Της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Μαρίας Λαθούρη
Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα μας (Μάιος 2014), το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 61,5% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων (άρα η αποχή διαμορφώθηκε στο 38,5%), ενώ στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 56,5%, άρα η αποχή ήταν 43,5%!.
Το ποσοστό αποχής είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος των εκάστοτε εκλογών, καθώς διαμορφώνει αποφασιστικά τα αποτελέσματα! Όταν αυξάνεται, διαμορφώνεται μια «απολίτικη» κοινωνία, όπου όλο και λιγότεροι αποφασίζουν για την τύχη των πολλών. Το ποσοστό αυτό αποτυπώνει σωρευτικά δυσαρμονίες της κοινωνίας, της πολιτείας, της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας, αλλά και εντείνει περαιτέρω τις δυσαρμονίες αυτές, λειτουργώντας στα πλαίσια ενός φαύλου κύκλου.
Υπάρχουν καταρχήν αντικειμενικοί λόγοι που προκαλούν αποχή: Εκατομμύρια κατοίκων των πόλεων διατηρούν τα εκλογικά τους δικαιώματα στον τόπο καταγωγής τους (για λόγους συναισθηματικούς και στήριξης του χωριού τους), που είναι συνήθως μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, κι έτσι, όταν φθάνουν οι εκλογές, έχουν πολλές δυσκολίες για να πάνε εκεί και να ψηφίσουν (βλέπετε, δεν υπάρχει σήμερα η αλλοτινή ευχέρεια και οικονομική άνεση στα κόμματα να αναλαμβάνουν εκείνα την δωρεάν μετακίνηση των ψηφοφόρων!). Από την άλλη πλευρά, η πραγματικότητα αυτή στερεί από τον τόπο όπου ζουν και δραστηριοποιούνται καθημερινά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, τη δική τους συμμετοχή και αναγκαίους πόρους που θα βελτίωναν τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν πάνε να ψηφίσουν, από αδιαφορία, από απογοήτευση από τους πολιτικούς ή την πολιτική, από θυμό ή αγανάκτηση έναντι εκείνων που θεωρούν υπεύθυνους για τα δεινά τους, από την εκτίμηση ότι «όλοι ίδιοι είναι», ή από την εμμονική πίστη σε κάποια θεωρία συνωμοσίας ότι κάποιοι αθέατοι και άγνωστοι τρίτοι τραβούν τα νήματα και όλοι οι πολιτικοί είναι απλές μαριονέτες τους! Θα ήθελα να απευθυνθώ στους πολίτες αυτής της κατηγορίας, που συνειδητά δεν πάνε να ψηφίσουν και να τους πω ότι δεν έχουν καθόλου δίκιο!
Οι πολιτικοί δεν είναι όλοι ίδιοι, όπως και οι άνθρωποι δεν είναι όλοι ίδιοι! Υπάρχει πλήθος παραδειγμάτων από τη χώρα μας και παγκοσμίως, όπου μια χώρα εξελίσσεται σημαντικά, θετικά ή αρνητικά, χάρη στη δράση ενός ή μιας μικρής ομάδας πολιτικών που αλλάζουν άρδην τα έως τότε δεδομένα. H αγανάκτηση και ο θυμός, όσο δικαιολογημένος κι αν φαίνεται, δεν είναι καλός σύμβουλος. Θολώνει την κρίση και οδηγεί σε ακόμη πιο λανθασμένες επιλογές! Η αποχή για οποιοδήποτε από τους παραπάνω λόγους, κρατάει μακριά από το πολιτικό πεδίο μεγάλο πλήθος ικανών πολιτών, που αφρόνως αφήνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη ζωή τους στους άλλους, στους οποίους περιλαμβάνονται κι αυτοί τους οποίους κατηγορούν, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Έτσι, το κακό που φοβούνταν έρχεται, όχι γιατί ήταν αναπόφευκτο, αλλά διότι οι ίδιοι το προκάλεσαν με την αποχή τους (αυτοεκπληρούμενη προφητεία).
Όχι! Η αποχή δεν είναι λύση! Λύση είναι η συμμετοχή! Αντί να κάθεσαι απέναντι, να βρίζεις και «να ρίχνεις πέτρες», μπες στο παιχνίδι και κατάθεσε και τη δική σου άποψη! Προσπάθησε να συνεισφέρεις και βοήθησε να διορθωθούν τα πράγματα στην πόλη σου, στη χώρα μας συνολικά.
Αυτό ισχύει για όλους, πολλώ δε μάλλον για εμάς τους νέους! Στη Δημοκρατία, με εκλογές επιλέγονται οι παρατάξεις και οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστευόμαστε τη διοίκηση και διαχείριση του δήμου, της περιφέρειας ή της χώρας, ή την εκπροσώπησή μας στο ευρωκοινοβούλιο για τα επόμενα χρόνια. Αποχή από τις εκλογές θα σήμαινε αποχή από την διαμόρφωση των συνθηκών που καθορίζουν το μέλλον μας. Με τη μαζική και ουσιαστική συμμετοχή μας εισφέρουμε στην πολιτική με νέους ανθρώπους και νέες ιδέες, μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος. Αναγκαία βεβαίως η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση, η ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων και το πολιτικό «πάντρεμα» με ό,τι το καλύτερο υπάρχει από το παλιό, σε ανθρώπους και ιδέες!
Μαρία Λαθούρη
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά» του Κώστα Μπακογιάννη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου