Για τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Σόφια ενημέρωσε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, ο κ. Ζάεφ ενημέρωσε για το πιο πρόσφατο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία.
«Με τη μέγιστη ευθύνη, επίγνωση και δέσμευση στα κρατικά συμφέροντα», ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής, τους ηγέτες των VMRO-DPMNE και DUI πως οι δύο κυβερνήσεις «έχουν συζητήσει μια επιλογή και μία λύση που θα μπορούσε να είναι αποδεκτή και για τα δύο μέρη. Η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας είναι ο πιθανός συμβιβασμός», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.
Αυτή η πρόταση ενισχύει τη θεμελίωση της χώρας μας είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο της ΠΓΔΜ:
«Το Ίλιντεν είναι το λαμπρό μας μέλλον, αυτό το όνομα ενδυναμώνει την ταυτότητά μας και η Ίλιντεν Μακεδονία είναι μια εγγύηση για μια πολυεθνική Μακεδονία». Πρόσθεσε επίσης ότι «Θα δεχθούμε γενική χρήση για αυτή την ονομασία, ενώ θα υπάρξουν στάδια για τη χρήση της στο εσωτερικό».
Σε αναρτήσεις του στο τουίτερ, λίγο μετά τη συνάντηση, ο κ. Ζάεφ έγραψε μεταξύ άλλων ότι «η Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας είναι μια λύση για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω» ζητώντας μάλιστα από τους αναγνώστες του λογαριασμού του να τον ακολουθήσουν.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ζάεφ διευκρίνισε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι η επίσημη πρόταση της σκοπιανής πλευράς - «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Ιλιντένσκα Μακεντόνια) - οριοθετεί πλήρως τις δύο εδαφικές περιοχές και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία εδαφική διεκδίκηση ή προσδοκία από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
«Το πρώτο Ίλιντεν το 1903 είναι σύμβολο ενός κοινού αγώνα αυτονομίας. Το δεύτερο Ίλιντεν το 1944 είναι η ολοκλήρωση του αγώνα μας για αναγνώριση της γλώσσας μας. Το τρίτο Ίλιντεν στις 8 Σεπτεμβρίου 1991 συμβολίζει την ανεξαρτησία χωρίς πτώση αίματος. Τώρα χρειαζόμαστε ένα τέταρτο Ίλιντεν», τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
«Και πάλι επιβεβαιώνω ότι δεν έχουμε εδαφικές βλέψεις και σεβόμαστε την κληρονομιά του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα θα είναι υποστηρικτής μας από τώρα στον κόσμο», είπε ο κ. Ζάεφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου