Στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγκέντρωσαν 123 θετικές ψήφους. Συνεργάτες του Αλ.Τσίπρα συναρτούν την επιβίωση της κυβέρνησης με την μεθαυριανή ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα και προειδοποιούν. Την ίδια ώρα οι Financial Times γράφουν ότι ακόμη τέσσερις «αντάρτες» είναι έτοιμοι να πουν «όχι». Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία, λέει ο Νίκος Παππάς
Έξι μήνες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη και τρεις εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα, η χώρα βρίσκεται εκ νέου σε προεκλογική περίοδο.
Από την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαίοι υπουργοί και συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν παραδεχθεί ότι η κυβέρνηση έχει απωλέσει την δεδηλωμένη και είναι έτοιμη να προσφύγει εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αφού προηγουμένως ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του δεσμεύονται ότι θα έχουν ολοκληρώσει την συμφωνία με τους δανειστές.
Επιχείρημά τους ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίζεται στις ψήφους της αντιπολίτευσης χωρίς την στήριξη της οποίας η χώρα θα είχε ήδη καταρρεύσει.
Αυτές τις ώρες, στο επίκεντρο της προσοχής των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται τα μαθηματικά της πολιτικής ισορροπίας. Στην ψηφοφορία της προηγούμενης Τετάρτης 15 Ιουλίου, η κυβέρνηση έλαβε 123 θετικές ψήφους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Ενώ και οι 13 βουλευτές των ΑΝΕΛ στήριξαν το νομοσχέδιο, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν 39 διαρροές και έτσι η κοινοβουλευτική δύναμη των 149 μειώθηκε στους 110. Από τους 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν, οι 32 καταψήφισαν, 6 ψήφισαν παρών και μία απείχε. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, τις τελευταίες μέρες, καταβάλλουν προσπάθεια να πείσουν τους 6+1 βουλευτές που δήλωσαν παρών ή απείχαν να στηρίξουν την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας το σχέδιο νόμου που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση την Τετάρτη.
Για να στεγανοποιήσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα από πιθανές νέες διαρροές προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση θα πέσει αν η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αθροιστικά πέσει κάτω από τους 120 βουλευτές.
Την ίδια ώρα ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα των Financial Times επισημαίνει ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ακόμη τέσσερις αντάρτες έτοιμοι να καταψηφίσουν, γεγονός που θα σημάνει -εάν επιβεβαιωθεί- ότι ο κίνδυνος να πέσει κάτω από τον αριθμό 120 η δύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι υπαρκτός.
Η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία, δηλώνει σε σημερινή του συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, θέλοντας να πείσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθήσουν την γραμμή του Αλέξη Τσίπρα.
Τυχόν επανάληψη του ρήγματος που καταγράφηκε την προηγούμενη Τετάρτη στην κυβερνητική συμμαχία, ή πολύ περισσότερο εάν αυξηθούν οι απώλειες και η κυβέρνηση πέσει κάτω από το όριο των 120 βουλευτών, θα σημάνει την απελευθέρωση αποσταθεροποιητικών δυνάμεων για το κυβερνών σχήμα.
Βέβαια, ανεξαρτήτως από αυτές τις δυναμικές, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη, εφόσον έχει την ανοχή και τις θετικές ψήφους για τα νομοσχέδια που απαιτεί η συμφωνία με τους εταίρους, να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας στον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία.
Ωστόσο θα είναι ακόμη πιο προφανές -εάν δεν είναι ήδη και τώρα- ότι μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ και ιδίως δεν μπορεί να μπορεί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής του σκληρού προγράμματος, που προβλέπει ως προϋπόθεση το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ESM.
Υπό αυτό το πρίσμα θα ανοίξουν οι διαδικασίες διαλόγου στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ξεκαθαριστούν σε αυτό το επίπεδο οι λογαριασμοί και στη συνέχεια να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα: είτε για προσφυγή στις κάλπες είτε για αναζήτηση νέων κυβερνητικών συμμαχιών.
Με δεδομένο πάντως ότι ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει «Παπαδήμος», τα σενάρια είναι είτε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, είτε να συγκροτηθεί κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης, αλλά χωρίς τον ίδιο στην πρωθυπουργία.
Πάντως, στο επόμενο τριήμερο αναμένεται να καταβληθούν επίμονες προσπάθειες και να αναληφθούν ενωτικές πρωτοβουλίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην γίνει η εσωκομματική κατάσταση ανεξέλεγκτη (διάσπαση), ούτε οι πολιτικές εξελίξεις να παρασύρουν το κόμμα.
Άλλους τέσσερις αντάρτες προβλέπουν οι Financial Times για την ψηφοφορία της Τετάρτης
Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να προστεθούν στους 38 που είτε καταψήφισαν είτε ψήφισαν παρών στην περασμένη ψηφοφορία, αναφέρουν πηγές από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times.
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να υποστεί έντονη πίεση, αν και όχι απαραίτητα «θανατηφόρα», μεθαύριο Τετάρτη 22 Ιουλίου όταν το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για δεύτερη φορά μεταρρυθμιστικά μέτρα για να εξασφαλίσει το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης.
Όπως επισημαίνεται, μια τέτοια εξέγερση δεν θα «ρίξει» αναγκαστικά το κόμμα ούτε θα διακινδυνεύσει απαραιτήτως το πακέτο ύψους 86 δισ. ευρώ. Θα αυξήσει ωστόσο την πιθανότητα νέων εκλογών στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.
Ακόμη και εάν υπάρξουν μόνο τέσσερις επιπλέον διαρροές αυτές είναι αρκετές για να κατεβάσουν τον αριθμό των βουλευτών που υποστηρίζουν τον Τσίπρα κάτω από τους 120, καταλήγει το κείμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου