Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Κρίσιμη εβδομάδα για το Σκοπιανό

Αποτέλεσμα εικόνας για σκοπιανο ζητημα

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που έρχεται για το Σκοπιανό, καθώς θα ανοίξει στην Ολομέλεια της Βουλής της γειτονικής χώρας η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας απορρέουν από την συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψαν Αθήνα και Σκόπια και αποτελούν προϋπόθεση για την εφαρμογή της.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ χρειάζεται την θετική ψήφο 80 βουλευτών. Το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αλλά όπως δήλωσε ο ίδιος το διάστημα των γιορτών βρισκόταν σε επαφή μαζί τους και εκτιμά ότι θα δείξουν υπεθυνότητα.

Μιλώντας στην εφημερίδα των Συντακτών ο Ζάεφ εκφράζει την ελπίδα το 2019 να δουν όλοι τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας, φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ το κανάλι Alfa TV της γειτονικής χώρας μετέδωσε την είδηση ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ προχώρησε στην αγορά 240.000 διαβατήριων στα οποία αναγράφεται στο εξώφυλλο η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας απαντώντας στο ρεπορτάζ του καναλιού επισημαίνει: 

«_«Ακόμα και αν οι συνταγματικές αλλαγές ψηφιστούν στις 15 Ιανουαρίου, απαιτείται μια χρονική περίοδος για την αλλαγή των διαδικασιών και τις νομικές αλλαγές, καθώς και για την έναρξη ισχύος των τροπολογιών». _

"Με τη σημερινή του συνέντευξη στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σκορπάει στους πέντε ανέμους το σύνολο της επιχειρηματολογίας του κου Μητσοτάκη εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών", επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου και αναρωτιέται: 

"Τι θα κάνει τώρα ο κ. Μητσοτάκης; Πίσω από ποιο νέο αστείο επιχείρημα θα κρυφτεί για να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς καθοδηγητές του;"

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρεται στο περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Ζάεφ και σημειώνει:

"Συγκεκριμένα ο κος Ζαεφ αναφέρει ότι:

1. «Ιθαγένεια σημαίνει υπηκοότητα». Ιδιαίτερα δε μετά τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος γίνεται και ρητό ότι η ιθαγένεια δεν προκαταβάλλει τον εθνοτικό προσδιορισμό των πολιτών της γείτονος και επομένως εθνότητα και ιθαγένεια διαχωρίζονται πλήρως χωρίς να παραμένει κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

2. «Για το θέμα της Γλώσσας, φυσικά ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών».

3. «... αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής».

Αναρωτιόμαστε λοιπόν μετά από όλα αυτά τι νέο διαστρεβλωτικό επιχείρημα θα σκαρφιστούν οι υποστηρικτές της μισαλλοδοξίας και της αδράνειας για να υποστηρίξουν τη γραμμή Γεωργιάδη- Σαμαρά.

Τώρα που ο ίδιος ο Ζόραν Ζαεφ καταρρίπτει πλήρως τις ψευδοερμηνείες της ακροδεξιάς ομάδας της Νέας Δημοκρατίας περί εθνότητας, γλώσσας και παράδοσής τι θα κάνει ο κος Μητσοτάκης;

Πίσω από ποιο νέο αστείο επιχείρημα θα κρυφτεί για να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς καθοδηγητές του;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου