Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Με ποιά ποσοστά βγαίνει η αυτοδυναμία - Δείτε ΕΔΩ #ekloges2015

Υπολογίστε τις έδρες των κομμάτων στις εκλογές - Πώς βγαίνει αυτοδυναμία, ποιος είναι ο ρόλος των μικρών κομμάτων

Λίγα εικοσιτετράωρα έμειναν μόνο για τις εκλογές και τα κομπιουτεράκια για τους συσχετισμούς και την αυτοδυναμία, έχουν πάρει φωτιά.
Σύμφωνα με τον εκλογικό μας νόμο, όσο αυξάνεται το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το 3% προκειμένου να εισέλθουν στη Βουλή, τόσο μικρότερο θα είναι το ποσοστό που απαιτείται από το πρώτο κόμμα προκειμένου να λάβει την αυτοδυναμία και 151 έδρες.

Ο παρακάτω πίνακας είναι ενδεικτικός:

Αυτοδυναμία — Ποσοστό κομμάτων εκτός βουλή


38.4% — 5%
38% — 6%
37.6% — 7%
37.2% — 8%
36.8% — 9%
36.4% — 10%
36% — 11%
35.6% — 12%
35.2% — 13%

Η εφαρμογή που υπάρχει στο news247.gr μας επιτρέπει να κάνουμε τους υπολογισμούς μας για να δούμε ποια είναι τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία:

Σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, υπενθυμίζουμε ότι δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο η διαφορά που θα έχει το πρώτο κόμμα από το δεύτερο. Και μία και μόνη ψήφος αν είναι διαφορά τους, το πρώτο κόμμα θα έχει τουλάχιστον 50 έδρες περισσότερες από το δεύτερο.

Ο καθοριστικός παράγοντας για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στο ισχύον εκλογικό σύστημα είναι το άθροισμα των ποσοστών όλων των κομμάτων που θα μείνουν εκτός  Βουλής! Όσο υψηλότερο είναι αυτό το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλότερο ποσοστό απαιτείται να πάρει το πρώτο κόμμα για να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Για να δούμε πόσες έδρες παίρνει το πρώτο κόμμα αρκεί να πολλαπλασιάσουμε το ποσοστό του επί το 250 και το γινόμενο να το διαιρέσουμε με το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή. Αυτός ο μαθηματικός τύπος  μας δίνει τις έδρες του κάθε κόμματος.

Ειδικά για το πρώτο κόμμα, το οποίο παίρνει το "μπόνους" των 50 επιπλέον εδρών, βγάζει αυτοδυναμία όταν ο παραπάνω τύπος τού δώσει 101 έδρες, στις οποίες προστίθενται επιπλέον οι 50 του "μπόνους".

Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τι ποσοστό θα έπρεπε να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει αυτοδυναμία;

Από τη στιγμή που τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα είχαν πάρει 6%, η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα εξασφαλιζόταν με 38%.

Αν τα αποτελέσματα των εκλογών όμως ήταν ταυτόσημα με εκείνα των βουλευτικών του Μαΐου του 2012, όταν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα είχαν συγκεντρώσει το πρωτοφανές ποσοστό του 19% (τον Μάιο του 2012 το "εξωκοινοβούλιο" είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα με 19,02% και δεύτερη η ΝΔ με 18,85%), αν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε πρώτο κόμμα θα του αρκούσε ποσοστό 32,7% για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Αν, τέλος, τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο φέτος ήταν υποθετικά αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών επειδή το "εξωκοινοβούλιο" πήρε 17,12%, ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα θα πετύχαινε αυτοδυναμία με ποσοστό 33,5%.

• Πόσους σταυρούς βάζουμε. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια σημειώνουμε:

1 σταυρό στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες.

2 σταυρούς στις περιφέρειες με 4 έως 7 έδρες.

3 σταυρούς στις περιφέρειες με 8 έως 12 έδρες.

4 σταυρούς στις περιφέρειες με 13 και άνω έδρες.

Μπορούμε επίσης να μη σταυρώσουμε κανέναν. Το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο και καταμετρείται απλώς στον συνδυασμό.


πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου