ΠΗΓΗ: newpost.gr
Διαστάσεις σκληρού διπλωματικού και πολιτικού θρίλερ παίρνει πλέον το ονοματολογικό των Σκοπίων έπειτα από την άρνηση του προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, να αποδεχθεί μία λύση στο όνομα, για χρήση έναντι όλων (erga omnes).
Η ανακοίνωση της προεδρίας της γειτονικής χώρας ήρθε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, για «κατ' αρχήν» συμφωνία με την Ελλάδα. Μάλιστα ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για «επιβεβαίωση της "Μακεδονικής" γλώσσας και ταυτότητας», ενώ αποκάλυψε πως η χώρα μας «θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία».
Αν και οι θέσεις του κ. Ιβανόφ είναι γνωστές και η παρέμβασή του αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στον κ. Ζάεφ καθώς το erga omnes αποτελεί τη βασική παραχώρηση για την οποία φέρεται να έχει δεσμευθεί έναντι της Αθήνας, ωστόσο σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της πΓΔΜ, ο πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να μπλοκάρει διμερή ή διεθνή συμφωνία την οποία έχει εγκρίνει η κυβέρνηση, παρά μόνον εάν η συμφωνία παραπέμπει σε αλλαγή συνόρων της χώρας ή προσχώρηση σε ομοσπονδία με άλλες χώρες.
Υπό το βάρος των νέων ραγδαίων εξελίξεων, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου να απαντήσει, αν ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί την αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής ταυτότητας» για τους γείτονες, αν έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση erga omnes και αν έχει ήδη δεσμευθεί να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της πΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές.
Τα ερωτήματα αυτά δεν τίθενται τυχαία από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς σύμφωνα με τα δεδομένα από διπλωματικές πηγές που έχουν στη διάθεσή τους, εκτιμούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο έχει κάνει αδιανόητες παραχωρήσεις στις πάγιες εθνικές θέσεις, αλλά έχει και πρόθεση να δώσει προκαταβολικά το πράσινο φως για την ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δημιουργώντας έτσι άκρως επιζήμια τετελεσμένα για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Σε επίπεδο στρατηγικής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση τις πληροφορίες του newpost.gr, προκειμένου να αποτρέψει μια «κακή» για τη χώρα συμφωνία, πρόκειται να «χτυπήσει» πολιτικά την κυβέρνηση στην Αχίλλειο πτέρνα της: τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, Πάνο Καμμένο. Από τη ΝΔ στο επόμενο κρίσιμο διάστημα θα επιχειρήσουν να φέρουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ σε πρώτο πλάνο και προ των ευθυνών του, καλώντας τον καταρχήν να απαντήσει, αν συνυπογράφει όλα όσα είπε ο κ. Ζάεφ ότι συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα.
«Αν ναι ας το πει, -όταν γυρίσει επιτέλους από το grand prix του Μονακό και το Καζακστάν. Αν όχι όμως οφείλει εκείνος πλέον να απαντήσει αν θα συνεχίσει να συγκυβερνά με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνιζε στην ιστοσελίδα μας στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. «Εκτός κι αν ο κ. Καμμένος θεωρεί λεπτομέρεια της συμφωνίας να αυτοαποκαλούνται οι γείτονες ‘’Μακεδόνες’’ και να ισχυρίζονται ότι μιλούν ‘’Μακεδονικά’’», συμπλήρωνε σε δηκτικό ύφος ο ίδιος συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, δίνοντας και μια πρώτη γραφή της πίεσης που θα δεχθεί ο υπουργός Άμυνας από την αντιπολίτευση.
Από το γαλάζιο επιτελείο θα επιχειρήσουν όμως να «στριμώξουν» πολιτικά, κυρίως τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. «Την όποια συμφωνία φημολογείται ότι προωθεί με τον κ. Ζάεφ την υπογράφει μόνος του ή ως πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης; Έχει ο κ. Τσίπρας τη συναίνεση της δικομματικής κυβέρνησης της οποίας ηγείται ή διαπραγματεύεται μόνος τους ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο;» ρωτούν από τη ΝΔ.
Για την οδό Πειραιώς το θέμα αυτό δεν είναι ήσσονος σημασίας, καθώς όπως τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της οδού Πειραιώς, «αν πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να δεσμεύσει την Ελλάδα για μια τόσο σημαντική υπόθεση είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβερνητικής του πλειοψηφίας». Η δήλωση αυτή είναι προφανές ότι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί και επίσημα από τη ΝΔ, ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
«Διότι είναι βέβαιο ότι τη στήριξη των πολιτών για να παραχωρήσει τη μακεδονική ταυτότητα και την μακεδονική γλώσσα στα Σκόπια προφανώς δεν την έχει από τους πολίτες», συμπλήρωνε το ίδιο γαλάζιο στέλεχος. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή διατηρεί το δικαίωμά της να άρει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις, με ψήφο δυσπιστίας ύστερα από πρόταση μομφής. Η πρόταση εμπιστοσύνης κατά το άρθρο 84, παρ. 6 του Συντάγματος, γίνεται δεκτή με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου