Ο απίστευτος πλην αληθινός τρόπος παραγωγής και «επεξεργασίας» καφέ που θεωρείται σήμερα η πιο σπάνια και … εκλεκτή ποικιλία στον πλανήτη.
Οι περισσότεροι εξ’ ημών μάλλον δεν γνωρίζουμε την ποικιλία καφέ ονόματι Kopi luwak.
Λογικό, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ποικιλία, προφανώς πανάκριβη, με μια άκρως … «εξωτική» διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας της.
Αν και ο όρος «εξωτική» ούτε κατά προσέγγιση δεν μπορεί να αποτυπώσει την όλη διαδικασία, καθώς ο συγκεκριμένος καφές ουσιαστικά παράγεται από τα κόπρανα της μοσχογαλής και διαφόρων ειδών αγριόγατας που ενδημούν στη Σουμάτρα, την Ιάβα, το Μπαλί και το ανατολικό Τιμόρ (όπου και ονομάζεται kafé-laku)! Και αν τα 60 ευρώ που μπορεί να κοστίζει ένα φλιτζάνι καφέ είναι μια γευστική πολυτέλεια, η διαδικασία παραγωγής του είναι αυτή που κάνει αυτόν τον καφέ ακόμη πιο ιδιαίτερο.
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο οι «παραγωγοί» καφέ σε αυτές τις περιοχές χρησιμοποιούν αγριόγατες που κρατούν σε ειδικά κλουβιά και τις οποίες ταΐζουν με άγουρους κόκκους καφέ. O Kopi luwak αποτελεί περισσότερο μια μέθοδο παρά είδος καφέ. Στην πραγματικότητα σημαίνει "καφές της luwak" δηλαδή ο καφές της μοσχογαλής luwak που ζει στην Ινδονησία με την κοινή ονομασία Asian palm civet [επιστ. Paradoxurus hermaphroditus]. H μοσχογαλή luwak αγαπά πολύ τους καρπούς του καφέ και ειδικά το μαλακό τους περίβλημα αλλά αποβάλει στα κόπρανα της τα κουκούτσια τα οποία κατόπιν συλλέγονται από παραγωγούς και αφού καθαριστούν και καβουρδιστούν διατίθενται στο εμπόριο. Η διαδικασία πέψης της μοσχογαλής luwak και τα γαστρικά υγρά της επιδρούν στους κόκκους του καφέ αυξάνοντας τα επίπεδα κιτρικού και μηλικού οξέως προσδίδοντας στον καφέ εξαιρετικό άρωμα και γεύση.
Και κάπως έτσι παράγεται ο περίφημος αυτός καφές, σε απίστευτα μικρές ποσότητες όπως είναι φυσικό, εξ’ ου και η σπανιότητά του αλλά και η εξωπραγματική τιμή του.
Η παραγωγή του καφέ με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται περίπου σε 600 κιλά το χρόνο και για το λόγο αυτό η τιμή πώλησης είναι αρκετά υψηλή καθιστώντας τον συγκεκριμένο καφέ τον ακριβότερο στον κόσμο. Στη λιανική η τιμή του καφέ φθάνει στα 500 ευρώ το κιλό ενώ στα λίγα καταστήματα που μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα φλιτζάνι Kopi Luwak θα πρέπει να πληρώσει περίπου 60 ευρώ. Εντούτοις, η τιμή αυτή έχει, όπως είναι φυσιολογικό, οδηγήσει σε εκτεταμένη νοθεία με την ανάμιξη καφέ κατώτερης ποιότητας αλλά και στην εκτεταμένη καλλιέργεια του με ζώα κλεισμένα σε κλουβιά που ταΐζονται εντατικά με τους καρπούς του καφεόδεντρου.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία η ποσότητα που πωλείται σε ολόκληρο τον κόσμο ετησίως είναι 50 φορές μεγαλύτερη από την παραγόμενη, γεγονός που αποδεικνύει την εκτεταμένη νοθεία και εκμετάλλευση του προϊόντος.
Πληροφορίες για το φωτορεπορτάζ: www.protothema.gr & www.pathefinder.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου