Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Η αποτυχία του Κλεισθένη δεν είναι οι ''μη αυτοδύναμοι δήμαρχοι''


Υπογράφουν οι:

Νικολοπούλου Αναστασία, Δικηγόρος Ε.Κ.Π.Α. και Αρθρογράφος
Γεωργίου Άρτεμις, Δικηγόρος και Γλωσσολόγος Ε.Κ.Π.Α.
Γιαννέλου Χριστίνα, Τελειόφοιτη Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και Αρθρογράφος 
Κυριακίδου Φαίη, Αντιπρόεδρος Δημ.Τ.Ο. Ν.Δ. Νέας Σμύρνης, Φιλόλογος και Μουσικός
Νταγκίνη Κωνσταντίνα, Φοιτήτρια Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και Στέλεχος του Κέντρου Αστικής Μεταρρύθμισης 
Δαουτάκου Κατερίνα, Τελειόφοιτη Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων ΠΑ.ΠΕΛ. και Αρθρογράφος 
Νούση Δάφνη, Τελειόφοιτη Πολιτικών Επιστήμων και Διεθνών Σχέσεων ΠΑ.ΠΕΛ. και Πολιτική Σχολιάστρια
Δουλγερίδης Ευκλείδης, Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών Δ.Π.Θ. και Αρθρογράφος
Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Μέλος Ο.Ν.ΝΕ.Δ. Κιλκίς  

Aπεταξάμην τον Κλεισθένη... 
φωνάζουν σε όλη την Ελλάδα! Δικαιολογημένα ίσως... 

Κατόπιν των εκλογών η προβληματική που αφήνουν πίσω τους τα αρνητικά του Κλεισθένη είναι αρκετά σοβαρή και χρειάζεται μια επισταμένη ματιά. Η μεγάλη αποτυχία δεν είναι ότι εκλέχθηκαν δεκάδες δήμαρχοι που έχουν μόλις 7 με 10  έδρες στα δημοτικά συμβούλια της εκάστοτε περιοχής και πόλης. Διότι πολύ άπλα έχουν ένα ολόκληρο... καυτό καλοκαίρι να φτιάξουν τις σχετικές αυτοδυναμίες ή οριακές πλειοψηφίες -ή έστω πλειοψηφίες με ψήφο ανοχής- σε συμμαχία με τον πρώτο, δεύτερο, τρίτο κλπ συνδυασμό. 

Είτε προχωρώντας σε ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις, είτε σε... αφανή πολιτικά μαγειρέματα, είτε φανερά με θάρρος σε μοιρασιά θέσεων - αντιδημάρχων και προεδρείων, οφίτσιων γενικά. Μέσα στο πρόγραμμα είναι όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητα, ίσως μερικές φορές όχι και τόσο ηθικά, μα σίγουρα είναι αναγκαία για να λειτουργήσει το νέο αυτοδιοικητικό σύστημα. That's all folks! 

Με το έναν ή τον άλλο τρόπο οι αποφάσεις θα ληφθούν στους κατά τόπους δήμους από αρχές Σεπτέμβρη και μετά. Και αυτό είναι καθόλα αποδεκτό ως φαινόμενο μιας και ο σκοπός αγιάζει πολλές φορές τα μέσα: πράγματι αν ο σκοπός πολλών εκλεγέντων είναι η σοβαρή ενασχόληση με τα προβλήματα κάθε δήμου ή περιφέρειας ας προβούν στις προσήκουσες για αυτούς συμμαχίες. Πόσο μάλλον αν ένας δήμαρχος κουβαλάει ένα τιμημένο 70% στον 2ο γύρο, όπως ο κος Κωνσταντίνος Ζερβας στην Θεσσαλονίκη. Η αίθουσα του δημοτικοί συμβουλίου δεν είναι Βουλή. Σπανίως τα θέματα είναι ''πολιτικά'', κυρίως είναι καθημερινότητας και απτά ζητήματα. 

Οι αποτυχίες και οι αστοχίες του ''πανάγαθου'' Κλεισθένη είναι οι εξής όμως:

- Αρχικά, το γεγονός ότι παρά την ποσόστωση υπέρ των γυναικών για τα τοπικά, δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, εκλέγονται κάτι λιγότερο από 20 κυρίες ως Δήμαρχοι και μόλις 1 κυρία ως Περιφερειάρχης. Κάτι που δείχνει πόσο πίσω είμαστε ακόμη ως κοινωνία. Πίσω και κολλημένοι, σε ότι άφορα πρότυπα και στερεότυπα. Φοβάται ο κόσμος ίσως να εμπιστευτεί τη ''γυναίκεια φύση'' παρά το γεγονός ότι έχει αναδειχθεί παγκοσμίως και βάσει των ανθρώπινων δικαιωμάτων (και όχι μόνο) η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο αυτή η ισότητα φαίνεται να μην παίρνει σάρκα και οστά εντός της ελληνικής κοινωνίας... ακόμη. 

- Επιπροσθέτως. Εκλέγονται πανελλαδικά ελάχιστοι νέοι και ελάχιστες νέες ηλικιακά (18-38). Το γεγονός αυτό αποτελεί τεράστια αδυναμία και αποτυχία αρχικά για την γενιά μου, διότι δεν καταφέραμε να πείσουμε τελικά τους γύρω μας, μα βασικός αποτυχία για το σύνολο της κοινωνίας διότι μάλλον δεν ήταν έτοιμοι να ακούσουν το μήνυμα μας. Προφανώς δεν το βάζουμε κάτω. Προχωράμε, με το κεφάλι ψηλά και σύμμαχο τις αρχές και τις αξίες της γενιάς μας. Υφίσταται βέβαια μια επιμονή της ελληνικής κοινωνίας στο παλιό, το κουρασμένο, το με αποδείξεις αποτυχές υπάρχον πολιτικό σύστημα. Θα δείξει... 


- Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι: Τα τοπικά συμβούλια ναι μεν βοηθούν την νομιμότητα και δεν θα παραμερίζονται οι βασικές τοπικές κοινότητες. Ωστόσο κάνουν, πιο δύσκολη την λήψη αποφάσεων των δήμων, διότι σε όλους τους δήμους δεν υπάρχουν... ορθολογικοί δρώντες που θα σκύψουν να ακούσουν ένα τοπικό συμβούλιο που μάλιστα δεν θα ελέγχουν 100%. Για να δούμε πως θα δουλέψουν τα ενισχυμένα τοπικά (κοινοτικά) συμβούλια. 

- Τέλος, η τεράστια, χωρίς προηγούμενο, τρομακτική αποχή. Παρότι υπήρξε υπερ-πανεσπερμία υποψηφιοτήτων και πολυ-κατακερματισμός σε κάθε πολιτικό χώρο, άρα δεκάδες εκατοντάδες υποψήφιοι για τα τοπικά, δημοτικά, περιφερειακά συμβούλια και πάλι ξανά ο κόσμος δεν ήρθε να... σταυρώσει! Παρά το γεγονός ότι ακόμη και σε μικρές πόλεις και δήμους υπήρξαν 6-7 ή και 8 υποψήφιοι δήμαρχοι ο κόσμος δεν ήθελε να ακούσει, δεν ήθελε να ασχοληθεί με τις εκλογές. Η αποχή άγγιξε και ξεπέρασε το 50%... και σε αυτό κυρίες/κύριοι φταίμε στο σύνολο! Πράγματι φταίμε... διαφαίνεται μια ολική και συνολική απαξίωση στη δύναμή του συνταγματικού δικαιώματος του ψηφίζειν και μια απαξίωση εν συνολω στο πολιτικό γίγνεσθαι. Πότε περιμένουμε να ενεργοποιηθούμε; 


Πολλά τα ρεαλιστικά αρνητικά του νέου συστήματος στην αυτοδιοίκηση, μπορούμε να μιλάμε και να γράφουμε για ώρες. Ο κυρίαρχος λαός κρίνει όμως πάνω στην κάλπη και όπως λένε κάποιοι ''Η καλύτερη εκδίκηση είναι πάνω στην κάλπη'' ή αν θέλετε ''Φωνή λαού οργή Θεού''... και συμφωνούμε, προφανώς, και με τα δύο! Έχουμε εμπιστοσύνη στο λαϊκό αίσθημα, φάνηκε ότι δείχνει τον ορθό δρόμο στις ευρω-κάλπες, θα φανεί και σε λίγες εβδομάδες ξανά, στις εθνικές. Απλά μερικές φορές το λαϊκό αίσθημα, ''θολώνει''. Παραμένουμε αισιόδοξοι όμως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου