Αντί της συνεργασίας με άλλες παρατάξεις ο νέος δήμαρχος ενδεχομένως να επιδιώξει συνένωση ώστε να προκύψει νέα ισχυρή πλειοψηφία!
Σε μερική αναπροσαρμογή σχεδίων εν αναμονή των νέων ρυθμίσεων τροποποίησης του «Κλεισθένη» φαίνεται πως προχωρά ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. Η αρχική πρόθεση του νεοεκλεγέντος δημάρχου ήταν έως το τέλος Ιουλίου να έχει κλείσει το νέο πλειοψηφικό σχήμα διοίκησης στο δήμο Θεσσαλονίκης μέσω της συνεννόησης με κάποιες από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στη βάση προγραμματικών συγκλήσεων.
Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, σχετικά με το περιεχόμενο των επικείμενων αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης ο κ. Ζέρβας φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εξετάζει και άλλες λύσεις, πέραν αυτών τις οποίες είχε αρχικά επεξεργαστεί.
Η πρώτη διαφοροποίηση αφορά αυτό καθ’ αυτό το χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Ζέρβας θα αναμένει, όπως λένε οι πληροφορίες, την οριστική ψήφιση των αλλαγών στον «Κλεισθένη» ώστε να διαπιστώσει σε τι βαθμό λύνονται τα χέρια ενός δημάρχου ο οποίος δεν διαθέτει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα και η ψήφισή του υπολογίζεται για τις 8 Αυγούστου.
Συνεπώς, οι όποιες εξελίξεις αναμένονται στη συνέχεια και άρα, αποτελέσματα θα υπάρχουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Ένα απώτατο όριο είναι ίσως η 26η Αυγούστου, ημέρα ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου.
Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι η σημαντικότερη καθώς ενδέχεται η αλλαγή στον «Κλεισθένη» να ενθαρρύνει σε σημαντικό βαθμό, όχι απλώς τη συνεργασία των παρατάξεων, αλλά ακόμη και αυτήν τη συνένωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις αλλαγές τις οποίες πρόκειται να φέρει προς ψήφιση ο κ. Θεοδωρικάκος θα ενθαρρύνεται η συνένωση παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτές θα περιλαμβάνεται αυτή του δημάρχου.
Εάν συμβεί αυτό, τότε το πιθανότερο είναι ο κ. Ζέρβας να επιδιώξει κάτι πιο προχωρημένο από αυτό το οποίο σχεδίαζε αρχικά. Δηλαδή, αντί της απλής συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων να επιδιώξει τη συνένωση της δικής του παράταξης με άλλες με τις οποίες διαθέτει πολιτική αλλά και προγραμματική συνάφεια, με στόχο τη συγκρότηση μιας ενιαίας, ισχυρής δημοτικής παράταξης.
Εφόσον ο κ. Ζέρβας επιχειρήσει κάτι τέτοιο θεωρείται περίπου αυτονόητο οι πρώτες συζητήσεις για τη συνένωση παρατάξεων να γίνουν με τον Νίκο Ταχιάο και τον Γιώργο Ορφανό με τους οποίους διατηρεί πολύ καλό επίπεδο σχέσεων, όπως προέκυψε από τις έως τώρα συναντήσεις τους.
Επιπλέον, θεωρείται πως και οι ίδιοι δεν θα είχαν αντίρρηση για ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς και οι τρεις παρατάξεις διαθέτουν κοινές πολιτικές αναφορές στο χώρο της κεντροδεξιάς, αλλά και σημαντικές προγραμματικές συγκλήσεις.
Σχεδόν δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η συνένωση της παράταξης του δημάρχου με αυτές των Πέτρου Λεκάκη, Μάκη Κυριζίδη και Χάρη Αηδονόπουλου με τους οποίους ο κ. Ζέρβας λειτουργεί εξ αρχής ως εάν να πρόκειται για κοινή παράταξη. Τέλος, σε μια τέτοια συζήτηση δεν αποκλείεται να μπει και ο συνδυασμός του Σπύρου Βούγια, εάν ο κ. Ζέρβας θελήσει η νέα δημοτική παράταξη να διευρυνθεί και προς την κεντροαριστερά.
Σε περίπτωση που το εγχείρημα αυτό προχωρήσει τότε ενδέχεται ο κ. Ζέρβας να ηγηθεί μιας ενιαίας παράταξης η οποία θα αριθμεί από 28 έως και 31 δημοτικούς συμβούλους, πλειοψηφία επαρκέστατη για ένα 49μελες δημοτικό συμβούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου