Ας δούμε το πως και το γιατί...
Αρχικά, αν οι εκλογές γίνουν πριν το 2019 και τις κερδίσει η ΝΔ (λέμε βρε παιδί μου..) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, εφόσον είναι αυτός ο αρχηγός, θα ορκιστεί ως εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός.
Η κοινοβουλευτική ομάδα θα ορίσει έναν επικεφαλής της για να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως. Αυτός θα αρνηθεί την εντολή και θα υποδείξει ως πρωθυπουργό τον Απ. Τζιτζικώστα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος είναι υποχρεωμένος να το δεχθεί. Ο κ. Τζιτζικώστας θα ορκιστεί πρωθυπουργός, θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του και στο Μεγ. Μαξίμου και στη Βουλή. Το μόνο που δεν θα μπορεί να κάνει, όπως άλλωστε και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, είναι να ψηφίζει. Ουδέν λοιπό πρόβλημα ως προς το πρώτο κώλυμα. Ε και προφανως, αν η ΝΔ χάσει τις εκλογές μπορεί με πρόεδρο Τζιτζικώστα, αν θέλει, αλλάζει τον αρχηγό της.
Πάμε τώρα στο δεύτερο και πιο ουσιαστικό πρόβλημα: της παρουσίας του κ. Απ. Τζιτζικώστα στη Βουλή μέχρι να γίνουν οι επόμενες εκλογές. Παρά τα όσα λέγονται ένας εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός ΘΑ μπορούσε ΝΑ έχει παρουσία στη Βουλή.
Πολλοί συνταγματολόγοι, αλλά και κοινοβουλευτικοί με πείρα και γνώση του Κανονισμού της Βουλής εκφράζονται ανοιχτά και είναι κατηγορηματικοί:
Συνταγματικό κώλυμα δεν υφίσταται και η εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής υπόκειται κατά βάσιν σε πολιτικές ερμηνείες και κριτήρια. Εάν τα κόμματα και ο Πρόεδρος της Βουλής, συμφωνήσουν μπορούν να επιτρέψουν σε έναν εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό και ιδιαίτερα όταν αυτός είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίσταται και να λαμβάνει κατ' εξαίρεσιν το λόγο στις εκτός ημερησίας διάταξης σε επίπεδο αρχηγών συνεδριάσεις.
Στις συνεδριάσεις δηλαδή που κατά μείζονα λόγο ενδιαφέρει η αντιπαράθεση μεταξύ των αρχηγών καθώς τις υπόλοιπες φορές αυτά τα καθήκοντα τα ασκούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Εάν λοιπόν Πρόεδρος στη ΝΔ εκλεγεί ο κ. Τζιτζικώστας μπορεί να ορίσει τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και να υποβληθεί αίτημα στο οποίο να συμφωνήσουν τα κόμματα για τις κατ' εξαίρεσιν παρουσίες του ιδίου στην ολομέλεια.
Θα είναι δύσκολο στα άλλα κόμματα να αρνηθούν, και ιδιαίτερα στο κυβερνών, στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τυχόν άρνησή του θα μπορούσε να εκληφθεί και ως φόβος του κ. Αλ. Τσίπρα, για τον Απ. Τζιτζικώστα.
Εξάλλου, ο Κανονισμός της Βουλής δεν είναι κάτι συμπαγές, διαπλάθεται και με πολιτικές αποφάσεις, προσαρμόζεται στις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στο πολιτικό παιχνίδι.
Εφόσον λοιπόν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας μπορεί να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα για τον ίδιον. Αν ο κ. Τσίπρας αρνηθεί να έχει ως συνομιλητή του στις εκτός ημερησίες συζητήσεις στη Βουλή τον κ. Τζιτζικώστα θα δείξει ότι τον φοβάται...
Επιμέλεια και ΠΗΓΗ (για τα Νομικά ζητήματα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου