Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941: Η ΧΙΤΛΕΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ


Στις 5:15΄ τα ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941 το Γερμανικό Ράιχ με την φοβερή πολεμική μηχανή του επιτίθεται εναντίον της Ελλάδας. Οι νικητές του αλβανικού μετώπου δεν παραδίδονται. Αντιστέκονται στον εισβολέα και ξεκινά μια τετραήμερη κόλαση πυρός.
Οι Γερμανοί επιτίθενται σε όλο το μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, από το Τριεθνές στο όρος Μπέλες μέχρι τη Δυτική Θράκη στο ύψος της Κομοτηνής. Τους περιμένουν τα 21 Οχυρά της Γραμμής Μεταξά, το μεγάλο αμυντικό έργο που έγινε τη δεκαετία του 1930 για να αποκρουστεί η βουλγαρική επιθετικότητα. Τα υπερασπίζεται το Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας (ΤΣΑΜ). Οι δυνάμεις του είναι μόλις το ένα τρίτο από αυτές που χρειάζονται. Ελληνική αεροπορία δεν υπάρχει και ο εχθρός έχει απόλυτη υπεροπλία.
Όλες οι πιθανότητες ήταν εναντίον τους. Αυτό όμως δεν θα πτοήσει τους υπερασπιστές των οχυρών. Με το ηθικό πλεονέκτημα στο πλευρό τους, οι Έλληνες στρατιώτες υπερασπίζονται την αμυντική τους γραμμή λυσσαλέα και προξενούν μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Σε πολλές περιπτώσεις αγωνίστηκαν μέχρις εσχάτων, ως την τελευταία τους πνοή, για τη δόξα της πατρίδας.
Στο μεταξύ οι Γερμανοί περνούν από τη Γιουγκοσλαβία και εισβάλλουν στην ανοχύρωτη κοιλάδα του Αξιού, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη στις 8 Απριλίου. Ακόμη και μετά την παράδοση της Θεσσαλονίκης τα οχυρά συνεχίζουν τον αγώνα «επί σκοπώ διατηρήσεως της μέχρι τούδε κτηθείσης δόξης των ελληνικών όπλων», όπως διατάσσει ο αρχιστράτηγος Παπάγος. Στις νέες Θερμοπύλες του Ρούπελ ο διοικητής προφέρει το δικό του «Μολών Λαβέ» στους βαρβάρους: «τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται». 
Το βράδυ της 9ης Απριλίου η τετραήμερη γιγαντομαχία έχει λήξει. Οι ηττημένοι Έλληνες είναι οι πραγματικοί ηθικοί θριαμβευτές. Οι αντίπαλοι το αναγνωρίζουν αυτό και αποδίδουν τιμές στους Έλληνες φρουρούς των οχυρών κατά την αποχώρησή τους, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για τον απαράμιλλο ηρωισμό που επέδειξαν. 
Μια νέα ελληνική εποποιία έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της Ιστορίας.

Επιμέλεια - Σύνταξη: Έλλη Παπαγγελή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου