Διακύβευμα, τρόπος ψηφοφορίας, αποτελέσματα πρώτου γύρου, πολιτικό ημερολόγιο. Ακολουθεί μια παρουσίαση που τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξάγεται στη Γαλλία στις 18 Ιουνίου, κατά τον οποίο ο πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να εξασφαλίσει ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ποια πλειοψηφία για τον Μακρόν;
Οι βουλευτικές εκλογές αποτελούν ένα κρίσιμο διακύβευμα για τον νέο κεντρώο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει ανάγκη τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του, αρχής γενομένης εκείνης για τον κώδικα εργασιακών σχέσεων.
Η ψηφοφορία της Κυριακής προμηνύεται να αποτελέσει μια επικύρωση για αυτόν τον 39χρονο πρώην τραπεζίτη, που δεν είχε εκλεγεί ποτέ προηγουμένως, ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει το Ελιζέ τον Μάιο στο τέλος μιας εκστρατείας-αστραπή, με ένα κίνημα που είχε δημιουργηθεί μόλις έναν χρόνο πριν.
Το προεδρικό κόμμα, η Δημοκρατία Εμπρός (La Republique Εn Marche), και ο κεντρώος σύμμαχός του MoDem αναμένεται να αποσπάσουν από 440 έως 470 από τις 577 έδρες, πολύ περισσότερες από όσες απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές), σύμφωνα με τις προβολές των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.
Ποια αντιπολίτευση;
Διαιρεμένα, εξασθενημένα, και όχι απαραίτητα «ασύμβατα με τον Μακρόν», τα υπόλοιπα κόμματα φοβούνται ότι θα περιοριστούν την Κυριακή σε ένα ποσοστό επιβίωσης: η δεξιά αναμένει να εξασφαλίσει από 60 έως 90 έδρες, οι σοσιαλιστές, που είχαν την πλειοψηφία στην απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, αναμένεται να περιοριστούν στις 20 έως 35 έδρες μαζί με τους συμμάχους τους.
Η ακροδεξιά, που ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση, αναμένεται να εξασφαλίσει από μία έως έξι έδρες και η ριζοσπαστική αριστερά και οι κομμουνιστές σύμμαχοί της από 10 έως 25 έδρες, μακράν των προσδοκιών της να ενσαρκώσει μια νέα αριστερή αντιπολίτευση.
Η πολιτική αναστάτωση που προκλήθηκε με τις προεδρικές εκλογές ανασχεδιάζει το τοπίο με την κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων και την εξαφάνιση του δικομματισμού δεξιά-αριστερά.
Εις βάθος ανανέωση
Η νέα Εθνοσυνέλευση θα είναι ανανεωμένη εις βάθος, κυρίως διότι περισσότεροι από 200 απερχόμενοι βουλευτές δεν θα εκπροσωπούνται πλέον.
Η απόφαση του κινήματος του Εμανουέλ Μακρόν, La Republique Εn Marche), να περιλάβει στα ψηφοδέλτιά του έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και ο νέος νόμος που απαγορεύει τη συσσώρευση αιρετών αξιωμάτων, που οδήγησε ορισμένους να μην υποβάλουν υποψηφιότητα προκειμένου να διατηρήσουν το τοπικό αιρετό αξίωμά τους, θα συμβάλουν στην ανανέωση των βουλευτών.
Αποτελέσματα πρώτου γύρου
Ο πρώτος γύρος, που διεξήχθη στις 11 Ιουνίου, σημαδεύτηκε από το ιστορικό ποσοστό αποχής που έφθασε το 51,29%.
Το προεδρικό κόμμα, με τον κεντρώο σύμμαχό του MoDem, κατέλαβε την πρώτη θέση με 32,3% των ψήφων, προηγούμενο με μεγάλη διαφορά της κεντροδεξιάς (Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι συμμαχοι τους UDI - DVD, 21,5%).
Το Εθνικό Μέτωπο εξασφάλισε το 13,20% των ψήφων, αποτέλεσμα που χαρακτηρίστηκε «πολύ απογοητευτικό» από την επικεφαλής του Μαρίν Λε Πέν η οποία ήλπιζε ότι θα γινόταν πρώτη δύναμη στην αντιπολίτευση, μετά το ιστορικό υψηλό ποσοστό που πήρε στις προεδρικές εκλογές.
Η Ανυπόταχτη Γαλλία εξασφάλισε το 13,7% των ψήφων μαζί με τους κομμουνιστές συμμάχους της, προηγείται των Σοσιαλιστών και των συμμάχων τους (9,5%). Τα ψηφοδέλτια των Οικολόγων έλαβαν ποσοστό 4,3% των ψήφων.
Τρόπος ψηφοφορίας
Από τον πρώτο γύρο έχουν εκλεγεί μόνο τέσσερις βουλευτές: δύο από τα ψηφοδέλτια του LAREM, ένας της κεντροδεξιάς και ένας από την κομμουνιστ. αριστερά.
Απομένει η εκλογή 573 βουλευτών, από τους οποίους οι έντεκα εκπροσωπούν τους Γάλλους που ζουν στο εξωτερικό. Κάθε εκλογική περιφέρεια εκπροσωπεί περίπου 125.000 κατοίκους.
Στον δεύτερο γύρο εκλέγεται όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής.
Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας) στις μεγάλες πόλεις, οπότε και θα ανακοινωθούν και οι πρώτες προβολές των μερικών αποτελεσμάτων.
Πολιτικό ημερολόγιο
Προτού αρχίσει να συζητά νομοσχέδια, η νέα Εθνοσυνέλευση θα πρέπει να ανοίξει στις 27 Ιουνίου προτού συγκροτηθεί σε σώμα για να εκλέξει τον πρόεδρό της. Στη συνέχεια, χωρίς αμφιβολία την ερχόμενη εβδομάδα, οι βουλευτές θα κληθούν να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές – η οποία μπορεί να είναι ταυτόσημη με αυτήν της οποίας ηγείται τώρα ο δεξιός πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, είτε με αλλαγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου