(Photo: Η θλιβερή θέα από τα πλοία του αμερικάνικου στόλου, τα οποία και έσωσαν μερικές χιλιάδες ψυχές από τον πνιγμό)
Μία από τις πιο θλιβερές επετείους της νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας είναι αυτή της κατάρρευσης του μικρασιατικού μετώπου που οδήγησε στην στρατιωτική ήττα και πολιτική συντριβή αλλά ΚΥΡΙΩΣ Στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από την πατρογονική μικρασιατική γη.
Τα ιστορικά γεγονότα του Αυγούστου - Σεπτεμβρίου του 1922 έχουν καταγραφεί στο σύνολό τους με τον γενικό τίτλο «Μικρασιατική Καταστροφή ».
Η ήττα του 1922 μπορεί να συγκριθεί ίσως, ακόμη και με αυτήν του 1453 και να θεωρηθεί ως μεγαλύτερη όλων των άλλων γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην Ιωνική Γη, στην Βιθυνία, στην Ανατ. Θράκη, στον Πόντο, στην Καππαδοκία και τον Καύκασο.
Η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση του συνόλου των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων εκείνη την κοινοβουλευτική περίοδο (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ) στις 24 Σεπτεμβρίου 1998 και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.
Την πρωτοβουλία είχαν τρεις βουλευτές της λεγόμενης και ως πατριωτικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ με μικρασιατική καταγωγή και οι 3, οι κ.κ. Γ. Καψής, ο Γ. Διαμαντίδης και Γ. Χαραλάμπους, οι οποίοι κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου στις 12 Μαΐου 1997. Στην εισηγητική έκθεση ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι:
Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού […] την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη.
Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας.
Η ημέρα λοιπόν αυτή, μάλλον, αξίζει να έχει μια γωνιά στην μνήμη μας!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου