Σχέδιο ψηφίσματος κατά της αναγνώρισης από την Ουάσιγκτον της Ιερουσαλήμ ως
πρωτεύουσας του Ισραήλ προετοιμάζεται στον ΟΗΕ με στόχο να καταδειχθεί η απομόνωση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Tην είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές των Παλαιστινίων, χωρών της Δύσης και αραβικών κρατών λίγες ώρες μετά την απόφαση των ηγετών περισσότερων από 50 μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη να αναγνωρίσουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους.
Μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ουάσιγκτον, στενή σύμμαχος του Ισραήλ, έχει δικαίωμα άσκησης βέτο σε κάθε σχέδιο ψηφίσματος που τίθεται σε ψηφοφορία και έχει καταφύγει σε αυτό το μέτρο πολλάκις κατά το παρελθόν.
«Το σημαντικό είναι να λάβουμε την υποστήριξη των 14 εκ των 15 κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας» σε αυτό το κείμενο, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια παλαιστινιακή διπλωματική πηγή, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Την περασμένη Παρασκευή, οι ΗΠΑ βρέθηκαν τελείως απομονωμένες στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης που συγκλήθηκε μετά την ανακοίνωση Τραμπ περί μονομερούς αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ. Όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επέκριναν την απόφαση.
Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, που έχει καθεστώς παρατηρητή, ο Ριγιάντ Μανσούρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κείμενο του ψηφίσματος που εξετάζεται θα ζητά από τις ΗΠΑ να «ακυρώσουν» την απόφασή τους.
Όμως, σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, η «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί εντέλει για τη σύνταξη του σχεδίου ψηφίσματος θα μπορούσε να είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη με στόχο να διασφαλιστεί η στήριξη των 14 κρατών μελών που διατύπωσαν την αντίθεσή τους στην Ουάσιγκτον την περασμένη Παρασκευή.
Απώτερος στόχος δεν είναι να περιθωριοποιηθούν πλήρως οι ΗΠΑ όμως κυρίως να ασκηθούν πιέσεις ώστε το σχέδιο για την ειρήνη το οποίο υπόσχονται από τότε που αφίχθη στην εξουσία ο Ντόναλντ Τραμπ, θα λάβει υπόψη του τα συμφέροντα των Παλαιστινίων, τόνισε ένας διπλωμάτης.
r
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου