Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Τσίπρας και Ζάεφ υπολογίζουν τις δυνάμεις τους


Αποτέλεσμα εικόνας για greece fyrom

Εντός του Σαββατοκύριακου τέσσερα είναι τα θέματα που σημάδεψαν το κρίσιμο θέμα της διαπραγμάτευσης και τα οποία θα καθορίσουν τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις. Αν δηλαδή θα οδηγηθούμε σε συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή θα ξεκινήσει η αντιπαράθεση για το ποιος είναι ο υπεύθυνος του ναυαγίου.

Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος της παρέμβασης του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημ. Τζανακόπουλου, ο οποίος έριξε τη μπάλα στο γήπεδο της ΠΓΔΜ. Έτσι, η Αθήνα ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση Ζάεφ να τελειώνει με τις λεπτομέρειες και να πείσει το εσωτερικό της χώρας του για τη λύση που έχει συμφωνηθεί προφορικά. Αυτό είναι και το πρώτο γεγονός του προηγούμενου διημέρου, που όμως, ακολούθησε των προηγούμενων τριών.

Το δεύτερο ήταν η παρέμβαση Ζάεφ ο οποίος μίλησε για τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν και άφησε ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα. Όταν απαλειφθούν αυτές οι τεχνικές δυνατότητες, αμέσως θα υπάρξει η τηλεφωνική συνομιλία και πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι όλα όσα έχουν συμφωνηθεί, πως θα προχωρήσουν στο εξής οι ενέργειες, για να καταλήξουμε εγκαίρως πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επειδή τότε θα αποφασιστεί ο ορισμός ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την “Μακεδονία”. 

Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα είμαστε προσηλωμένοι στον μέγιστο βαθμό, γίνεται λόγος για την συμφωνία επί των άρθρων της συμφωνίας, για λεπτομέρειες που είναι σημαντικές, επειδή αυτή είναι η στιγμή που αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν επακριβώς», είπε ο Ζάεφ, και συνέχισε: 

«Αυτό που σε κάθε περίπτωση μπορώ να πω εγώ αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτό που συζητούν προφορικά οι Υπουργοί Εξωτερικών της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας θα πρέπει να αποτυπωθεί σε νομικό έγγραφο, χρειάζονται ορισμένες λεπτομέρειες και στο τέλος θα πρέπει εγώ και ο Πρωθυπουργός Τσίπρας να αποφασίσουμε με την επιχειρηματολογία μας. Εγώ είμαι έτοιμος για αυτή τη συνομιλία, ξέρω ότι και αυτός είναι έτοιμος. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό πως αυτό θα το εξηγήσουμε στην αντιπολίτευση στην “Μακεδονία”, για να μπορέσουμε να την καλέσουμε να σταθεί μαζί μας», σημείωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το “MIA”.

Το γεγονός ότι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο των απευθείας επαφών αλλά και με την εκτεταμένη αναφορά του στις Πρέσπες όπου θα υπογραφεί η συμφωνία, είναι ενδεικτικό του ότι δεν έχουμε οριστικό ναυάγιο ακόμη.

Το τρίτο ήταν η παρέμβαση Ιερώνυμου ο οποίος είπε ότι δεν παραχωρούμε πουθενά το όνομά μας. Και αυτό το «πουθενά» ενδεχομένως κρύβει τη στάση της Εκκλησίας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη στάση του Φαναρίου σχετικά με την Εκκλησία της «Μακεδονίας» ή της «Αχρίδας» όπως θέλουν να την μετονομάσουν. 

Δεν επιθυμεί η ελλαδική εκκλησία να γίνει αυτοκέφαλος η Εκκλησία της γείτονος χώρας ακόμη κι αν μετονομαστεί σε Εκκλησίας της Αχρίδας – Σκόπια. Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος δεν συμφωνεί σε καμιά περίπτωση να έχει η γειτονική εκκλησία το όνομα Μακεδονία στον τίτλο της. Γενικώς και στα Σκόπια επικρατεί ηρεμία πριν από τη θύελλα με αφορμή την Εκκλησία και οι πολιτικοί των δύο χωρών έχουν καταλάβει ότι χωρίς τον κλήρο μαζί τους θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Το τέταρτο γεγονός που συνδέεται με όλα τα υπόλοιπα είναι φυσικά τα ογκώδη συλλαλητήρια των εθνικιστών της ΠΓΔΠ που ζητούν μόνο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και καμιά άλλη λύση. Επίσης δεν αποδέχονται σε καμιά περίπτωση την αλλαγή του Συντάγματος και κατηγορούν τον Ζάεφ για υπαναχώρηση από παλαιότερες θέσεις του.

Το VMRO, το πρώην κόμμα του ακραίου Ν. Γκρουέφσκι κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετό κόσμο και να στείλει μηνύματα στην κυβέρνηση. Ο εθνικιστής επικεφαλής του Κρίστιαν Μίτσκοσκι, με τις κραυγές του κατάφερε να ξεσηκώσει τον κόσμο και να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον Ζάεφ. Με συνθήματα όπως «Η Μακεδονία θα νικήσει» ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κινήθηκε στη λογική της μη συμφωνίας με κανέναν τρόπο κι έτσι θα πολιτευτεί από εδώ και στο εξής. Αν η λύση με την Ελλάδα βρεθεί και τα Σκόπια πάνε σε δημοψήφισμα το φθινόπωρο τότε είναι σίγουρο ότι το VMRPO θα ταχθεί εναντίον και θα θελήσει ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση.

Άλλωστε ζήτησε εκλογές την επόμενη χρονιά, μαζί με τις προεδρικές και οι πληροφορίες λένε ότι στα Σκόπια έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή ονόματος και κυρίως συνταγματικές αλλαγές από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από την επόμενη μετά από εθνικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης Ζάεφ δεν είναι απίθανο αλλά στην καλύτερη περίπτωση γι’ αυτόν (αλλά όχι για τον συμβιβασμό με την Ελλάδα) είναι να μην μπορέσει να περάσει τη συμφωνία και να επικρατήσουν οι ακραίοι του VMRO. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου