Με ψήφους 222 υπέρ (115 οι κυβερνητικές ψήφοι), 64 κατά και 11 παρών επί 297 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε πριν από λίγο, νωρίς το πρωί, στη Βουλή η «Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης».
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν δημοσίως προ ολίγου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, πιθανό και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Τι ορίζει το Σύνταγμα για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.
Eurogroup σήμερα το απόγευμα στις 4 μμ
Στις 4 μμ έχει προγραμματιστεί το Eurogroup για την έγκριση του προγράμματος «διάσωσης» του ESM για το 3ετές συνολικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ, με το ΔΝΤ να δηλώνει πως θα συμμετάσχει μόνο μετά από συμφωνία για ελάφρυνση του χρέος ύστερα από την πρώτη αξιολόγηση.
Τα υπέρ, τα κατά και τα παρών
Το Μνημόνιο πέρασε με τις ψήφους του μισού ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταψήφισαν.
Αλλά όλο το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στο ποιοι ψήφισαν το Μνημόνιο, αλλά ποιοι το καταψήφισαν ή ποιοι επέλεξαν τη μεσοβέζικη λύση του "παρών", όπως ο προεδρεύων τη διαδικασία κ. Αλέξης Μητρόπουλος.
Συνολικά 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το Μνημόνιο, 11 δήλωσαν "παρών", ενώ άλλοι τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας "Ναι" επί της αρχής και "παρών" σε επιμέρους άρθρα. Απουσίασε ο κ. Γιώργος Ακριώτης.
Καταψήφισαν: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.
Παρών: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.
"Ναι" επί της αρχής ψήφισαν: Γιώργος Κυρίτσης ("Ναι" στην τροπολογία 233 και "παρών" στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός ("Ναι" και στα άρθρα, "παρών" στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης ("παρών" στο άρθρο 1, "Ναι" στα υπόλοιπα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου