Με φράσεις όπως: Είμαι υπέρ της Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης, Δεν υπάρχει παιχνίδι πόκερ, Αισθάνομαι προδομένος, Δεν θέλω να βλέπω τον Πλάτωνα να παίζει στην Β Εθνική, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ μίλησε για το αδιέξοδο με την Ελλάδα σε έντονα συναισθηματικό ύφος αλλά και σε αυστηρούς τόνους.
«Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Αισθάνομαι προδομένος», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε επίσης θέλοντας να ξεκαθαρίσει τα πάντα για το θέμα Grexit ότι η ευρωζώνη αποτελείται από 19 δημοκρατίες.
«Είμαι βαθύτατα στενοχωρημένος από το θέαμα της Ευρώπης», είπε ο Ζαν Κλώντ Γιούνκερ και συνέχισε: «Μετά από όλες τις προσπάθειες που κατέβαλλα αισθάνομαι προδωμένος. Δεν ελήφθησαν στα σοβαρά οι προσπάθειές μου. Υπήρξε πολύς θόρυβος και οργή και σκέπασε την φωνή όλων όσων εργάζονταν νυχθημερόν. Αυτή η δραματοποίηση της ασυμφωνίας πήρε το πάνω χέρι και αυτό ξεκίνησε από τους ίδιους τους Έλληνες».
Πρόσθεσε: «Άκουσα να γίνεται λόγος για τελεσίγραφο. Μίλησαν για εκβιασμό από εμάς αλλά ποιός δρα κατ' αυτόν τον τρόπο; Από ποιούς προέρχονται οι προσβολές και τα αμφίσημα λόγια; Μονομερώς αυτό διεράγη από την ανακοίνωση αυτού του δημοψηφίσματος. Είπαν ότι δεν είχαμε πει όλη την αλήθεια. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά που προσήκει στο μεγάλο έθνος των Ελλήνων. Έκανα τα πάντα και άλλοι προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα και δεν μας αξίζει όλη αυτή η επικριτική στάση. Ούτε σ εμενα ούτε στον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προσπάθησα ξανά και ξανά και το έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια», είπε.
«Από την Παρασκευή, μετά από μήνες ατελείωτων συζητήσεων, αυτή η προσπάθεια κόπηκε απότομα από την ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος και μάλιστα χωρίς να λέγεται όλη η αλήθεια. Αυτή η στάση δεν ταιριάζει στο ελληνικό έθνος», είπε ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Ο κ. Γούνκερ είπε ακόμα ότι έχει διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για να αντιμετωπιστούν οι ελληνικές ανηυσυχίες, πρωτίστως προς όφελος του ελληνικού λαού. «Δεν είναι κούφια λόγια αυτά που λέω. Προσπάθησα όλα αυτά τα χρόνια να είμαι στο πλευρό των Ελλήνων. Ξέρω τι δυσκολίες πέρασαν. Δεν αξίζουμε την κριτική που μας ασκεί η ελληνική κυβέρνηση, ούτε εγώ ούτε ο Ντάισελμπλουμ».
Στην συνέχεια ο Γιούνκερ χρησιοποίησε και το μαστίγιο λέγοντας:
«Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ αλλά όχι σε βάρος των υπολοίπων 18 κρατών μελών της ευρωζώνης!
Οι άλλες χώρες πληρώνουν δισεκατομμύρια από τους φόρους τους για την Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε τελεσίγραφο. Ποτέ δεν είπαμε take it or leave it. Δείξαμε υπομονή περιμένοντας τις ελληνικές προτάσεις, που πολλές φορές ήρθαν πολύ αργά!
Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν να επιτύχουμε κοινωνικά μέτρα που θα έφερναν ανάπτυξη και δημοσιονομική προσαρμογή
Δεν υπάρχει κυνήγι μαγισσών σε αυτό το πακέτο. Δεν υπάρχουν περικοπές συντάξεων! Είναι ένα πακέτο που φέρει πολύ μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Σε πολλές περιπτώσεις εμεις στην Κομισιόν επιμέναμε στα κοινωνικά μέτρα. Περίμενα η ελληνική κυβέρνηση να κυνηγήσει αυτά τα μέτρα, βασιζόμενη στις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Δεν είναι ένα ηλίθιο πακέτο λιτότητας. Δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να καταφέρει δημοσιονομικη ισορροπία».
Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ είπε ακόμα ότι «Ποτέ δεν ζητήθηκαν μειώσεις μισθών. Ζητήθηκε μόνο αλλαγή στον Δημόσιο και κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων».
Και στην συνέχεια έριξε την βόμβα: «Ζητούμε μείωση των αμυντικών δαπανών και μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη. Χρειάστηκε να πείσω την ελληνική κυβέρνηση για να επιβάλλει λιγότερο ευνοϊκό φορολογικό σχέδιο για τους εφοπλιστές».
Στην συνέχεια πρόσθεσε:
«Που βρισκόμαστε; Οι ελληνικές αρχές έφυγαν αναπάντεχα από τις διαπραγματεύσεις. Αλλά εμείς συνεχίσαμε να δουλεύουμε και προτείναμε μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13%. Η αποχώρηση της ελληνικής πλευράς συνέβη τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Και εγώ και Ντάισλεμπλουμ εξηγήσαμε στον Τσίπρα ότι το Eurogroup ήταν έτοιμο να συζητήσει περαιτέρω τα μέτρα αυτά ευθυγραμμιζόμενο με το πακέτο του 2012».
Ο κ. Γιούνκερ έριξε ξεκάθαρα την ευθύνη στην ελληνική πλευρά και ξεκαθάρισε:
«Ήμασταν έτοιμοι να κινήσουμε βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή που η ελληνική πλευρά μας έκλεισε την πόρτα. Δεν έχω να κάνω άλλες νέες προτάσεις. Προτείνω όσα έχουν ήδη προταθεί».
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην αυτοκτονήσει λέγοντας ότι ένα όχι των ελλήνων σημαίνει όχι στην Ευρώπη ανεξάρτητα από το ερώτημα. «Θέλω να πω στους Έλληνες που τους αγαπώ πολύ να μην αυτοκτονήσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Είναι ευκαιρία για τον ελληνικό λαό να δείξει ότι η Ευρώπη και η ευρωζώνη δεν είναι εύρημα τεχνοκρατικό. Οι άλλοι πολίτες που δεν ξέρουν ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, αν βγει το όχι θα πιστέψουν ότι η Ελλάδα θα πάρει αποστάσεις από την Ευρώπη και την ευρωζώνη. Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη».
Είπε ακόμα ότι δεν κατανοεί τις κινήσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση την Παρασκευή το βράδυ. «Δεν είχα ενημερωθεί από τον Τσίπρα ότι θα πηγαινε σε δημοψήφισμα».
Εκλεισε λέγοντας στα ελληνικά: «Η Ευρώπη είναι Ελλάδα και η Ελλάδα είναι Ευρώπη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου