Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Μέτωπο κατά της Τουρκίας: Οριοθετεί ΑΟΖ η Ελλάδα με την Κύπρο και την Αίγυπτο

Μέτωπο κατά της Τουρκίας: Οριοθετεί ΑΟΖ η Ελλάδα με την Κύπρο και την Αίγυπτο

Σαμαράς: "Ενισχύσαμε τα θεμέλια μίας πανάρχαιας φιλίας"
«Ενισχύσαμε τα θεμέλια μίας πανάρχαιας φιλίας που εξελίσσεται σε συνεργασία με έμφαση σε θέματα ασφάλειας, αξιοποίησης των πόρων της θάλασσας, αξιοποίησης των εκατέρωθεν συμμάχων μας» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά τη σύσκεψη των τριών ηγετών, Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου.
Στην τοποθέτησή του μετά τη σύνοδο των τριών ηγετών ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως ιδιαίτερο βάρος δόθηκε σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας και υδρογονανθράκων προαναγγέλλοντας τη στενή συνεργασία των χωρών προς όφελος των λαών τους αλλά και όπως υπογράμμισε «του ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της Ε.Ε.».
«Δεν ήταν απλά μία σύνοδος ή απλή συνάντηση κορυφής ήταν το θεμέλιο μίας πολυσήμαντης στρατηγικής συνεργασίας, ενός κοινού μετώπου για γεωπολιτική σταθερότητα, ενεργειακή ασφάλεια, πόλεμο στην τρομοκρατία και οικονομική ανάπτυξη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Από την πλευρά του πρόεδρος Σίσι κάλεσε σε σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της κυριότητας των χωρών. «Καταδικάσαμε της παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Ο πρόεδρος της Κύπρου δήλωσε: «η συνάντηση αποτελεί την απόδειξη της αναβάθμισης και την διερεύνηση περαιτέρω κοινών τρόπων εμβάθυνσης των σχέσεων. Η τριμερής συνεργασία βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:
  • πολιτικής συνεργασία μέσω του διπλωματικού συντονισμού των δράσεων πάντα με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών
  • ανάληψη πρωτοβουλιών για το συμφέρον των χωρών και των λαών μας μέσω της ενίσχυσης συμπράξεων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία
  • διαμόρφωση κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των απειλών στην ανατολική μεσόγειο όπως η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός φανατισμός
  • η τριμερής συνεργασία φιλοδοξεί να είναι πρότυπο εποικοδομητικής και επωφελούς συνεργασίας στην εύφλεκτη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. 
Στο ανακοινωθέν της συνόδου αναφέρεται η επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει:
«Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου