή, όταν θα κλείσει ο κύκλος μου στην περιφέρεια, θα επιστρέψω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τώρα, δεν είναι ώρα γι’ αυτά. Είναι ώρα δουλειάς, ώρα έργου», τονίζει στους συνομιλητές του. Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο κατανοητός, σχηματοποιεί τα λόγια του, επισημαίνοντας:«Δεν είμαι δελφίνος. Είμαι περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας».
Παρ’ όλα αυτά διευκρινίζει ότι «θα συνεχίσω να τοποθετούμαι δημόσια στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα. Άλλωστε, η πορεία της περιφέρειας είναι σε απόλυτη συνάρτηση με την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας. Αν δεν μιλήσει ο περιφερειάρχης, ποιος θα μιλήσει;».
Το βέβαιον είναι ότι δεν έχει άδικο. Πέρα για πέρα άδικο έχουν, μάλλον, εκείνοι που δεν του αναγνωρίζουν το δικαίωμά του να ομιλεί. Έτσι είναι η οικογένεια Τζιτζικώστα εδώ και οκτώ δεκαετίες, που έχει τον δικό της ρόλο στην πολιτική ζωή της συμπρωτεύουσας, αλλά και της χώρας γενικότερα.
Πρώτος άνοιξε τον κύκλο ο γιατρός Κωνσταντίνος Τζιτζικώστας όταν, στα 45 του χρόνια, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής. Ήταν οι εκλογές της 9ης Ιουνίου 1935, εκείνες που έγιναν μετά το αποτυχημένο βενιζελικό κίνημα της ίδιας χρονιάς και στις οποίες δεν συμμετείχε κανένα κόμμα του λεγόμενου δημοκρατικού χώρου.
Βγήκε βουλευτής με το Εθνικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Γεωργίου Κονδύλη. Ο πατέρας του, Γεώργιος Τζιτζικώστας, εκλέχθηκε συνολικά εννέα φορές βουλευτής. Ουσιαστικά, κέρδισε σε όλες τις αναμετρήσεις που έλαβε μέρος, με εξαίρεση την τελευταία (2000), όταν μπήκε σοβαρά άρρωστος στον προεκλογικό αγώνα και δύο μήνες μετά, εξεμέτρησε νεότατος (στα 59 του) το ζην…
Διετέλεσε υφυπουργός Γεωργίας την περίοδο 1976-1977 στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, υφυπουργός Συντονισμού στην τελευταία φάση της κυβέρνησης Ράλλη και υπουργός Μακεδονίας-Θράκης στην πρώτη κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.Εκείνη ακριβώς την περίοδο (1990) γνώρισε, στα 12 του χρόνια, και ο μικρός Απόστολος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μόλις είχε επιστρέψει στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπό την ιδιότητα αυτή επισκέφθηκε την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη. Κατέλυσε στο κυβερνείο, όπου διέμενε (μέχρι το 2006) ο εκάστοτε υπουργός με την οικογένειά του.
Γνωριμία με Καραμανλή...
Σε κάποια στιγμή της εκεί παρουσίας του, ο Πρόεδρος βγήκε από το δωμάτιό του και εντόπισε τον Απόστολο να παρακολουθεί τηλεόραση. Του έπιασε την κουβέντα και έμειναν μόνοι, περισσότερο από 20 λεπτά της ώρας. Τον ρώτησε για την πορεία του στο σχολείο και τον συμβούλευσε ότι αν ασχοληθεί με τη δημόσια ζωή, όπως ο πατέρας του, θα πρέπει «να είσαι ακέραιος και να μη λες ψέματα». Αυτά τα λόγια τα κράτησε γερά μέσα του και, όπως λέει ο ίδιος, τον καθοδηγούν από τότε.
Καραμανλής έβαλε στην πολιτική τον Γεώργιο Τζιτζικώστα, Καραμανλής και τον Απόστολο. Κάποιους μήνες πριν από τις εκλογές του 2004, ο τότε πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, τον προέτρεψε να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της Β’ Θεσσαλονίκης του κόμματος στη θέση του πατέρα του.
Εκείνος, όμως, αρνήθηκε γιατί είχε αποφασίσει να μην μπει χωρίς ένσημα στη μάχη. Ανέπτυξε, μαζί με τα δύο αδέλφια του, τη μονάδα βιολογικών κτηνοτροφικών προϊόντων «Αγρόκτημα Βραχιάς» και στον δρόμο προς τις κάλπες του 2007 είπε το «ναι», όχι όμως για την… προικώα Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά για την Α’ περιφέρεια του νομού. Μπήκε στη Βουλή με 29.166 ψήφους, καταλαμβάνοντας την 6η θέση στον συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας.
Στις επόμενες εκλογές, παρότι το κόμμα έχασε, σε αυτή την περιφέρεια 32.052 ψήφους, εκείνος αύξησε τόσο τους σταυρούς του κατά 5.941 φτάνοντας τους 35.107, όσο και τη θέση του, ανεβαίνοντας στην πέμπτη αυτήν τη φορά. Όμως, ο πρόεδρος του κόμματος και απερχόμενος, τότε, πρωθυπουργός κράτησε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης και έτσι έμεινε εκτός Βουλής. Ακολούθησε η σκληρή εσωκομματική μάχη για την ανάδειξη νέου αρχηγού της ΝΔ και εκείνος στήριξε την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη.
H συνέχεια επί της οθόνης...
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 18/10/2014.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου