Τα Σκόπια βράζουν, αυτό φάνηκε ξεκάθαρα όταν πριν από μερικές μέρες, όταν εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Τζαφέρι, πρ. διοικητής του UCK, (για πρώτη φορά στα 26 χρόνια ύπαρξης της ΠΓΔΜ Αλβανός εκλέγεται πρόεδρος της Βουλής), υποστηρικτές του κόμματος VMRO-DPMNE του πρ. πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, εισέβαλαν με τη βία στο Κοινοβούλιο, έδειραν, έσπασαν, απείλησαν και τραυμάτισαν βουλευτές, ανάμεσά τους και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.
Από τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, άλλωστε, με τη στήριξη του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο Γκρούεφσκι αρνείται να εφαρμόσει το Σύνταγμα και με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών να περάσει στην αντιπολίτευση.
Βάζει θέμα εθνοτικής απειλής από την πλευρά των Αλβανών και μαζί βάζει και "φωτιά" στα Βαλκάνια. Μόνο που φαίνεται να έχει μείνει μόνος, αφού η Δύση του γυρνά την πλάτη και το "χαρτί" Ντόναλντ Τραμπ δεν του… βγαίνει.
Όπως δεν του "βγήκε" και η "κατάληψη" του γραφείου του προέδρου της Βουλής από βουλευτές του κόμματός του, με επικεφαλής τον ίδιο, την περασμένη εβδομάδα. Στόχος τους να εμποδίσουν τον Τζαφέρι να αναλάβει τα καθήκοντά του.
Η κίνηση του Τζαφέρι με την αλβανική σημαία στο γραφείο του προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από το κόμμα του Γκρούεφσκι αλλά και από τους Σοσιαλδημοκράτες και τα ΜΜΕ της χώρας.
Ενίσχυσε επίσης τα επιχειρήματα όσων μιλούν για «αλβανική πλατφόρμα», η οποία συντάχθηκε από τα αλβανικά κόμματα στα Τίρανα στο γραφείο του πρωθυπουργού Εντι Ράμα και μέσω αυτής επιχειρείται να τεθεί αλβανικό εθνοτικό ζήτημα.
Ο 55χρονος Ταλάτ Τζαφέρι δεν είναι ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική. Ήταν πρώην διοικητής του UCK και από το 2001 έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα αλβανικά πράγματα, στο πλευρό του Αλί Αχμέτι, προέδρου του DUI.
Ο Αχμέτι εξάλλου ήταν, αρχικά, από τους ιδρυτές του UCK στο Κόσοβο και ένα από τα κεντρικά του στελέχη με το ψευδώνυμο "Abazi". Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης εξέγερσης του Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών στην ΠΓΔΜ το 2001, ήταν ο πολιτικός του αρχηγός και αυτός που διαπραγματεύτηκε στη συνέχεια τις εξελίξεις εκ μέρους των Αλβανών.
«Ο ήσυχος άνθρωπος που παίρνει ό,τι θέλει», λένε για αυτόν και με τη συμφωνία της Οχρίδας το 2001, που επέβαλαν ΝΑΤΟ και ΕΕ, πήρε -τουλάχιστον στα χαρτιά και όχι μόνο- τη «μερίδα του λέοντος» για τους Αλβανούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου