Yπογράφει ο Δουλγερίδης Ευκλείδης
Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών Δ.Π.Θ.
Ολοι θεωρούμε πως οι μυστικές υπηρεσίες προσομοιάζουν με ταινίες του χόλυγουντ όπως είναι οι ταινίες του James Bond,όπου η κατασκοπεία είναι γεμάτη από δράση και περιπέτεια.Παρόλα αυτά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από τις ταινίες καθώς η κατασκοπεία δεν έχει να κάνει με έναν James Bond που σκοτώνει για χάρη της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας,αλλά κυρίως με την συλλογή δεδομένων και την ανάλυσή τους. Όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα έτσι και η Eλλάδα έχει την δικιά της υπηρεσία πληροφοριών η οποία ξεκίνησε την δράση της από το 1953.
Το 1953 δημιουργήθηκε με την Αμερικανική παρέμβαση και κυρίως της αντίστοιχης κεντρικής υπηρεσίας (CIA) η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών(ΚΥΠ). Πρωταρχικώς στόχος της τελευταίας είναι η συλλογή,ανάλυση και επεξεργασία των πληροφοριών που σύλλεγε μέσω των πρακτόρων της. Εν μέσω του ψυχρού πολέμου αλλά και μετά του Εμφυλίου στην Ελλάδα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την ανατροπή οποιουδήποτε κομμουνιστικού/σοσιαλιστικού παράγοντα στην Ελλάδα με το διάσημο σχέδιο Περικλής.Το συγκεκριμένο σχέδιο είχε σκοπό να περιορίσει το ποσοστό της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς στις εκλογές του 1958 διότι το αποτέλεσμα ήταν αντίθετο με τις επιθυμίες των ΗΠΑ ως ξένου παράγοντα,του στρατού και του παλατιού που ήταν οι κύριοι παράγοντες των πολιτικών δρώντων στην τότε καχεκτική δημοκρατία της Ελλάδας.
Είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι το 1986 σύμφωνα με νόμο της κυβέρνησης η ΚΥΠ μετονομάστηκε σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών(ΕΥΠ) και οι στόχοι της παρέμειναν ίδιοι αλλά αυτή τη φορά για το καλό της Ελλάδας,τους πολίτες της. Βέβαια όλα αυτά αποτελούν μια σύντομη ιστορική αναδρομή της δημιουργίας των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και ο σκοπός μου είναι να ενημερώσω σύντομα για την δημιουργία τους.Θα μπορούσα να αναφερθώ και σε άλλα σχέδια που εκπόνησε η ΕΥΠ αλλά δυστυχώς θα θέλατε αρκετές ώρες διαβάσματος του συγκεκριμένου άρθρου. Εν έτει 2019 ο προυπολογισμός της ΕΥΠ ανέρχεται σε 39.750.000 ευρώ σε αντίθεση με τα 346.007.144 ευρώ της αντίστοιχης μυστικής υπηρεσίας στην Τουρκία (M.I.T.).
Τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο;
Δεν είναι δύσκολο να σκεφτούμε την χρόνια διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας-Ελλάδας σε αρκετά θέματα όπως έιναι η παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και της κρίσης στα Ίμια.Όλα αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν η ΕΥΠ είχε περισσότερους πόρους και μέσα.Δεν γίνεται μια κυβέρνηση να παίζει πολιτικά παιχνίδια και να βάζει στην άκρη την άμυνα του κράτους διότι με αυτόν τον τρόπο είναι ευάλωτη σε πραγματικούς κινδύνος.Η ιστορία το έχει αποδείξει.
Πέρα από την Τουρκία η Ελλάδα έχει και άλλους κινδύνους,όπως έιναι η τρομοκρατία που έχει μαστιγώσει πολλές χώρες στην Ευρώπη,παρεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας από ξένους παράγοντες και τον σκοπιανό αλυτρωτισμό.Το τελευταίο και το πιο πρόσφατο θέμα,με μια υπηρεσία πληροφοριών όπως η Έλλαδα με 40.000.000 ευρώ περίπου και 1000-2000 περίπου άτομα πως θα μπορούσε να το διαχειριστεί επαρκώς;Η απάντηση είναι πως δεν θα μπορούσε.Αυτό οφείλεται στην λανθασμένη ατζέντα των πολιτικών.
Απαξιούν μια τέτοια υπηρεσία καθώς δεν γνωρίζουν τα οφέλη της και αυτό επηρεάζει όλους του Έλληνες. Αν η Ελλάδα παρείχε αν οχι 367 εκατομμύρια όπως η Τουρκία αλλα 150 εκατομμύρια πιστεύετε ότι θα είχαμε την κρίση των Ιμίων,τον σκοπιανό αλυτρωτισμό και την παράνομη παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο;Επιπρόσθετα,είναι γνωστό ότι η τουρκική ΜΙΤ δρα ανενόχλητη στην Ελλάδα και κυρίως στην Θράκη μέσω του τουρκικού προξενείου.Την ίδια στιγμή η ΕΥΠ ανακοινώνει την απόλυση δεκάδων υπαλοίλων της που δρούσαν στην Κομοτηνή,έχοντας στην διαθεσή της 10-20 άτομα τα οποία εργάζονται στα γραφεία του αστυνομικού μεγάρου της Κομοτηνής.
Από αυτό το άρθρο θα σκέφτεστε πόσο απαισιόδοξος θα είναι ο αρθογράφος. Ίσως έχετε δίκιο. Οφείλω να τονίσω ότι πρόσφατα η ΕΥΠ ανακοίνωσε μια προκήρυξη 302 ατόμων, εξειδεικευμένου προσωπικού με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και ξένων γλωσσών μια απο αυτές της... Βόρειας Μακεδονικής. Θεωρώ πως οι πολιτικοί πήραν το μαθημά τους που στοίχησε αρκετά αλλά πιστεύω ότι με το πέρασμα του χρόνου η ΕΥΠ θα αναπτυχθεί αρκετά και θα είναι σε θέση να λειτουργεί αποτελεσματικά και αυτόνομα χωρίς να σχετίζεται με πολιτικά παιχνίδια και συμφέροντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου