Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Τα μυστικά της συνέντευξης



Όταν σας καλεί ένας εργοδότης σε συνέντευξη, ελπίζει ότι θα είστε ο ιδανικός υποψήφιος για να καλύψετε τη θέση.
Για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να έχετε νευρικότητα: ο στόχος σας είναι να ενισχύσετε τη θετική εντύπωση που του έχετε κάνει μέσα από το βιογραφικό σας. Είναι σημαντικό να έχετε σκεφτεί πως θα εκφράσετε τι σκέψεις σας και πως  θα απαντήσετε, για να μην ψάχνετε εκείνη την ώρα για τις κατάλληλες λέξεις.

Ποια είναι όμως τα βήματα που συμβάλλουν στην επιτυχία μιας συνέντευξης;

1. Πριν από τη συνέντευξη
Συλλέξτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για:


  • την εταιρεία που θα πάτε: το μέγεθος, τα προϊόντα, τους γεωγραφικούς χώρους που δραστηριοποιείται, τον ανταγωνισμό. Επισκεφτείτε το site της για να έχετε προσωπική άποψη, σε περίπτωση που ερωτηθείτε.
  • τη θέση, ώστε να εντοπίσετε τα χαρακτηριστικά σας εκείνα που ταιριάζουν με τις προδιαγραφές της θέσης.
  • την ακριβή ημερομηνία, ώρα και διεύθυνση: φροντίστε ώστε να φτάσετε τουλάχιστον 10 λεπτά νωρίτερα – σε περίπτωση που καθυστερήσετε,  τηλεφωνείστε και ενημερώστε.

Θα πρέπει επίσης να προσέξετε την εμφάνισή σας, ώστε να είναι καθαρή, τακτική, περιποιημένη και ανάλογη με την εταιρεία και τη θέση. Δεν θα πρέπει να κάνετε υπερβολές με το βάψιμο, το άρωμα και τα κοσμήματα. Αποφύγετε τα υπερβολικά μοντέρνα ρούχα. Η πρώτη εντύπωση είναι πραγματικά σημαντική. Επίσης, είναι καλό να έχετε μαζί σας κάποιο σημειωματάριο, σε περίπτωση που σας χρειαστεί, καθώς και ένα αντίγραφο του βιογραφικού σας.

2. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης


  • Να είστε ζεστοί, ευγενικοί, χαμογελαστοί και να ανταποκρίνεστε στη χειραψία με σταθερό  χέρι.
  • Μην καθίσετε μέχρι να σας προτείνουν.
  • Μπορείτε να δεχτείτε κάποιο ρόφημα αν σας το προτείνουν, αλλά αποφύγετε να φάτε ή να καπνίσετε.
  • Να διατηρείτε οπτική επαφή με τον συνομιλητή σας. Σε περίπτωση που είναι ομάδα, απαντάτε σε αυτόν που σας έθεσε την ερώτηση, αλλά διατηρείτε οπτική επαφή με όλους κοιτώντας τους διαδοχικά. 
  • Δώστε προσοχή στη στάση του σώματός σας: Μην σταυρώνετε τα χέρια σας, κουνάτε νευρικά τα πόδια σας, παίζετε τα δάχτυλά σας, καμπουριάζετε, «απλώνεστε» πάνω στο τραπέζι.
Λάθη και παγίδες για τους υποψήφιους

   Παρακάτω αναφέρουμε μερικά από τα λάθη των υποψηφίων και τις παγίδες που μπορεί να δημιουργήσουν σκόπιμα κάποιοι αξιολογητές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής, ώστε να ελέγξουν τις αντιδράσεις των υποψηφίων κάτω από πίεση : 

Η αργοπορία στο ραντεβού: Επειδή η πρώτη συνάντηση είναι καθοριστική, η καθυστέρηση σε ραντεβού για συνέντευξη, δημιουργεί άμεσα αρνητική εντύπωση για τον υποψήφιο. Γι αυτό οι υποψήφιοι πρέπει να είναι συνεπείς στο ραντεβού τους και πρέπει να βρίσκονται εκεί δέκα λεπτά νωρίτερα. 

Οι υπερβολές στο ντύσιμο: Η πρώτη εντύπωση που δίνει ο υποψήφιος στον αξιολογητή είναι καθοριστική για την γενικότερη εικόνα του. Επειδή, ο τρόπος ντυσίματος μπορεί να ανοίξει ή να κλείσει πόρτες στης αγορά εργασίας, ο υποψήφιος πρέπει να αποφύγει τις υπερβολές και το απρόσεκτο ή προκλητικό ντύσιμο. 

Το προχειρογραμμένο βιογραφικό: Τα λάθη των υποψηφίων αφορούν κυρίως την αρνητική εντύπωση που δημιουργείται από τα πολυσέλιδα βιογραφικά, όσα έχουν ορθογραφικά λάθη & αυτά από τα οποία λείπει η συνοδευτική επιστολή που θα αναφέρει συγκεκριμένα για ποια θέση ενδιαφέρεται ο υποψήφιος. Αυτό θα επιβραδύνει τις διαδικασίες διότι μπορεί να μπερδέψει τους παραλήπτες του βιογραφικού που δεν μπορούν να το προωθήσουν άμεσα στο αρμόδιο τμήμα.

Η υπερβολική άνεση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: Τα πιο συνηθισμένα λάθη στην περίπτωση αυτή είναι να παρουσιάζονται οι υποψήφιοι ως υπερβολικά οικείοι με τους αξιολογητές, πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους και υπεροπτικοί, κάτι που εκλαμβάνεται και ως αλαζονεία και μπορεί να παρεξηγηθεί.

Τα ψέματα: Οι αξιολογητές έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να καταλάβουν πότε κάποιος λέει ψέματα ή δεν λέει όλη την αλήθεια. Πολλοί υποψήφιοι υποτιμούν αυτή την ικανότητα και καταφεύγουν σε ψέματα πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ισχυροποιήσουν τη θέση τους. Έτσι πολλές φορές τα στοιχεία που αναφέρουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συγκρούονται με τις πληροφορίες που περιέχει το βιογραφικό τους, κάτι που έχει πάντα αρνητικές συνέπειες.

Η γλώσσα του σώματος: Αυτό είναι άλλο ένα από τα εργαλεία που διαθέτουν οι ενημερωμένοι και έμπειροι αξιολογητές για να ερμηνεύσουν τις κινήσεις που κάνει, άθελα του τις περισσότερες φορές, ο υποψήφιος. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέξουν τα εξής μυστικά για το πώς και τι ενδεχομένως αποκρυπτογραφούν οι αξιολογητές:

Η αρνητική κριτική σε προηγούμενους εργοδότες: Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παγίδες στην οποία πέφτουν πολλοί από όσους "χτυπούν την πόρτα" των εταιρειών με στόχο τη πρόσληψη. Ο αξιολογητής χάνει την εκτίμηση του για κάθε υποψήφιο που κακολογεί τον προηγούμενο εργοδότη του, σκεπτόμενος ότι με την ίδια ευκολία θα μπορούσε να κακολογήσει και την εταιρεία του, εάν στο μέλλον προσπαθήσει να προσληφθεί αλλού.

Αυτά είναι λοιπόν κάποια βασικά σημεία για να μπορέσει κάποιος υποψήφιος να ανταπεξέλθει σωστά σε μια συνέντευξη για δουλειά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου