ΠΗΓΗ: Η Καθημερινή - ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η δυναμική που διαμορφώνεται στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η προοπτική κατ’ αρχήν συμφωνίας επί ενός πλαισίου επίλυσης της πολύχρονης εκκρεμότητας φέρνουν το εγχώριο πολιτικό σύστημα αντιμέτωπο με ένα σύνθετο στη διαχείρισή του ζήτημα.
Το θέμα αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας, αλλά, δεδομένης της σημασίας του και του γεγονότος ότι, όπως παρατηρεί έμπειρο πολιτικό στέλεχος που έχει διαχειρισθεί το ζήτημα στο παρελθόν, «εξακολουθεί να αγγίζει την κοινωνία», επηρεάζει συνολικά το πολιτικό φάσμα.
Για την κυβέρνηση το μεγαλύτερο πρόβλημα ανακύπτει από την τοποθέτηση του μικρού κυβερνητικού εταίρου. Η θέση του κ. Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ είναι ότι η μόνη απόφαση σε σχέση με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι εκείνη του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 1992, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που απέρριπτε τη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».
Κυβερνητικό στέλεχος με αναφορές στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ότι, «αν δεν ήταν ο Καμμένος στην κυβέρνηση, θα είχαμε κλείσει το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει γίνει σημαντική προεργασία στη διαπραγμάτευση, αλλά και ότι οι αντιρρήσεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου αποτελούν εμπόδιο δύσκολο να ξεπεραστεί.
Την ίδια στιγμή, έτερο κυβερνητικό στέλεχος, με εμπειρία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι, εφόσον η τωρινή διαπραγμάτευση καταλήξει σε συμφωνία, τότε θα πρέπει να παραπεμφθεί αυτή σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό ζήτημα που υπερβαίνει το στενό πλαίσιο ευθύνης της κυβέρνησης. Το ίδιο στέλεχος αναγνωρίζει ότι «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ούτως ή άλλως, να πείσουμε τον κυβερνητικό εταίρο να υποστηρίξει μια οποιαδήποτε λύση».
Η αντιπολίτευση
Στην αντιπολίτευση, και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, παρακολουθούν τις εξελίξεις με επιφύλαξη ως προς τις πραγματικές κυβερνητικές προθέσεις πίσω από τις αναφορές σε ένα νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Και εμφανίζονται κατηγορηματικοί ότι «δεν θα επιτρέψουμε, σε καμία περίπτωση, στον κ. Τσίπρα να μεταφέρει το δικό του αδιέξοδο σε εμάς». Να μεταφερθεί, δηλαδή, στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών η ευθύνη μιας απόφασης, για την οποία ο πρωθυπουργός δεν θα μπορεί να διασφαλίσει τη συμφωνία του εταίρου του στην κυβέρνηση.
Ετσι, από την πλευρά της Ν.Δ. θέτουν εκ των προτέρων ως προϋπόθεση για τη συμφωνία τους σε μια τέτοια διαδικασία το να υπάρχει ενιαία κυβερνητική θέση, να έχει συμφωνηθεί, δηλαδή ότι και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποδέχονται το πλαίσιο που θα προκύψει από την κυβερνητική διαπραγμάτευση. «Δεν θα πάμε σε μια διαδικασία όπου θα πει ο πρωθυπουργός ότι “φέρνω αυτή την πρόταση” και να πει ο κ. Καμμένος “όχι”, αφήνοντας την ευθύνη των αποφάσεων στους υπολοίπους», επισημαίνεται σχετικά.
Πέραν αυτού, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σπεύδουν να τονίσουν ότι δεν είναι μόνον η συμφωνία επί της ονομασίας που θα καθορίσει τη στάση τους, την τοποθέτησή τους έναντι των εξελίξεων, αλλά το συνολικό πλαίσιο. Το πώς θα διασφαλιστεί η χρήση της νέας ονομασίας έναντι όλων και από όλους (erga omnes) και πώς θα ρυθμιστούν μια σειρά από πρακτικά ζητήματα, όπως διαβατήρια, εμπορικά σήματα κ.λπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου