Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Πως καθιερώθηκε η γιορτή της Aγίας Σκέπης...


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΣΚΕΠΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ‘40

Η Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εορτάζει την 1η Οκτωβρίου. Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως, την έχει μεταθέσει στις 28 Οκτωβρίου, όπου η Ελλάδα γιορτάζει το μεγάλο γεγονός του έπους του 1940. Αυτό δεν ορίστηκε έτσι τυχαία τυχαία καθώς πολλές ήταν οι εμφανίσεις της Παναγίας κατά τη διάρκεια των μαχών είτε προσωπικά σε στρατιώτες που το διηγήθηκαν κατόπιν, είτε σε ολόκληρες στρατιωτικές μονάδες.

Πως καθιερώθηκε η γιορτή της Aγίας Σκέπης...


Στα χρόνια του βασιλέως Λέοντος Β’ (457-474 μ. Χ.) ζούσε στην Κων/πολη ο όσιος Ανδρέας, ο κατά Χριστόνσαλός. Σαλός είναι ο τρελλός και κατά Χριστόνσαλοί ονομάζονται κάποιοι άγιοι, οι οποίοι προσπιούντο το τρελλό, κάνοντας περίεργα και παράλογα πράγματα, με απώτερο σκοπό να τους θεωρούν παλαβούς ή παλιανθρώπους και να μη τους τιμούν οι άνθρωποι· και έτσι αυτοί να ζουν εν ταπεινώσει και αφανεία. Μια νύχτα που γινότανε αγρυπνία στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο όσιος Ανδρέας μαζί με τον μαθητή του Επιφάνιο, που έγινε αργότερα πατριάρχης Κων/πόλεως (520-536 μ. Χ.), είδαν την Υπεραγία Θεοτόκο οφαλμοφανώς, όχι σε όραμα, να μπαίνει από την κεντρική πύλη του ναού. Την συνόδευαν οι παρθένοι και Άγιοι της Εκκλησίας μας Ιωάννης ο Πρόδρομος και Ιωάννης ο Θεολόγος και πλήθος αγγέλων. Αφού μπήκε μέσα στο ναό προχώρησε στον σολέα (έμπροσθεν της ωραίας πύλης). Εκεί γονάτισε και προσευχήθηκε πολλή ώρα με θερμά δάκρυα υπέρ της σωτηρίας των πιστών, ενώ την βλέπανε μόνο ο Ανδρέας και ο Επιφάνιος. Αφού προσευχήθηκε για πολύ η Θεοτόκος σηκώθηκε και μπήκε μέσα στο ιερό, όπου φυλασσόταν το μαφόριο της δηλαδή το τσεμπέρι της, το πήρε στα χέρια της και βγαίνοντας έξω το άπλωσε πάνω από τους πιστούς, για να δείξει ότι τους σκέπει και τους προστατεύει.

Αυτό είναι το γεγονός το οποίο στάθηκε αφορμή η Εκκλησία μας να καθιερώσει την γιορτή της αγίας Σκέπης δηλαδή τη γιορτή προς τιμή της Παναγίας, η οποία σαν τη φωτοφόρο νεφέλη που σκέπαζε τη μέρα και φώτιζε τη νύχτα τους Ισραηλίτες στην έρημο, σκέπει και προστατεύει το λαό του Θεού και φωτίζει τους πιστούς στο δρόμο για την τελείωση. Πως μας σκεπάζει και πως μας προστατεύει η Παναγία μας; Με τις προσευχές της, με τις παρακλήσεις της και με τα δάκρυά της.


Μα θα μου πείτε, είναι τόσο μεγάλο το γεγονός που η Παναγία μας προσεύχεται για μας, ώστε η Εκκλησία μας να έχει ιδιαίτερη γιορτή γι’ αυτό το γεγονός; Ναι μάλιστα είναι μεγάλο και σπουδαίο και ζωτικής σημασίας. Λέγει κάπου ο ιερός Χρυσόστομος ότι πάντοτε έχουμε την ανάγκη των προσευχών των άλλων όσο και ενάρετοι και ευσεβείς κι αν είμαστε. Περισσότερο εννοείται της Παναγίας μας, η οποία είναι μητέρα του Κυρίου μας και αναμάρτητος και είναι αμέτρητες οι πληροφορίες που έχουμε ότι με τις πρεσβείες της έσωσε πολλούς πιστούς από βέβαιο θάνατο και απήλαξε από ασθένειες και για πολλούς μεσίτευσε κατά την ώρα του θανάτου τους ενώπιον του κριτηρίου.

...Του Μιχάλη Θεοχαράκη (πληροφορίες από Πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου