Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Αγκάθι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Αποτέλεσμα εικόνας για nato fyrom greece usa

ΠΗΓΗ: www.iefimerida.gr

Στη β' φάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που είναι η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, στρέφεται το ενδιαφέρον, από τη στιγμή που οι έως τώρα δημόσιες τοποθετήσεις δείχνουν ότι διαμορφώνονται οι συσχετισμοί που επιτρέπουν να περάσει από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες μετά την έγκριση της συμφωνίας. Με δεδομένο ότι θα έχει ήδη εξέλθει της κυβέρνησης ο Πάνος Καμμένος, το μεσοδιάστημα των ολίγων ημερών ανάμεσα στη μία και στην άλλη ψηφοφορία αναμένεται να είναι εκρηκτικό, καθώς δρομολογούνται εξελίξεις που δυσκολεύουν τόσο τον πρωθυπουργό όσο και την ηγεσία της ΝΔ.

Η κυβέρνηση, που θα έχει χάσει το ένα της στήριγμα, θα κληθεί -πιθανότατα- να αντιμετωπίσει την πρόταση δυσπιστίας με την οποία την απειλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επαναλαμβάνουν ότι θα αξιοποιήσουν όλα τα «όπλα» που έχει η αντιπολίτευση. Από την ώρα που θεωρούν τη συμφωνία «επιβλαβή» για τα δημόσια συμφέροντα, η πρόταση δυσπιστίας φαντάζει ως... αυτονόητη.

Ενδεχόμενο που επίσης είναι ανοιχτό είναι το να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, από την ώρα που ο ένας εταίρος θα την έχει εγκαταλείψει και η αντιπολίτευση θα βάζει θέμα νομιμοποίησης.

Αυτά είναι τα δύο καυτά ζητήματα που καλείται να λύσει ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που μετρά και ξαναμετρά τους συσχετισμούς εντός Βουλής. Προβλήματα πάντως αναμένεται να προκαλέσει ο συμβιβασμός με την ΠΓΔΜ όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας «σκληρή γραμμή» (την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ακροδεξιά στροφή»), θα κληθεί λίγες ημέρες μετά την (πιθανή) έγκριση της συμφωνίας να τοποθετηθεί για την είσοδο της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Εκεί, λόγοι πολιτικής συνέπειας θεωρητικά θα επέβαλλαν στον Κ. Μητσοτάκη να επιμείνει στο «όχι». Ωστόσο, λόγοι ιστορικής συνέπειας της παράταξης πιθανόν να τον οδηγήσουν στη στήριξη του πρωτοκόλλου εισδοχής. Σε αντίθετη περίπτωση, η ΝΔ θα βρεθεί απέναντι με τη βούληση των συμμάχων στο ΝΑΤΟ.  

Ένα τέτοιο «ναι», όμως, αυτόματα θα έχει και για τον ίδιο πολιτικό κόστος, αφού θα εγκρίνει με την ψήφο του τον μισό σχεδιασμό για τον οποίο έχει κατηγορήσει σφοδρά και -εμμέσως-  ως προδότη τον Αλέξη Τσίπρα. Κάτι σαν τα «θετικά μέτρα» που η ΝΔ υπερψηφίζει την ώρα που κατηγορεί την κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, από τις 9 Ιανουαρίου (που ξεκινά η έγκριση της συμφωνίας στα Σκόπια) ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις πολιτικές εξελίξεις.

Ο υπουργός Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος αναμένεται να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και θα ακολουθήσει ανασχηματισμός για την κάλυψη των κενών θέσεων, τόσο εκείνων που θα φύγουν, όσο και των δύο υποψηφίων δημάρχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου