Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας: Μεταξύ της Στέπας ή της Ισορροπίας;

Σχετική εικόνα

Γράφει η Αικατερίνη Δαουτάκου
Προπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Υπεύθυνη της Επιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας στο ΚΕ.ΑΣ.Μ. στην Διεύθυνση Πελοποννήσου

Η εικόνα ίσως περιέχει: την Katerina Daoutakou, χαμογελάει, κοντινό πλάνο 

   Με αφορμή την επερχόμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Ομολόγου του , Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δίνεται ευκαιρία να διευκρινίσουμε αρκετά σημεία μέσα στην αμφισημία που επικρατεί στα social media για τα θέματα που θα συζητηθούν κεκλεισμένων των θυρών . Σε πρώτο στάδιο , αναγκαίο είναι να ξεκαθαριστεί ότι η επιστολή του Ρώσου Πρωθυπουργού , βασίζεται κυρίως στα σημεία της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Η συνεργασία δεν είναι απαραίτητο να περιορίζεται μόνο σε αυτό της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας , αλλά να διευρύνεται σε αυτό της  ενεργειακής πολιτικής και των άμεσων ξένων επενδύσεων . Σαφώς , ωστόσο δεν μπορεί να παραληφθεί το δίλημμα της ασφάλειας και η κούρσα εξοπλισμών που γεννιέται από την αγορά των S-400 από την Τουρκία . Είναι μείζονος σημασία  είτε μας αρέσει είτε όχι . Το γεγονός ότι οι γείτονες μας έχουν παραβιάσει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα,  ειδικότερα μετά την αγορά των πυραύλων δεν γίνεται να μας αφήνει και ήσυχους.

    Στο χέρι του Ελληνικού Επιτελείου θα είναι , άμα καταφέρει να εξασφαλίσει τόσο τον εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών  ,όσο και την εξισορρόπηση στην περιοχή , πείθοντας έκτακτα τόσο την Ρωσία , όσο και τις ΗΠΑ για την αναγκαιότητα της επικράτησης της ισορροπίας γενικότερα . Επίσης, η συνάντηση αυτή δεν θα πρέπει να αποβλέπει στην  επικράτηση ενός καλού κλίματος  στις σχέσεις Ελλάδας και της Ρωσίας  , αλλά να δημιουργήσει ένα διαρκή  διάλογο για την πρόληψη υβριδικών απειλών , πιθανών συγκρούσεων και αντικρουόμενων συμφερόντων.

   Ένα καλό Deal με τον μακροχρόνιο εταίρο μας στη Ρωσία τόσο στον ΟΣΕΠ , όσο και μεμονωμένα θα μπορούσε να εξασφαλίσει για αρκετό διάστημα μία φιλική στάση και οι δυο τους να ωφεληθούν αμφότερα . Ας μην ξεχνάμε ότι οι Σχέσεις μεταξύ των κρατών πέρα από το πεδίο του Ρεαλισμού έχουν κάνει ένα μακρύτερο βήμα σε αυτό του Φιλελευθερισμού , το οποίο οδηγεί σε καινούργιες προοπτικές και θέτει νέα θεμέλια. 

   Μία σωστή κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού θα ήταν πλην των άμεσων ζητημάτων που απασχολούν τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών , να γίνει μία αναφορά και στην Ενεργειακή Ατζέντα  . Η πρόθεση του να επενδύσει η Ρωσία στην Ελλάδα μέσω των φυσικών αγωγών και της ηλεκτρικής ενέργειας  θα έδινε μία νέα λαβή για την δημιουργία νέων καλών διμερών σχέσεων . Ένα σημαντικό σημείο είναι ότι μέσω της ενεργειακής ατζέντας  δεν θα δημιουργηθούν επιπλέον συγκρούσεις ,αλλά θα δημιουργηθούν καινούργιοι σταθεροί πυλώνες συνεργασίας για την  Τουρκία,  τη Ρωσία και την Ελλάδα 
, εάν υπάρξουν προοπτικές για νέους αγωγούς . Όπου , έστω στην περίπτωση κάποιας σύρραξης ή διένεξης θα έχουν από κοινού  να αντιμετωπίσουν είτε το  δίλημμα του φυλακισμένου . Επένδυση που θα εξυπηρετεί τόσο τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα και των τριών κρατών , αλλά και θα βάλει μία δικλείδα  σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

    Καλό θα ήταν εκτός από την κλασική ιδέα της βιομηχανίας του πολέμου να γίνει αντιληπτό ότι η Ρωσία ναι μεν επενδύει στο ρεαλισμό ,  αλλά δεν παύει να δίνει βαρύτητα σε αυτό που λέγεται εμπόριο ορυκτών καυσίμων και φυσικού αερίου , κάτι το οποίο  εκπληρώνεται μέσω της Τουρκίας (TurkStream και Blue Stream) . Παρατηρώντας την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας  , μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι τις  καλές σχέσεις της τις επικυρώνει με την δημιουργία αγωγών , κάτι που την κάνει να επικρατήσει στο ενεργειακό επίπεδο , αλλά και να αυξάνει συνεχώς τα κέρδη της.

 Αμφότερα , η  Ελλάδα από τη μεριά της μπορεί να εκμεταλλευτεί την κρίση με την Ουκρανία και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων αγωγών μέσω της Τουρκίας ,  οι οποίοι θα περνάνε στην Ελληνική επικράτεια και θα τροφοδοτούν ένα σημαντικό ποσοστό των Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Αγοράς . Ας μην αμελούμε το γεγονός ότι ενεργειακές ανάγκες των γειτόνων μας αυξάνουν ραγδαία και στην περίπτωση του Διλήμματος Ασφαλείας θα ήταν μία αναγκαία  επιλογή που δεν θα πήγαινε κόντρα στα συμφέροντα της Χώρας , αλλά ούτε τελείως αντίθετα από την Δυτική κατεύθυνση , που έχει επιλέξει εδώ και χρόνια.

  Όμως , πριν την έκφραση και την λήψη κάθε πρότασης και ιδέας , αναγκαίο θεωρείται και τα δύο μέρη να καθίσουν στο τραπέζι με καθαρό μυαλό , αμοιβαία  εμπιστοσύνη , σεβασμό  προς τις προθέσεις τους και με ειλικρινή συμπεριφορά για να βρεθεί μία ουσιαστική λύση πάνω στα θέματα που τους απασχολούν . Πράγματι , τα ζητήματα τα οποία μπορούν να  συζητηθούν δεν θα είναι λίγα όπως και οι φραγμοί λόγω συμμαχιών. Η συνέχεια θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου