Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Έτοιμο το σύμφωνο για την ονομασία

Αποτέλεσμα εικόνας για πγδμ

ΠΗΓΗ: athina984.gr

Έτοιμο είναι το προσχέδιο του «Συμφώνου», που θα προτείνει η Ελλάδα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και θα αποτελέσει επί της ουσίας τη συνέχεια της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, για τις σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να παραδώσει το κείμενο περίπου 20 σελίδων στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στη διάρκεια επίσκεψης του, που προγραμματίζεται πιθανότατα για τις αρχές Μαρτίου, όταν και θα μπορέσει να μεταβεί στα Σκόπια αεροπορικώς, μετά τη μετονομασία του διεθνούς αερολιμένα της πρωτεύουσας της γείτονος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιεχόμενο του «Συμφώνου» δεν αποτελεί απλή παράθεση των ελληνικών θέσεων, καθώς έχουν ληφθεί υπόψιν και οι θέσεις της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Αφού παραδοθεί στην κυβέρνηση Ζάεφ, η ελληνική πλευρά ωστόσο θα αναμένει περαιτέρω επισημάνσεις ή και «διορθώσεις».

Το κείμενο περιλαμβάνει πρόνοιες διευθέτησης για όλα τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης καθώς και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το «Σύμφωνο» θα έχει συγκεκριμένα κεφάλαια: το πρώτο θα αφορά το όνομα και σε μια κοινά αποδεκτή λύση, ενώ θα υπάρξει ειδικό κεφάλαιο για την απόκρουση του αλυτρωτισμού, όπως επίσης και για το μέλλον της χώρας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Τέλος, άλλο ένα κεφάλαιο στο σύμφωνο αφορά στην «θετική ατζέντα ανάπτυξης των σχέσεων».

Βασικός στόχος του «Συμφώνου» είναι να αποτελέσει μια διεθνή συμφωνία, οι προβλέψεις της οποίας θα κατισχύουν των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Να σημειωθεί ότι, μια διεθνής συμφωνία μπορεί να περάσει με απλή πλειοψηφία από τα κοινοβούλια Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα εξακολουθεί να διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, καθώς η συγκυρία είναι ευνοϊκή λόγω και του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν Ε.Ε και ΗΠΑ για επίλυση του ζητήματος αλλά, κυρίως λόγω της κυβέρνησης της γείτονος που εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στα βήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε τελική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου