Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ο σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας, 'Όμηρος Τσάπαλος μιλά στο Off The Record News


Επιμέλεια Συνέντευξης: Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς 

Αρχικά θα μου πεις τα βασικά για σένα αγαπητέ: 
Καταγωγή, επάγγελμα, σπουδές, χόμπι, ασχολίες εκτός εργασίας, οικογένεια, κλπ. 

Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά η καταγωγή μου είναι από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας, όπου και τελείωσα τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Είμαι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης  από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και κάτοχος του MSc στην Πολιτική Επικοινωνία από το London School of Economics με υποτροφία του κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από το 2017 είμαι παντρεμένος με την δημοσιογράφο Ηρώ Ράντου. Στον ελεύθερο χρόνο μου, που δυστυχώς είναι λίγος, παρακολουθώ θεατρικές παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά κυρίως ταξιδεύω. Τα ταξίδια άλλωστε είναι η μεγαλύτερη επένδυση γιατί μόνο να κερδίσεις έχεις από αυτά. Δεν έχω ταξιδέψει βέβαια παντού, αλλά είναι στα σχέδια μου…

Τι κάνεις επαγγελματικά αυτόν τον καιρό; 
Με τι ασχολείσαι ή ετοιμάζεσαι να ασχοληθείς; 
Ποια τα πλάνα σου για την περίοδο αυτή; 

Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζομαι ως Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα. Έχω εργαστεί ως Σύμβουλος Επικοινωνίας και Τύπου στα δυο θεσμικά Υπουργεία της χώρας, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας, καθώς και σε πλήθος προεκλογικών εκστρατειών υποψηφίων και κομμάτων. Παράλληλα έχω εργαστεί για μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας, στο κομμάτι της Επικοινωνίας, των Κοινωνικών Δικτύων, της Διαχείρισης Κρίσεων και της Στρατηγικής. Η Στρατηγική μιας εταιρίας ή ενός πολιτικού κόμματος συνιστά την καταλυτική προεργασία με στόχο την επιτυχία. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει στόχος και χωρίς τον στόχο δεν υπάρχει επιτυχία. Η Επικοινωνία έρχεται ως καταλύτης της ίδιας της Στρατηγικής με στόχο την μεγιστοποίηση του παραγόμενου οφέλους που δεν είναι άλλο από την πειθώ. Από το να περάσω δηλαδή το μήνυμα που θέλω, με τον τρόπο που θέλω, στο κοινό που θέλω. Ζούμε άλλωστε την εποχή της Επικοινωνίας όπου όλα μετρώνται με βάση το επικοινωνιακό αποτέλεσμα. Δουλειά μου είναι να βοηθώ στη διαμόρφωση της Στρατηγικής αλλά και στην επιλογή των βέλτιστων μορφών Επικοινωνίας της. Παράλληλα, διδάσκω σε νέους σπουδαστές Δημοσιογραφίας του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΑΚΜΗ τις σύγχρονες τεχνικές Επικοινωνίας καθώς και ειδικές πτυχές του Digital Reputation Management ως Instructor στο Digital and Social Media Diploma της Know Crunch σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  

Είναι οι 50plus έτοιμοι να μας δεχθούν; 
Επαγγελματικά - Κοινωνικά.

Δεν μπορούν να κάνουν και αλλιώς. Η πολυπόθητη ανανέωση δεν είναι απλά ένα κοινωνικό αίτημα, είναι αδήριτη ανάγκη για μια Κοινωνία που πέρασε δέκα δύσκολα χρόνια αλλά που κατάφερε να μείνει όρθια. Οι σημερινοί 50άρηδες είδαν την γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους όταν στο απόγειο της καριέρας και της οικογενειακής τους ευτυχίας βίωσαν τις πρωτόγνωρες συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Χιλιάδες έχασαν τις δουλειές και τις επιχειρήσεις τους και ένιωσαν να έχουν φτάσει κυριολεκτικά στον πάτο του βαρελιού. Είναι προς όφελος όμως αυτής της γενιάς να δώσει χώρο στη νεότερη προκειμένου να σηκώσει και αυτή το βάρος της συλλογικής μας ανόρθωσης. Όχι με όρους εξάρτησης ή ιεραρχίας αλλά με όρους ισότητας και δικαιοσύνης. Δεν είμαι οπαδός της διαγεννεακής αντιπαράθεσης, όπως άλλοι. Είμαι οπαδός της σύνθεσης και της συνεργασίας των γενεών που θα βασίζεται στη βάση του αλληλοσεβασμού. Γιατί το να σέβεται ο νέος τον παλιό είναι αυτονόητο. Τον να σέβεται και ο παλιός τον νέο θέλει πολύ προσπάθεια. 

Είσαι ευαίσθητο και κοινωνικοποιημένο άτομο σε ότι αφορά κοινωνικά, πολιτικά, διεθνή, περιβαλλοντικά ζητήματα, θέματα γύρω από τα ζωάκια, κλπ;

Προσπαθώ να είμαι ένας ενεργός και ενημερωμένος πολίτης. Να ξέρω τι συμβαίνει γύρω μου και να έχω κρίση για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας μου. Το χειρότερο που μπορεί να υποστεί ένας πολίτης από τον ίδιο του τον εαυτό είναι να αφήνει να αποφασίζουν άλλοι για αυτόν και παράλληλα να αγνοεί τις συνέπειες των αποφάσεων τους. Το να είσαι ενεργός και ενημερωμένος πολίτης είναι το αντίδοτο απέναντι στον λαϊκισμό, τα fake news, την προπαγάνδα, το ψέμα και τον διχασμό που προσπαθούν κάποιοι να εφαρμόσουν εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα. Είναι απολύτως απαραίτητο η Πολιτεία να επενδύσει στο να καταστούν οι πολίτες πιο ενημερωμένοι και πιο θωρακισμένοι απέναντι στο ψέμα και τον λαϊκισμό. Και είναι καθήκον του κάθε πολίτη να γνωρίζει όσα επηρεάζουν την ζωή του προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο. Για να επιβραβεύει εκείνους που τον βοήθησαν και να καταδικάζει όσους τον έβλαψαν.

Ποιο το παράπονο σου από την γενιά μας; Τι σε ενοχλεί; 
Βλέπεις σημάδια βελτίωσης; Που εντοπίζεις το πρόβλημα, τι προτείνεις; 

Η γενιά μας μεγάλωσε μέσα στην κρίση, χωρίς η ίδια να την έχει δημιουργήσει. Αντί η κρίση να προκαλέσει ένα κύμα δημιουργικής αντίδρασης στους νέους ανθρώπους, αντιθέτως δημιούργησε μια συλλογική τάση απάθειας. Οι νέοι στην πλειοψηφία τους δεν ψηφίζουν, δεν ασχολούνται με την πολιτική, δεν παράγουν Πολιτισμό και δημιουργική σκέψη, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων. Κατά το παρελθόν, δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες στη χώρα μας είχαν σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν κινήματα και κοινωνικά ρεύματα που έμειναν στην Ιστορία για την πρωτοπορία και την εξωστρέφεια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η γενιά του 30’ ή η γενιά της κοινωνικής αφύπνισης της δεκαετίας του 60’. Σήμερα βιώνουμε την εσωστρέφεια μιας γενιάς που βλέπει άλλους να αποφασίζουν για αυτήν χωρίς να αντιδρά. Ακόμα και όταν υπάρχει αντίδραση, αυτή είναι είτε με την μορφή της φυγής στο εξωτερικό είτε με την στήριξη ακραίων μορφών σκέψης και ιδεολογίας. Φυσικά και υπάρχει και η πλευρά της νέας γενιάς που ενώ παλεύει, παράγει και δημιουργεί την ίδια ώρα κρίνει, συμμετέχει και συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Στόχος όλων θα πρέπει να είναι αυτή η πλευρά της νέας γενιάς να καταστεί πλειοψηφική. Ελπίζω πως η γενιά μου θα καταφέρει σύντομα όχι μόνο να πετύχει την ανανέωση που επιθυμεί αλλά και την έμπρακτη ανάληψη της υποχρέωσης που έχει να παράγει ενεργούς πολίτες. Γιατί ανανέωση χωρίς ευθύνη δεν συνιστά ανανέωση. 

Πως βιώνεις την οικονομική και πολιτική κρίση που περνά 
η πατρίδα μας εδώ και 11 χρόνια; 
Εργασιακά, μα και σαν άτομο στην καθημερινότητα. 

Βιώνω την οικονομική κρίση όπως όλοι όσοι δεν έχουμε την τύχη να ζούμε με τα προβλήματα μας λυμένα. Προσωπικά ξεκίνησα από το μηδέν, χωρίς να τα βρω έτοιμα από κανέναν. Αυτό με βοήθησε βέβαια να σταθώ γρήγορα στα πόδια μου και χωρίς εξαρτήσεις από τρίτους. Εργασιακά, το να δουλεύεις στην Ελλάδα, πόσο μάλλον το να έχεις την δική σου επιχείρηση, είναι άθλος. Η Ελλάδα ωστόσο προσφέρει την ποιότητα ζωής που καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να δώσει τόσο απλόχερα στους πολίτες της. Μπορεί να είμαστε σαν λαός προκατειλημμένος και ανικανοποίητος, ωστόσο πρέπει να αποδεχθούμε πως ζούμε σε ένα κομμάτι εδάφους που θα ζήλευαν δισεκατομμύρια άλλοι σε όλον τον κόσμο. Θεωρώ τον εαυτό μου  τυχερό που κατάφερα να μείνω στην χώρα μου τον καιρό της κρίσης και δεν μετανάστευσα στο εξωτερικό. Και θα τον θεωρώ διπλά τυχερό αν συνεχίσω να δημιουργώ και να παράγω στον τόπο μου, με λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερους φόρους, λιγότερη αναξιοκρατία και λιγότερο φθόνο. 

Μια θετική - ελπιδοφόρα σκέψη σου για το αύριο; 
Ποιο είναι το προσωπικό σου μότο; 
Η φράση που σε παρακινεί, αν θες. Κάτι φωτεινό.

Δεν έχω κάποιο προσωπικό μότο, έχω όμως μια στάση ζωής που λέει πως αν κάνεις το καλό τότε θα σου γυρίσει εις διπλούν πάλι πίσω. Αν σκέφτεσαι θετικά τότε θα δημιουργήσεις μια ασπίδα απέναντι στους haters και τον αρνητισμό που σαν Κοινωνία παράγουμε με το κιλό. Αν είσαι τυπικός στις υποχρεώσεις σου και σωστός στις σχέσεις σου με τους συναδέλφους, τους συνεργάτες και την φυσικά την οικογένεια σου τότε δεν έχεις να φοβηθείς απολύτως τίποτα. Και αν έπρεπε να απομονώσω μια σκέψη για το αύριο τότε αυτή θα ήταν η εξής: Να μπορέσουμε κάποια στιγμή να υπερηφανευόμαστε ως Κοινωνία για τις ευκαιρίες που δώσαμε στους άξιους ανθρώπους αλλά και για την τιμωρία που επιφυλάξαμε σε όσους μας έβλαψαν.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου