...του Θεοχαράκη Ηλ. Μιχαήλ,
τελειόφοιτου Οικονομικού ΑΠΘ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, κατά κόσμονΧρήστος Παρασκευαΐδης, γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1939 και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965. Ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, νεότατος, μόλις 35 ετών, το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος.
Το 1998, μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, Εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος και προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον «επιβατήριο» λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.
Από τότε έως και το θάνατό του η προσφορά του στην Εκκλησία και την πατρίδα του είναι τεράστια. Αμέσως μετά την ενθρόνιση του προέβη σε πλήρη αναδιοργάνωση της κεντρικής διοίκησης, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών μας, στην άρτια περιφερειακή οργάνωση, στην επιμόρφωση του ιερού κλήρου και στην ανάπτυξη του λατρευτικού, κηρυκτικού, ποιμαντικού, φιλανθρωπικού, κοινωνικού και λοιπού φιλανθρωπικού έργου, ενώ παράλληλα δεν παραλείπει να πρωτοστατεί στην προβολή ζωτικών μας εθνικών θεμάτων και να αγωνίζεται σθεναρά για τη διάσωση και διατήρηση των υγιών ιδιαιτεροτήτων του Ορθόδοξου λαού μας, μέσα σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, που απειλεί να παρασύρει και να εξαφανίσει τα πάντα.
Στα 10 περίπου χρόνια του ως προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, επισκέπτεται τις περισσότερες τοπικές Εκκλησίες ανά τον κόσμο, και συνάπτει σχέσεις με θρησκευτικούς ηγέτες (ορθοδόξους και μη) αλλά και με πολιτικούς άρχοντες. Παρ’ όλες τις αντιδράσεις, το 2001 δέχεται τον τότε Πάπα της Ρώμης Ιωάννη Παύλο Β’ ο οποίος ήταν ο πρώτος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από περίπου 1000 χρόνια.
Στην προσωπική του ζωή ήταν άνθρωπος απλός, αυστηρός αλλά δίκαιος και αγαπούσε τις ακολουθίες της Εκκλησίας. Στο δημόσιο βίο ήταν σημείο αντιλεγόμενο. Αλλά ακόμα και οι εχθροί του αναγνώριζαν την δυναμικότητα του. Δεν φοβόταν να έρθει σε σοβαρές αντιπαραθέσεις με την κρατική εξουσία ούτε με τον Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η ηγετική του μορφή μπορούσε να συγκλονίζει τα πλήθη ειδικά αν επαναφέρουμε στην μνήμη μας τις κατάμεστες πλατείες Συντάγματος στην Αθήνα και Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη το 2000 για το θέμα των ταυτοτήτων.
Ως άλλος πατέρας καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία, «ακόμα και με το σκουλαρίκι» και ζητούσε συγγνώμη από τους νέους για όσα δεν έγιναν από τους μεγαλύτερους ενώ ταυτόχρονα τους κέρδιζε με τα πάντα πετυχημένα ανέκδοτά του. Η αγάπη του για την Ελλάδα και την Μακεδονία ιδιαίτερα, ήταν αδιαμφισβήτητη. Πίστευε πως η Μακεδονία θα σώσει την Ελλάδα διότι αυτή κρατάει ψηλά τα λάβαρα με την ιστορία της και τις αναμνήσεις της.
Τον Ιούνιο του 2007 του διαγνώστηκε καρκίνος του παχέος εντέρου. Ενώ σε χειρουργείο διαγνώστηκε και δεύτερος καρκίνος στο ήπαρ. Τον Αύγουστο πηγαίνει στις ΗΠΑ για μεταμόσχευση η οποία δεν γίνεται ποτέ καθώς διαπιστώθηκαν πολλές μεταστάσεις. Τον επόμενο καιρό δέχεται επισκέψεις από πολιτικούς και μητροπολίτες ενώ η υγεία του σταδιακά επιδεινώθηκε ώσπου την 28η Ιανουαρίου 2008 νωρίς το πρωί αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών στην οικεία του καθώς δεν είχε δεχθεί περεταίρω ιατρική αγωγή ή μεταφορά σε νοσοκομείο.
Στα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα κάποιοι κάνουν λόγω για δολοφονία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, στηριζόμενοι στην σπανιότατη εμφάνιση δεύτερου πρωτογενούς καρκίνου και των πολλών μεταστάσεων αλλά και στο ότι επειδή ήταν λαοφιλής και ξεσήκωνε τα πλήθη είχε δημιουργήσει την δυσαρέσκεια πολλών και αποτελούσε σοβαρό εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων του.
Το 2009 στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Μεγάλοι Έλληνες» οι Έλληνες ψήφισαν τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον κατέταξαν στην 46η θέση.
Πηγή:
Σοφοκλής Γ. Δημητρακόπουλος
"Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου