Σοβαρές πολιτικές αναταράξεις αλλά και σοκ στις αγορές προκαλούσε μια τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για εν μέρει απρόβλεπτες συνέπειες.
Δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα, και ενώ πληθαίνουν οι παρεμβάσεις από δημόσια πρόσωπα, αξιωματούχους της ΕΕ, οικονομολόγους και αναλυτές, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν θρίλερ, με δύο νέες να δείχνουν ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακτήσει κάποιο έδαφος μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ και μια τρίτη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι υποστηρικτές του Brexit προηγούνται με απόσταση αναπνοής.
Σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση στους Βρετανούς, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους, να συλλογιστούν τον αντίκτυπο που θα έχει στη χώρα και στις μελλοντικές γενιές μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ. «Θα είσαι μόνον εσύ πίσω από το παραβάν. Μόνον εσύ, που θα πάρεις μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου, το μέλλον των εγγονιών σου», δήλωσε σε μια σπάνια ομιλία του μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί απ' ευθείας σε ανθρώπους «της δικής μου γενιάς και μεγαλύτερους».
Μήνυμα υπέρ της αλλαγής στην ΕΕ, εκφράζοντας συγχρόνως την ελπίδα να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση, έστειλε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει είτε η Βρετανία ψηφίσει να παραμείνει είτε ψηφίσει να αποχωρήσει απ' αυτόν τον συνασπισμό κρατών στο δημοψήφισμά της την Πέμπτη». Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής της στην ΕΕ, αλλά πρόσθεσε πως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα, αλλιώς οι άνθρωποι θα πουν 'δεν κατάλαβαν'».
Για τις επιπτώσεις του Brexit προειδοποίησαν άλλωστε χθες 10 νομπελίστες οικονομολόγοι με κοινή τους επιστολή στη Guardian όπου επισημαίνουν ότι «το Brexit θα δημιουργούσε μείζονα αβεβαιότητα για τις μελλοντικές εναλλακτικές εμπορικές ρυθμίσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει η Βρετανία, τόσο με την υπόλοιπη Ευρώπη όσο και με σημαντικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα».
Ακολουθούν τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου:
Παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον
Ακόμη και αν ο Κάμερον δηλώνει ότι θα παραμείνει στην εξουσία «ό,τι κι' αν συμβεί», «δεν θα κρατήσει ούτε 30 δευτερόλεπτα», σύμφωνα με τον Κένεθ Κλαρκ, βαρώνο των Τόρις, που εκφράζει τη γενική παραδοχή. Προκηρύσσοντας το δημοψήφισμα και διεξάγοντας στη συνέχεια λυσσώδη καμπάνια υπέρ του Bremain, ο βρετανός πρωθυπουργός έπαιξε την αξιοπιστία την αξιοπιστία του.
Οι Τόρις θα κληθούν στην περίπτωση αυτή να ορίσουν διάδοχο. Ο επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ του Brexit και πρώην δήμαρχος του Λονδίνου εμφανίζεται ως αυτονόητη επιλογή.
Διασπαστικές τάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία υπέρ της παραμονής στην ΕΕ
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον επαναλαμβάνει ότι μία ψήφος υπέρ του Brexit, στην περίπτωση που η παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκή Σκωτία ταχθεί υπέρ της παραμονής, θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαδικασία νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, μετά την ψηφοφορία του 2014. Ομως δεν είναι και βέβαιο ότι οι Σκωτσέζοι συμφωνούν με ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση.
Οσο για τη Βόρεια Ιρλανδία, ένα Brexit θα την απομόνωνε από τη δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις σε μία περιοχή με πολύ εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες. Οι Βρυξέλλες έχουν διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ για να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998 έπειτα από συγκρούσεις τριών δεκαετιών μεταξύ καθολικών εθνικιστών που θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ενωση αντίβαρο στην βρετανική κυβέρνηση και προτεσταντών φιλοβρετανών.
Με την ΕΕ, ένα πολύπλοκο διαζύγιο, μία αβέβαιη έκβαση
Η χώρα θα ξεκινήσει πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, διάρκειας το πολύ δύο ετών, για να καθορισθούν οι όροι πρόσβασης στην κοινή αγορά.
Επί δύο χρόνια, τίποτε δεν αλλάζει. Πολλά σενάρια είναι πιθανά για τη συνέχεια. Παραμονή στην ενιαία αγορά, αμοιβαία επωφελής, αλλά με ποιους όρους; Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει προειδοποιήσει ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μία τρίτη χώρα που δεν θα τη χαϊδεύουμε».
Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα Brexit θα αποτελούσε μόνιμη απειλή διάλυσης, καθώς και άλλες χώρες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μια δύσκολη οικονομική μετάβαση, μέχρι την ύφεση
Το σοκ στις αγορές θα είναι άμεσο μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα. Ολα τα σενάρια των διεθνών και κυβερνητικών οικονομικών θεσμών είναι μαύρα για μία διετία.
Μελέτη της τράπεζας HSBC προβλέπει πτώση κατά 15% έως 20% της αγγλικής λίρας, πληθωρισμό 5% και απώλεια 1% έως ,15% του ΑΕΠ. το City θα χάσει το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» τουκαι πολλές εταιρείες, ανάμεσά τους η τράπεζα JPMorgan και ακόμη και η αγγλική HSBC έχουν ανακοινώσει ότι θα μεταφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.
Σκλήρυνση της μεταναστατευτικής πολιτικής
Η μετανάστευση υπήρξε το κεντρικό θέμα της καμπάνιας των υποστηρικτών του Brexit. Εχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή ένα σύστημα μετανάστευσης κατά το αυστραλιανό μοντέλο, όπου κάθε αίτηση για άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίζεται με βάση τα προσόντα του αιτούντος.
Μόλις ολοκληρωθεί το διαζύγιο με την ΕΕ, που θα θέτει τέλος στην ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών (και) προς ( αλλά και από) το Ηνωμένο Βασίλειο, τίποτε δεν θα εμποδίζει πλέον την εφαρμογή αυτής της πολιτικής με στόχο τον περιορισμό της ροής ευρωπαίων μεταναστών , κυρίως αυτούς που προέρχονται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου