Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Σαν σήμερα ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει για 1η φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδος

Σχετική εικόνα

Στις 6 Οκτωβρίου του 1910 ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ελλάδας, μετά από παραίτηση της κυβέρνησης του Στέφανου Δραγούμη. Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται πρωθυπουργός – θα ακολουθήσουν έξι ακόμα θητείες του Κρητικού πολιτικού στο πρωθυπουργικό αξίωμα.

Είναι κάπως κλισέ να πει κάποιος πως ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος σημάδεψε τα πολιτικά πράγματα στην Ελλάδα τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα – κλισέ μεν, που ισχύει ξεκάθαρα δε. Γι’ αυτόν έχουν γραφτεί εκατομμύρια λέξεις, που αναλύουν την πρωτοφανή, για τα ελληνικά μέτρα, πορεία ενός πολιτικού, του οποίου το όνομα έγινε το συνώνυμο της Δημοκρατίας. για πολλά χρόνια η Ελλάδα ήταν χωρισμένη σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς. Και βέβαια, όσο λατρεύτηκε από τους μισούς Έλληνες, τόσο τον μίσησαν οι άλλοι μισοί...

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος γεννήθηκε στις Μουρνιές Χανίων στις 11 Αυγούστου 1864. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και εκτός από δικηγόρος, διδάκτορας της Νομικής και βέβαια πολιτικός, ο Βενιζέλος διετέλεσε δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής. Ως πολιτικός, ο Βενιζέλος οργάνωσε την Επανάσταση στο Θέρισο, ενώ το 1910 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας, την οποία και εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να αναλάβει την πρωθυπουργία στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου.

Από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της Αντάντ, διαφωνώντας ανοιχτά με την στάση του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Λόγω αυτής της διαφωνίας, αν και είχε εκλεγεί πρωθυπουργός παραιτήθηκε - ακολούθησαν τα οδυνηρά γεγονότα του Εθνικού Διχασμού 1915 - 1917.

Ο Βενιζέλος επέστρεψε δυναμικά στην πρωθυπουργία την περίοδο 1917 – 1920, αλλά εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την ήττα του στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920. Επανέκαμψε το 1924 για λίγους μήνες, και το 1928 εξελέγη πάλι πρωθυπουργός. Τον Ιανουάριο του 1933 ο Βενιζέλος εξελέγη για τελευταία φορά πρωθυπουργός. Όμως τον Μάρτιο του 1935 μετά από απόπειρα πραξικοπήματος, κατέφυγε στο Παρίσι, όπου και απεβίωσε στις 18 Μαρτίου 1936. Ο θάνατός του προήλθε από εξελιγμένη μορφή γρίπης, η οποία κατέληξε σε εγκεφαλική συμφόρηση. Ο Ελευθέριος Κυριάκου Βενιζέλος ετάφη σε ύψωμα στο Ακρωτήρι της Κρήτης, κοντά στο μέρος όπου γεννήθηκε.

Να πούμε πως για το επώνυμό του, το «Βενιζέλος», η πιθανότερη ετυμολογική εκδοχή είναι η ιταλική προέλευση του βαφτιστικού ονόματος «Μπενιζέλος». Αυτό προέρχεται από το «Bene», που είναι η μετάφραση του δικού μας «ευ», και το «(an)gelo». Οπότε έχουμε Beneangelo - Beniangelο - Benigelo - Mπενιζέλος - Βενιζέλος. Που σημαίνει «καλός» και «άγγελος», ένα όνομα αντίστοιχο με το δικό μας «Ευάγγελος». Να σημειωθεί πως στους Καθολικούς είναι διαδεδομένο το όνομα «Βen Angelo».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου