Ολοκληρώθηκε το δεύτερο μέρος της ιστορικής Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό. Οι διαβουλεύσεις περνούν πλέον σε επίπεδο τεχνοκρατών, αφού δεν βρέθηκε κοινή συνισταμένη για ασφάλεια και εγγυήσεις.
Σύμφωνα με τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, εφόσον οι τεχνοκράτες καταλήξουν σε αποτέλεσμα θα υπάρξει εκ νέου Διάσκεψη με την ίδια σύνθεση. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει τεθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα. Αμέσως μετά την λήξη της Διάσκεψης στη Γενεύη, ο Νίκος Αναστασιάδης ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών σε Κύπρο και Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ενέκρινε την, όπως όλα δείχνουν, κατ' αρχήν συμφωνία των εγγυητριών δυνάμεων, για συναντήσεις ΥΠΕΞ, καθώς κάτι τέτοιο θα την έβγαζε εκτός κάδρου της Συνθήκης Εγγυήσεων, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.
Η κοινή ανακοίνωση. Λίγο μετά τις 00:20 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης βγήκε και η κοινή ανακοίνωση που ανέφερε:
"Συγκλήθηκε σήμερα 12 Ιανουαρίου 2017 στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό την αιγίδα του γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών, με την συμμετοχή της αυτού εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί και της αυτού εξοχότητηας Νίκου Αναστασιάδη, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυητριών δυνάμεων και την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παρατηρητή.
Η Διάσκεψη συνεχάρη στους κ. κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί για την σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τους τελευταίους 20 μήνες στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Μόνο χάρη στην αφοσιωμένη τους εργασία κατέστη δυνατόν να συγκληθεί σήμερα η Διάσκεψη.
Είναι η πρώτη φορά που συγκεντρώθηκαν όλοι για να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων. Στις συζητήσεις σήμερα υπογραμμίστηκε η πρόθεση των συμμετέχοντων να βρουν κοινά αποδεκτές λύσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνώρισαν πως η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί εις βάρος της ασφάλειας της άλλης. Επίσης αναγνώρισαν την ανάγκη να απαντηθούν οι παραδοσιακές ανησυχίες για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ένα όραμα για την ασφάλεια μιας μελλοντικής ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου.
Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν πως αυτή είναι η στιγμή για να έχουν επιτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια ιστορική ευαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Οι συμμετέχοντες ως εκ τούτου δεσμεύτηκαν στηρίξουν τη διαδικασία προς μια συνολική λύση στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται πιο πάνω θα χρειαστούν συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους ενδιαφερόμενους τις επόμενες ημέρες.
Ως εκ τούτου, με αυτό τον στόχο, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, στη βάση του προηγούμενου που καθορίστηκε, με τα παρακάτω βήματα:
- Τη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας στο επίπεδο των αντιπροσωπειών. Η ομάδα αυτή θα αρχίσει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Το έργο της θα είναι να καθορίσει συγκεκριμένα ερωτήματα και τα όργανα που χρειάζονται για να απαντηθούν.
- Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για τα εκκρεμούντα θέματα στα άλλα κεφάλαια θα συνεχιστεί μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.
- Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο αμέσως μετά για να ανασκοπήσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων της ομάδας εργασίας. Στη Διάσκεψη επιβεβαιώθηκε η πλήρης δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων να υποστηρίξουν την επίτευξη συνολικής συμφωνίας".
Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη»
«Σήμερα είχαμε ωφέλιμες συναντήσεις που μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις θέσεις της άλλης πλευράς, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου. «Σε σημαντικά πεδία υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν αυτά τα θέματα των πέντε κεφαλαίων. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς» υπογράμμισε και συμπλήρωσε «Σε κάθε πρωτεύουσα θα προετοιμαστούν προτάσεις. Μετά θα συναντηθούν οι βοηθοί μας στις 18 Ιανουαρίου, στην συνέχεια θα συναντηθούμε ως ΥΠΕΞ και αν υπάρξει αποτέλεσμα θα καλέσουμε τους Πρωθυπουργούς».
Χριστοδουλίδης: Αν καταλήγαμε απόψε σε συμφωνία θα ήταν καλύτερα
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση τηςπολυμερούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος έκανε λόγο εκ νέου για ιστορική συνάντηση, δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Απόψε ξεκίνησε μια δύσκολη συζήτηση για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων. Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών. Θα συναντηθούν στις 18 Ιανουαρίου για να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα, για τις ανησυχίες που υπάρχουν και για τις απόψεις.
Οταν ολοκληρωθεί και βγει το πόρισμά τους, θα συνεχιστεί η Διάσκεψη με την ίδια σύνθεση, σε πολιτικό επίπεδο όπως η σημερινή».
Δεν έκρυψε πάντως την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα. «Ηταν ιστορική και αναγκαία η Διάσκεψη. Ωστόσο, δεν σας κρύβω ότι αν μπορούσαμε να είχαμε κατάληξη θα ήταν ακόμα καλύτερα».
Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε ότι θα υπάρξει συνάντηση υπουργών Εξωτερικών σε επίπεδο εγγυητριών δυνάμεων, όπως πρότεινε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς. «Οι αναφορές Κοτζιά για συνάντηση σε επίπεδο ΥΠΕΞ, ήταν σκέψεις των εγγυητριών δυνάμεων. Δεν μπορούν να αλλάξουν την Συνθήκη Εγγυήσεων μόνες οι εγγυήτριες δυνάμεις χωρίς όλα τα συμβαλλόμενα μέρη» είπε χαρακτηριστικά
Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, διαβεβαίωσε ότι δεν ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για το Κυπριακό επιμένοντας ότι συνεχίζεται σε τεχνοκρατικό επίπεδο και θα συνεχιστεί εκ νέου σε πολιτικό επίπεδο, μόλις υπάρξουν αποτελέσματα.
Αναμένεται ανακοίνωση του γ.γ. του ΟΗΕ στην οποία αναμένεται να αποτυπώσει σε ανακοίνωσή του ότι έγιναν θετικά βήματα και να προτείνει να συσταθούν ομάδες εργασίας που θα συζητήσουν τα ακανθώδη θέματα ασφάλειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου