Σχεδόν όλοι ξέρουν την ιστορία, μα και την διαδικασία που ακολουθήθηκε, όταν η Μεγάλη Βρετανία θέλησε να μπει στην ΕΕ. Η Γαλλία ''πατησε ποδι'' και έγιναν λοιπόν οι Βρετανοί μέλος της ΕΕ με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο etc. Παρόμοια περιστατικά έχουμε και άλλες χρονικές περιόδους και περιστατικά.
Μεσα Οκτωβρίου του 1918, τα εκλεγμένα γερμανόφωνα μέλη της βουλής της αυτοκρατορικής Αυστρίας, συναντήθηκαν στη Βιέννη ως ''Eθνική Συνέλευση για τη Γερμανική Αυστρία'', και στις 30 του ίδιου μήνα ίδρυσαν το κράτος της Γερμανικής Αυστρίας.
Η νέα αυτή κυβέρνηση κάλεσε τον αυτοκράτορα να συμμετέχει στη συμφωνία ανακωχής με την Ιταλία, αν και παραχώρησε τελικά την ευθύνη για το τέλος του πολέμου στον αυτοκράτορα και τη δικιά του κυβέρνηση. Στις 11 Νοεμβρίου, o αυτοκράτορας δήλωσε την παραίτησή του από τις κρατικές υποθέσεις και στις 12 Νοεμβρίου, η ''Γερμανική Αυστρία'' ανακηρύχθηκε με νόμο ως δημοκρατικό κράτος και μέλος της νέας ''Γερμανικής Δημοκρατίας''.
Με τη Συνθήκη του Αγίου Γερμανού το 1919, και για την Ουγγαρία με τη Συνθήκη του Τριανόν το 1920, επιβεβαιώθηκε και καθιερώθηκε η νέα τάξη στην κεντρική Ευρώπη, με τη δημιουργία νέων κρατών και τις αλλαγές συνόρων. Μεταξύ του 1918 και του 1920, η Αυστρία ήταν επίσημα γνωστή ως το ''Κράτος Γερμανικής Αυστρίας''.
Οι δυνάμεις της Αντάντ βέβαια δεν επέτρεψαν την ένωσή της με τη Γερμανία, αλλά και αγνόησαν πλήρως και το όνομα ''Γερμανική Αυστρία'' στις συνθήκες ειρήνης που υπογράφησαν. Ο λόγος ηταν ενας κυρίως: Ο κατά το δυνατόν περιορισμός της γερμανικης υπεροχης στην κεντρικη Ευρώπη. Λογικό!
Το ίδιο έπραξε και αμέσως αργότερα η Κοινωνία των Εθνών. Συνεπώς, από το 1920 και μετά το όνομα άλλαξε σε ''Κράτος της Αυστρίας'' ή ''Δημοκρατία της Αυστρίας''. Και δεν άνοιξε ρουθούνι. Βέβαια, επίσημα οι Αυστριακοί δήλωναν ως έθνος Γερμανοί και ως γλώσσα τα γερμανικά. Στο εσωτερικό της χωρας του μπορει να κανει ενα κρατος οτι θέλει, ως ένα αποδεκτό σημείο βέβαια.
Συνεπώς, πραγματι ενα κράτος μπορει να αλλάξει ονομα αν αυτο το ''απαιτήσει'' κάποιο αλλο κρατος ή ομάδα κρατών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου